Dominancia Nórov v biatlone, v šprinte obsadili prvé štyri priečky

Johannes Thingnes Bö.
Johannes Thingnes Bö. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)
Sportnet, SITA|11. feb 2023 o 15:21 (aktualizované 11. feb 2023 o 16:35)

Víťazom sa stal najväčší favorit Johannes Thingnes Bö.

MS v biatlone 2023

Šprint mužov na 10 km:

1.

Johannes Thingnes Bö 

Nórsko

23:21,7 min

(1)

2.

Thingnes Bö

Nórsko

+ 14,8 s

(0)

3.

Sturla Holm Laegreid

Nórsko

+ 39,9 s

(1)

4.

Johannes Dale

Nórsko

+ 43,6 s

(1)

5.

Dmytro Pidruchnyi

Ukrajina

+ 53,4 s

(0)

6.

Vetle Sjåstad Christiansen 

Nórsko

+ 59,7 s

(1)

34.

Michal Šima

Slovensko

+ 2:29,2 min

(1)

86.

Matej Kazár

Slovensko

+ 4:39,0 min

(2)

OBERHOF.  Nór Johannes Thingnes Bö potvrdil úlohu najväčšieho favorita v sobotňajších rýchlostných pretekoch mužov na 10 km na majstrovstvách sveta v nemeckom Oberhofe a získal svoj tretí titul majstra sveta v tejto disciplíne po fínskom Kontiolahti 2015 a švédskom Östersunde 2019.

Aj s jednou streleckou chybou v ľahu zvíťazil o 14,8 s pred starším bratom Tarjeiom, ktorý trafil všetkých 10 terčov. Nórsku dominanciu potvrdil tretí Sturla Holm Lägreid, ktorý s jednou chybou v stoji stratil na víťaza 39,9 s.

"Podmienky boli náročné, bola hmla. Bol som aj nervózny pred prvou individuálnou súťažou na majstrovstvách, takže som veľmi spokojný, že som vyhral. Na ležke som ani úplne nevedel, kam mierim a myslel som si, že som netrafil už tretiu ranu.

Padla, ale minul som ďalšiu. Na stojke som už nemal hmlu a bolo to dobré. Potom som už išiel naplno do cieľa. Môj plán bol nechať si čo najviac síl do posledného kola a vyšlo to," povedal pre Johannes Thingnes Bö Českú televíziu.

Slovensko reprezentovali Šima a Kazár

Z dvojice Slovákov dopadol lepšie Michal Šima, ktorý prišiel do cieľa na 34. pozícii s mankom 2:29,2 min na víťaza a jednou chybou pri streľbe v ľahu. Kvalifikoval sa aj do stíhacích pretekov.

"Myslím si, že podmienky boli trochu lepšie v pretekoch ako pred nimi, aj keď na ležke som mal horšiu viditeľnosť. Na nástrele som niekedy ani nevidel terče.

V ľahu to bolo náročnejšie, na stojke som už nemal takú hmlu, takže sa mi lepšie strieľalo. Bežalo sa mi celkom dobre, mám z toho dobré pocity. Bol to jeden z lepších výkonov v sezóne," povedal v prenose RTVS Šport.

Matej Kazár urobil dve chyby v ľahu a obsadil 93. priečku, na víťaza stratil 4:39 min.

"Dnes to bola rýchlejšia trať, ale kopce nepustia. Tam je to náročné a treba držať tempo. Na nástrele sme nevideli ani terče, miestami sa hmla trochu roztrhala. Po 20 pretekároch to už bolo celkom dobré. V zjazdoch pri rýchlosti okolo 65 km/h je náročné to udržať sa na trati.

S vysilenými nohami po stúpaní som mal dnes viackrát namále. Streľba v ľahu mi nesadla a je to škoda, lebo iba s dvomi nulami by som mal šancu byť vyššie. Získali sme však nejaké body do Pohára národov," povedal Kazár, ktorý sa predstaví aj vo vytrvalostných pretekoch.

Obhajcovia z Pokljuky zlyhali

Pre lídra celkového poradia Svetového pohára a úradujúceho olympijského víťaza v šprinte Johannesa Thingnesa Böa je to štvrté zlato z individuálnych pretekov na MS, dokopy má na konte 26 medailí (14-9-3).

Tarjei Bö získal celkovo 22. cenný kov na svetovom šampionáte (12-2-8), Lägreid vybojoval piatu medailu pri svojej druhej účasti na MS a druhú individuálnu.

Medailistom z Pokljuky 2021 preteky nevyšli. Obhajca titulu Švéd Martin Ponsiluoma obsadil 18. miesto s tromi chybami na streľnici a bronzový Francúz Emilien Jacquelin skončil na 35. pozícii so štyrmi chybami. Strieborný Francúz Simon Desthieux neštartoval. Celkovo štartovalo 111 pretekárov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Dominancia Nórov v biatlone, v šprinte obsadili prvé štyri priečky