Šport je na okraji záujmu. Žiada pomoc na zmiernenie dopadu Covidu

(Autor: Ilustračné foto - TASR)
SITA|17. aug 2020 o 14:13

Česko či Nemecko schválili na pomoc športu milióny.

BRATISLAVA. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), národné športové zväzy a zástupcovia klubov vyzvali predstaviteľov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, v kompetencii ktorého je aj šport, aby sa začali vážne zaoberať situáciou podpory športu.

V súvislosti s veľkými finančnými stratami spôsobenými pandémiou koronavírusu toto odvetvie zatiaľ od štátu nedostalo žiadnu pomoc, pričom na september 2020 pripravované opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu situáciu v športe ešte viac zdramatizujú.

Z aktuálnych balíčkov čerpať nemohli

"Slovenský šport žiada štát, aby ho podporil rovnako ako iné oblasti života, naposledy kultúru," uvádza sa v úvode vyhlásenia SOŠV.

Vo vyhlásení sa uvádza, že šport napriek jeho významnému prínosu pre spoločnosť a najmä pre verejné zdravie doteraz prepadal "cez sito" koronavírusovej pomoci štátu i rôznych schém záchranných balíčkov.

Podľa autorov vyhlásenia veľká skupina ľudí pracujúcich v športe a športových subjektov nemohla dostať ani finančnú pomoc z ministerstva práce.

Straty mali utrpieť predčasným ukončením majstrovských súťaží či obmedzeniami počtu návštevníkov na podujatiach predovšetkým športové kluby.

Trpieť má profesionálny aj amatérsky šport, do finančných problémov sa majú dostávať viaceré športové objekty.

Česi i Nemci uvoľnili milióny

Nedávno sa pomoci dočkala oblasť kultúry, keď rezort financií uvoľnil na podporu nezávislej kultúry takmer 11 miliónov eur, ktoré budú prerozdeľovať prostredníctvom grantu. Rovnakú podporu už dlhodobo od štátu očakáva aj šport.

"Chápeme, že sú aj oveľa dôležitejšie oblasti, ktoré potrebujú podporu. Šport sa však ocitol na okraji záujmu slovenskej vlády, počas pandémie nedostal na rozdiel od okolitých krajín žiadnu pomoc a finančnú podporu. Po príklad stačí ísť do susednej Českej republiky, kde vláda vyčlenila pre program Covid-Sport jednu miliardu českých korún (38 miliónov eur - pozn.red.). Veľmi štedrá voči pohybovým aktivitám je švajčiarska vláda, ktorá pripravila pre profesionálne futbalové a hokejové kluby záchranný balíček vo výške 350 miliónov frankov," uvádza sa vo vyhlásení.

Nemecká vláda uvoľnila pre šport 200 miliónov eur.

"Prosíme štát, aby urobil už potrebné kroky a podporil šport rovnako ako nezávislú kultúru. Aj šport potrebuje záchranu pred krachom. Sme pripravení sadnúť si za rokovací stôl a hľadať riešenia, ktoré budú v prospech športu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijsk黊port je na okraji záujmu. Žiada pomoc na zmiernenie dopadu Covidu