Výber šéfredaktora: Vlhová už má päť sobov, možno získa aj ťavu

Vizualizácia zimného strediska Trojena v Saudskej Arábii.
Vizualizácia zimného strediska Trojena v Saudskej Arábii. (Autor: NEOMI)
Boris Vanya|25. nov 2022 o 19:20

Pozrite si zaujímavé články za posledné obdobie na Sportnet.sk vo výbere šéfredaktora.

Športu zdar

a čitateľom Sportnetu zvlášť!

Zimy sú čoraz miernejšie, ľadovce sa topia, snehu je málo a preteky v lyžovaní či biatlone sa čoraz častejšie rušia alebo presúvajú. Ale ešte máme v zálohe Arabskú púšť.

Po Katare môže prísť Saudská Arábia

Na Medzinárodnú futbalovú federácia sa valí vlna kritiky.

Rozhodnutie (akokoľvek dobre zaplatené) spraviť hostiteľa majstrovstiev sveta z malého emirátu na brehu Perzského zálivu sa nepozdáva (nielen) mnohým fanúšikom.

Nie je jasné, aká bola skutočná cena moderných štadiónov (nehovoríme o dolároch, ale ľudských životoch). O šampiónovi sa rozhodne tesne pred Vianocami, lebo v lete je v Katare neznesiteľne teplo. Na jeseň zasa fúka príliš chladná klimatizácia. Zakázaná je okrem iných vecí aj dúha a alkohol sa ponúka len v obmedzených časoch a za premrštené ceny. A nemusí ísť len o jednu epizódku.

Nie je vylúčené, že po Katare sa bude uchádzať o futbalový šampionát aj Saudská Arábia. Prečo? Lebo chce. A môže. 

Kráľovstvo s bohatými náleziskami ropy v poslednom čase hostilo napríklad zápas o titul majstra sveta v boxe medzi Oleksandrom Usykom a Anthonym Joshuom, taliansky aj španielsky superpohár vo futbale, konajú sa tu najštedrejšie dotované dostihy na svete, Veľká cena F1 alebo Raly Dakar.

V roku 2029 bude Saudská Arábia tiež dejiskom Ázijských zimných hier v stredisku Trojena. Áno, zimných. Na reklamnom videu a fotografiách, ktoré vyzerajú ako z filmu Avatar, sa môžete preniesť do blízkej budúcnosti. Stredisko majú otvoriť už v roku 2026. Všetko to má stáť niekoľko stoviek miliárd dolárov a keďže v blízkom čase väčšina z nás nepresadne na bicykle ani do elektromobilov, je jasné, kde ich Saudská Arábia vezme. 

A čo to znamená pre Petru Vlhovú? Ak jej vydrží zdravie, nie je vylúčené, že o štyri roky by k sobom z fínskeho Levi mohla pribudnúť ďalšia netradičná trofej - ťava z Trojeny. O tom, čo nás možno čaká a neminie, písal Miloslav Šebela.

Čítajte: Je futbalový šampionát v Katare ako z iného sveta? Môže byť aj horšie

Priekopník Salming

Vo Švédsku sa zvykne s trochou zveličenia vravieť, že každý švédsky hokejista, ktorý zarába v NHL, by mal odovzdať aspoň jedno percento z platu Börjemu Salmingovi.

Vynikajúci obranca totiž v 70. rokoch minulého storočia presvedčil pyšných Kanaďanov, že Švédi nie sú "vyplašené kurence".

V zámorí získal za svoj herný prejav, ale aj odvahu a obetavosť, prezývku Kráľ. Hokejová legenda vo štvrtok prehrala posledný zápas. Oplatí sa na ňu zaspomínať v profile Šimona Čopa.

Čítajte: Európe vybojoval rešpekt cez krv, jazvy a bolesť. Salming bol priekopník

Lúzer z Holandska si plní sen

Prvé kolo skupinovej fázy MS vo futbale už prinieslo zopár nečakaných výsledkov, ale aj zaujímavých príbehov priamych aktérov. Tu sú: 

Čítajte: V Taliansku ho okradla mafia, doma bol lúzer. Holanďan si plní v Katare sen

Čítajte: Z petržalského blata na MS. Prežil vojnu a stal sa nasledovaniahodným

Čo robí Nigro?

Keby ste v prvej polovici 90. rokov položili na Slovensku fanúšikom anketovú otázku, ktorých argentínskych futbalistov poznáte, najčastejšie odpovede by zneli - Diego Maradona a - Fabio Nigro. Čo teraz robí a ako vidí šance Argentíny na MS, prezradil v rozhovore s Pavlom Spálom.

Čítajte: Hup, hop Nigro. Jeho srdce bije dvojnásobne, lepší cudzinec na Slovensku nebol

Boris Vanya, šéfredaktor Sportnet.sk

Nechajte si posielať Výber šéfredaktora na e-mail. Aktivujte si odber jedným klikom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Blog»Výber šéfredaktora: Vlhová už má päť sobov, možno získa aj ťavu