Futsalistom pomáhal aj mentálny kouč. Za urážku žien sa tréner ospravedlnil

Tréner slovenskej futsalovej reprezentácie Marián Berky.
Tréner slovenskej futsalovej reprezentácie Marián Berky. (Autor: facebook/futsalslovakia.sk)
Michal Šášky|15. apr 2021 o 21:20

Má Slovensko najlepšiu generáciu futsalistov?

Slovenskí futsalisti si v utorok zabezpečili historický postup na EURO 2022. Reprezentácia sa nikdy predtým na veľký turnaj nekvalifikovala.

Niekoľkonásobný tréner roka vo futsale Marián BERKY (43) sedí na slovenskej lavičke od roku 2015, teraz konečne dosiahol svoj vysnívaný cieľ. V rozhovore pre Sportnet vysvetlil, prečo Slovensko čakalo na postupový úspech až doteraz.

Pán tréner, v prvom rade blahoželáme k postupu. Vyšiel vám posledný výjazd v Moldavsku, kde ste triumfovali suverénne 4:0, podľa vašich predstáv?

Ďakujem veľmi pekne. Išli sme tam s cieľom vyhrať a zabezpečiť si postup, a to sa nám podarilo. Hráči si zaslúžia pochvalu. Boli sme veľmi dobre takticky pripravení a oni zvládli všetky pokyny bezchybne.

Mali sme zmapované štandardné situácie súpera aj jeho hru bez brankára. Moldavčania nám v žiadnom smere nekonkurovali a do ničoho sme ich nepustili.

Ako prebiehali oslavy?

Emócie vybuchli už hneď na palubovke. Potom sme sa presunuli do kabíny, kde mal realizačný tím už pripravené šampanské a symbolicky sme si všetci pripili. Spievali sme si chorály, ktoré nás sprevádzali celú kvalifikáciu a na hoteli sme pokračovali spoločnou večerou, uvoľnili sa a trochu oslavovali.

Na druhý deň sme mali v Bratislave spoločnú večeru aj s prezidentom futsalového zväzu a domov som prišiel až vo štvrtok podvečer.

Hovorí sa, že posledný krok býva najťažší a vy ste mali na dosah historický úspech pre slovenský futsal. Bolo ťažké sa pripraviť na ten rozhodujúci zápas?

Museli sme hráčov psychicky nastavovať už od predchádzajúceho zápasu s Azerbajdžanom (1:1) päť dní predtým. V ňom sme prišli o víťazstvo a o dva body, keď sme inkasovali približne tridsať sekúnd pred koncom. Chalani boli vtedy mentálne na dne.

Museli sme ich motivovať a mentálne pripraviť, aby si zápas v Moldavsku jednak užili a aby sa hlavne sústredili na spoločný cieľ. Treba uznať, že realizačný tím, ale aj lídri v kabíne odviedli skvelú prácu.

Prvá skúška psychiky zrejme bola už na začiatku kvalifikácie, keď ste po prehre s Azerbajdžanom (1:4) a remíze s Moldavskom (4:4) mali jeden bod a postupové šance nevyzerali najlepšie. Čo vám vtedy išlo hlavou?

Úprimne, pred zápasmi sme mali plán získať štyri body. Napriek tomu, že sme mali len jeden, vtedy som si hovoril, že práve ten bod nás môže posunúť ďalej. Prehrávali sme totiž s Moldavskom 2:4 a mohli sme byť radi aj za tú remízu. Mysleli sme pozitívne, verili sme, že aj bod môže byť našou záchranou.

Svoju úlohu vtedy zohrala aj pandémia. Počas celej kvalifikácie sme do poslednej chvíle nevedeli, s akým kádrom môžeme počítať a práve v úvode nám pre covid vypadli až štyria hráči.

Zvyšné štyri zápasy ste zvládli bravúrne. Okrem remízy s favoritom z Azerbajdžanu ste trikrát vyhrali s celkovým skóre 15:0. Čomu pripisujete takú zmenu?

Začali sme vtedy spolupracovať s mentálnym koučom, ktorý pomáhal nielen hráčom, ale aj trénerom a realizačnému tímu. Prízvukoval nám a učil, ako ísť spoločne za jedným cieľom. A to nám pomohlo. Aj keď sme nečakali, že to pôjde až tak hladko, presne takto sme to chceli.

Po prvom kvalifikačnom zápase aj vás premohli emócie, keď ste po prehre kritizovali rozhodkyňu Irinu Velikanovovú z Ruska slovami: „Dovolím si povedať, že ženy by nemali púšťať pískať takúto úroveň a takéto zápasy. Ak by robila tretiu rozhodkyňu, to nám nevadí, ale takýmto spôsobom pokazila celý zápas.“ Neľutujete toto vyjadrenie?

Samozrejme, veľmi ma to mrzí. Vôbec som to nemyslel tak, ako to vyznelo, že by ženy v tomto športe nemali nijak fungovať. Hovorili zo mňa emócie a povedal som to zle.

Predchádzala tomu situácia, keď nám rozhodkyňa vylúčila hráča za údajný faul. Ku kontaktu medzi hráčmi však neprišlo. Situáciu vyhodnotila nesprávne, ovplyvnilo to zápas i výsledok a ja som bol veľmi nahnevaný a vyslovil nesprávne slová.

Už vtedy som sa za tieto slová ospravedlnil oficiálnou cestou a aj touto cestou sa znovu ospravedlňujem aj pani rozhodkyni, aj všetkým, ktorých sa tieto slová dotkli. Nemyslel som ich tak.

Spomenutý sporný moment je vo videu v čase 1:26:00

Po poslednom zápase sa Slovensko posunulo v rebríčku krajín na 16. miesto v Európe, z pohľadu sveta je na 28. priečke. Na veľkom turnaji sa dosiaľ nikdy nepredstavilo. Čím to je, že to prvýkrát vyšlo teraz?

Do určitej miery nám pomohol nový formát, keďže predtým postupovalo na záverečný turnaj dvanásť tímov, teraz je ich prvýkrát až šestnásť. Predtým sme si vždy vedeli obhájiť v kvalifikácii druhé miesto, ale postup nám ušiel v baráži, kde sme nedokázali držať krok s favoritom.

Ale treba povedať, že nám dozrela generácia súčasných futsalových reprezentantov. Predovšetkým posledné štyri kvalifikačné zápasy boli z našej strany suverénne. Predtým sme možno nemali až také poznatky, ako dnes.

Aj keď bolo mnoho kvalitných hráčov, zápasy sa hrali skôr futbalovo. Títo hráči oveľa lepšie ovládajú futsalovú metodiku a aj to sa odzrkadlilo.

Popri slovenskej reprezentácii ste zároveň aj trénerom najlepšieho slovenského klubu MIMEL Lučenec. Ako hodnotíte súčasnú slovenskú najvyššiu súťaž?

Myslím si, že kvalita trochu stagnuje. Viacero klubov ukončilo činnosť, a to najmä z finančných dôvodov. Veľa hráčov staršej generácie prestalo hrávať, zároveň sa už aj prejavuje slabá práca s mládežou, a preto nie je dostatok hráčov.

Mladí futsalisti sa zase nemajú od koho učiť, pretože stredná generácia ešte nemá také kvality a skúsenosti ako tí, ktorí odišli.

Gólmi proti Moldavsku pomáhal slovenskej reprezentácie aj hráč MIMEL Lučenec Martin Směřička.
Gólmi proti Moldavsku pomáhal slovenskej reprezentácie aj hráč MIMEL Lučenec Martin Směřička. (Autor: TASR)

Ako ovplyvnil ligu zánik slávneho Slov-Maticu, respektíve neskôr bratislavských klubov Slovana a Pineroly?

Za éry Slov-Maticu bola slovenská ligová úroveň najvyššie. Následne sa hráči rozpŕchli, hrali najmä za Slovan a Pinerolu, niektorí odišli do zahraničia. Keď ale skončili aj Slovan a Pinerola, prakticky všetci odišli do Čiech. Je veľká škoda, že tí hráči nepokračujú v slovenskej lige.

Za možno najväčšie mínus našej súťaže považujem, že v nej nemá zastúpenie žiadny klub z Bratislavy ani z východného Slovenska. Pevne dúfam, že ohlas po postupe na Euro trochu prebudí aj futsal v krajine.

Majstrovstvá Európy v Holandsku sú na programe až budúcu zimu (19. január - 6. február). Čo vás čaká v najbližšom období?

V reprezentácii sa budeme riadiť kalendárom od UEFA, postupne začneme plánovať prípravu na EURO. Futsalová liga sa mala začať už o týždeň, zrejme opäť špecifickým turnajovým spôsobom, aktuálne ale neviem, v akom to je štádiu. Musíme sa totiž riadiť covid automatom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Futsal»Futsalistom pomáhal aj mentálny kouč. Za urážku žien sa tréner ospravedlnil