Pasca, ktorú Slováci nachystali, bola strašná, vraví fínsky expert

Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.

Pasca, ktorú Slováci nachystali, bola strašná, vraví fínsky expert

Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Patrik Fotta|28. dec 2022 o 15:25

Slováci ho sklamali, Česi očarili.

Úvodný zápas na MS v hokeji do 20 rokov 2023 nevyšiel slovenským hokejistom podľa predstáv. Po prehre 2:5 s Fínskom najviac rezonovala absencia systému.

"V slovenskom tíme je ohromná individuálna kvalita. Pokiaľ ju tréneri nedokážu zužitkovať a postúpiť zo skupiny, mali by ísť z Kanady rovno na Ukrajinu," vraví v otvorenom rozhovore pre Sportnet fínsky hokejový expert a funkcionár ELMO AITTOLA.

V čom vidíte hlavné príčiny prehry Slovenska s Fínskom na juniorskom šampionáte?

Slováci vstúpili do stretnutia veľmi zle. Prvých desať minút bol na ľade len jeden tím. Všetko, čo Slováci spravili bolo extrémne pomalé a vo väčšine súbojov boli neskoro. Paradoxne im pomohol prvý gól Fínov, ktorý slovenských hokejistov prebral.

Bol som prekvapený z toho, že Slováci neboli absolútne pripravení na zápas, hoci Fíni odohrali na turnaji už jeden duel proti Švajčiarom, z ktorého mohli čerpať poznatky.

Najmä v prvej tretine nebolo vidieť v slovenskej hre žiadnu štruktúru, systém či taktické prvky. Napádali len s jedným hráčom a zvyšní hráči stáli v obrane. Fínom dali až príliš veľa priestoru, hrali pasívne, čo ma osobne sklamalo.

Kedy sa výkon slovenských hokejistov v zápase zlepšil?

V druhej tretine chceli hrať agresívnejšie. Začali už napádať s dvoma hráčmi, ale Fínom to nerobili problémy, pretože strelili postupne tri góly a bolo prakticky po zápase. Za jednoznačne najväčší problém v slovenskej hre považujem absolútny nedostatok akéhokoľvek systému.

V tretej tretine sa to zlepšilo, no vtedy už bol zápas rozhodnutý. Za pozitívum považujem presilové hry, z ktorých dokázali Slováci dve využiť a tiež disciplinovanosť. Nerobili hlúpe a zbytočné fauly.

Elmo Aittola.
Elmo Aittola. (Autor: HK Dukla Michalovce)

Patrika Andrisíka po štyroch góloch vystriedal v bráne Matej Marinov. Bol to moment, ktorý mohol Slovákov pozitívne nabudiť?

Výber brankárov bol z môjho pohľadu veľmi zvláštny. Andrisík svojim výkonom vyložene nesklamal, napriek tomu, že dva góly idú na jeho konto.

Pri góle Kemella urobil hrubú chybu obranca Šimon Groch, ktorý nepokryl najlepšieho strelca súpera. Napriek tomu to bola strela, ktorú by mal brankár chytiť. Nebola to neprehľadná alebo rýchla situácia. Pri treťom góle chyboval Šimon Nemec a štvrtý bol predovšetkým o zlom pohybe brankára.

Je pre mňa nepochopiteľné, prečo tréneri vystriedali brankárov za stavu 1:4, ak bolo ich cieľom šetriť Marinova na zápas proti Američanom. Nedáva to zmysel. Bol tam priveľký risk z možného zranenia alebo straty sebavedomia.

Tento ťah zo strany trénerov nedáva logiku. Zápas mohol pokojne dochytať Andrisík. Fíni si za celý zápas vypracovali osem vyložených gólových šancí. Nehrali však dobre. V jednej zásadnej veci však mali oproti Slovákom navrch.

V akej?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Pasca, ktorú Slováci nachystali, bola strašná, vraví fínsky expert