Akoby sme stratili vzduch v pľúcach, vravel Ihring. Nádej na výhru bola tri štvrtiny

Thijs De Ridder a Mário Ihring v zápase Slovensko - Belgicko v kvalifikácii ME v basketbale 2025.
Fotogaléria (14)
Thijs De Ridder a Mário Ihring v zápase Slovensko - Belgicko v kvalifikácii ME v basketbale 2025. (Autor: TASR)
Matej Hank|23. feb 2024 o 07:00

Slováci v poslednej štvrtine strelili len šesť bodov. Tie prvé dal Brodziansky až v ôsmej minúte.

BRATISLAVA. Hala burácala už od úvodných minút. Záujem o basketbal na Slovensku citeľne vzrástol. A to aj vďaka znovuotvoreniu haly Pasienky.

Naposledy sa tu odohral reprezentačný duel v roku 2016, keď zápas proti Gruzínsku sledovalo len 500 ľudí. Po necelých 8 rokoch ich bolo viac ako 3 000.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Belgicko (kvalifikácia ME 2025 v basketbale)

Slovensko napokon Belgicko neprekvapilo a duel prehralo 60:75. Šanca na výhru však bola až do konca tretej štvrtiny.

Ihring: Akoby nám došiel vzduch v pľúcach

Slováci do zápasu nevstúpili zle, po úvodných minútach viedli 7:2. Súperovi odskočili dvomi rýchlymi protiútokmi.

"Potom začali útočiť Belgičania, ale do polčasu sme sa vrátili na štyri body. Potom ako keby sme odpadli fyzicky, mali sme veľa zbytočných strát aj vrátane mňa," povedal po zápase 12-bodový strelec Slovenska Mário Ihring.

Pre Slovákov nie je Belgicko žiadna neznáma. Posledný duel z roku 2022 sa však skončil veľkým debaklom 59:102.

"Myslím si, že sme sa zlepšili v odpovedi na tú fyzickú hru. Keď sme však odpadli, mali protiútoky a dávali ťažké strely. Tam sa lámal zápas," zhodnotil Ihring.

VIDEO: Tréner Aramis Naglič hodnotí zápas Slovensko - Belgicko

Na belgickej strane sa ukázala veľká výdrž. "Ako keby sme potom stratili vzduch v pľúcach. Nevedeli sme si vytvoriť pozície. Myslím si, že každý, kto vstúpil na ihrisko, urobil veľkú robotu," dodal.

"Ide to aj na moje triko, že sme robili zbytočné chyby, keď nám Belgičania ušli. Ešte v tretej štvrtine to bol vyrovnaný zápas a hrali sme o víťazstvo. Keby sme si to ukorigovali v poslednej časti, tak máme oveľa lepšiu pozíciu," zhodnotil zápas kapitán Slovenska Šimon Krajčovič.

Ihring bol šťastný, že sa prišlo na zápas pozrieť vyše 3 000 ľudí.

"Je to veľký krok pre slovenský basketbal a ďakujem všetkým, čo prišli. Skandovali aj v momentoch, keď sme prehrávali vysoko. Dúfam, že na tomto budeme stavať," uzavrel.

Problém s presadením

Ako povedal tréner Aramis Naglič pre RTVS, bol to náročný zápas po fyzickej stránke. “Ale to sme očakávali, pretože Belgicko je dobrý súper,” doplnil.

Jeho zverenci v druhom polčase v jednom úseku poľavili v koncentrácii, špeciálne v útoku.

“V obrane sme možno mohli hrať trochu lepšie, ale bolo to ťažké proti tak fyzickému súperovi. Dostávali nás ďaleko od koša, mali sme problém sa presadiť,” dodal. 

Najlepším strelcom Slovenska so 17-timi bodmi bol Vladimír Brodziansky. Prehra s Belgickom ho mrzí. 

“Mali sme pár hluchých úsekov, musíme sa toho vyvarovať a poučiť sa. Je to len začiatok kvalifikácie, ideme ďalej. V druhom polčase sme trochu odišli fyzicky. Oni hrali fyzický basketbal, všetci piati hráči vedeli pritlačiť na loptu. Toto je už európsky basketbal,” vysvetlil pre RTVS.

Čo na Lotyšov?

Ďalším súperom Slovenska bude silné Lotyšsko, s ktorým odohrajú duel už v nedeľu, 25. februára. Lotyši sú ôsmy najlepší tím na svete.

"Proti Lotyšsku treba zlepšiť organizáciu, keď sme unavení a lapáme po dychu. Vtedy nerobiť zbytočné chyby a vieme, že Lotyšsko je veľmi kvalitný súper. Ideme tam so srdcom a dáme do toho všetko," spomenul Ihring.

Hráčov Lotyšska Slováci poznajú, naposledy s nimi prehrali 60:93 v roku 2022.

"Poznáme ich, no uvidíme, v akom družstve na nás vybehnú. Nemôžeme urobiť chyby ako tu. Tam to niekedy zlyhalo u všetkých hráčov," vysvetlil Ihring.

Podľa mladíka v reprezentačnom drese Timoteja Malovca sú Lotyši veľmi dobre strelecky disponovaný tím.

"Na každej pozícií majú sniperov, na to si musíme dať pozor. Ja osobne som nevidel ich súpisku a neviem, čo od súpera očakávať," spomenul.

Naglič chce, aby si Slováci užili zápas s piatym tímom majstrovstiev sveta, Lotyšskom. “Budeme outsider, ale nemáme byť prečo smutní a musíme zdvihnúť hlavy,” doplnil. 

Tabuľka kvalifikačnej skupiny C

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Akoby sme stratili vzduch v pľúcach, vravel Ihring. Nádej na výhru bola tri štvrtiny