Slovenská dvadsiatka cieľ nesplnila

Kormidelník. Trénerovi Karnayovi vypadla kľúčová hráčka.
Kormidelník. Trénerovi Karnayovi vypadla kľúčová hráčka. (Autor: veja)
Sportnet|21. júl 2009 o 00:00

Slovenská basketbalová reprezentácia žien do 20 rokov cieľ nesplnila. Napriek sľubnému rozbehu zakopla v najdôležitejšej chvíli a z B-divízie majstrovstiev Európy medzi elitu nepostúpila.



KOŠICE. Pre Slovensko by bol úspechom iba postup a s tým aj do dejiska šampionátu v macedónskom Ochride cestovala.

Kompletní boli najlepší

Náš výber prešiel základnou skupinou bez jedinej prehry, zvládol aj štvrťfinále a všetko vyzeralo byť na dobrej ceste. Kľúčový v otázke postupu bol semifinálový duel, pretože jeho víťaz mal zaručený postup, keďže vyššie išli dva najlepšie tímy. Slovenky však v nepravú chvíľu Holanďankám podľahli 66:75 a na postup mohli zabudnúť. V našom tábore zavládlo veľké sklamanie, napokon skončili na 4. mieste. "Ani nie tak sklamaný, ako rozladený," definoval po návrate svoje pocity tréner slovenskej dvadsiatky Vladimír Karnay a zároveň dodal: "Dovolím si povedať, že v kompletnom zložení sme na majstrovstvách boli jednoznačne najlepším tímom, ktorý mal celý turnaj vyhrať."

Ako jednooký kráľ

Do cesty sa však postavili nepredvídateľné udalosti, keď práve pred semifinálovým stretnutím, ktorý rozhodoval o všetkom, si zranila členok kľúčová pivotka Klaudia Lukačovičová z Ružomberka. "To, čo sa prihodilo na šampionáte, si celkom dobre neviem vysvetliť. Myslím tým zranenie Lukačovičovej. Ostali sme tak ako jednooký kráľ bez klasickej podkošovej hráčky, keďže Palušná sa vzdala účasti na tomto turnaji."

Keďže vysokých konkurencieschopných hráčok má Slovensko ako šafranu, nášmu družstvu sa zrútila "víťazná chémia". "Nedisponujeme inými hráčkami na tento post. Naša hra s Lukačovičovou bola úplne iná ako bez nej. Došlo však k zraneniu, ku ktorému je mi veľmi ťažko sa vyjadrovať," trochu záhadne sformuloval poslednú vetu V. Karnay.

Výrazný deficit

Za daných okolností teda boli Holanďanky nad sily Sloveniek, hoci v základnej skupine ich naše v kompletnom zložení porazili o desať bodov (po troch štvrtinách viedli už o 24 bodov). "Keď sme boli kompletní, natreli sme Holanďanky ako maslo na chlieb. Žiaľ, v semifinále bez pivotky nás fyzicky pretlačili pod košom. Pomer doskočených lôpt 17:42 svedčí pri prehre o deväť bodov o výraznom deficite v hre pod košom." Kormidelník nášho družstva bol dovtedy s herným prejavom svojich zvereniek na ME spokojný, o to viac ho mrzí, ako to napokon vypálilo. "Základnú skupinu sme absolvovali veľmi vyrovnane a kvalitne. Dávali sme priestor všetkým hráčkam, aby sa sily rozložili. To, čo sa dialo ďalej, je už ťažko komentovať."




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slovenská dvadsiatka cieľ nesplnila