Slovenky sú na polceste k návratu do svetovej skupiny

Sportnet|24. apr 2006 o 00:00

Novému kapitánovi nášho tímu v Pohári federácie Mojmírovi Mihalovi sa po troch rokoch podarilo pritiahnuť do reprezentácie našu najlepšiu tenistku Danielu Hantuchovou a Slovensko vyštartovalo na cestu do II. svetovej skupiny. Na turnaji euro-africkej ...

Tenistky Slovenska (na snímke Daniela Hantuchová s Magdalénou Rybárikovou) zvládli na turnaji euro-africkej zóny Pohára federácie v Bulharsku aj posledný štvrtý krok, keď zvíťazili nad Veľkou Britániou 2:1. FOTO - ONDREJ GAJDOŠ

Novému kapitánovi nášho tímu v Pohári federácie Mojmírovi Mihalovi sa po troch rokoch podarilo pritiahnuť do reprezentácie našu najlepšiu tenistku Danielu Hantuchovou a Slovensko vyštartovalo na cestu do II. svetovej skupiny. Na turnaji euro-africkej zóny v bulharskom Plovdive vyhralo postupne v skupine nad Luxemburskom 3:0, Holandskom 2:1, Fínskom 3:0 a v záverečnom súboji nad Veľkou Britániou 2:1.

Slovenky vyhrali všetky svoje dvojhry, k skúsenej Hantuchovej sa pridala 17-ročná juniorka Magdaléna Rybáriková. V každom zápase viedol náš tím 2:0 a dievčatá si tak ušetrili nervy v záverečnej štvorhre. Rybárikovú považovali za najväčšie prekvapenie turnaja, vo svetovom rebríčku je až na 287. mieste. Avšak stúpa nahor ako raketa. "Má potenciál na hráčku top-10," predvídal kapitán Mihal, ktorý označil Rybárikovú v Plovdive za hlavný tromf. Výbornú partiu dopĺňali v Bulharsku Janette Husárová s Dominikou Cibulkovou.

Hantuchová splnila očakávanie, v zápase jednotiek zabojovala najmä proti mladej Holanďanke Krajicekovej. Vyhrala dôležitý tajbrejk druhého setu a zlomila súperku. "To je práve rozdiel v mojej hre teraz a pred dvoma rokmi. Už viem, čo urobiť v ťažkých momentoch na kurte, nespanikárim," vravela Daniela. Pre tím urobila maximum, hoci s ním trávila minimum času. Na voľné dva dni si so súhlasom kapitána odskočila do Bratislavy. "Trénovala som, bola som s rodinou, pár vecí som si porobila a dobre som si oddýchla, aby som bola pripravená reprezentovať. Do Plovdivu som sa na rozhodujúci zápas vrátila oddýchnutejšia, čerstvejšia," povedala. Len čo v sobotu zmietla z dvorca Angličanku Keothavongovú 6:2, 6:1 a získala postupový bod, po krátkej oslave sa už ponáhľala na letisko v Sofii. Včerajšie 23. narodeniny oslavovala s rodinou v Bratislave. Až potom prenikla v Plovdive správa, že Hantuchová sa zrejme rozišla s anglickým trénerom Nigelom Searsom a na antukovú sezónu sa bude pripravovať v tenisovej akadémii Emilia Sancheza v Barcelone.

Príklad tímu Srbska a Čiernej Hory, ktorý prišiel na turnaj s vynikajúcou Anou Ivanovičovou (17. vo WTA), ale bez ďalšej hráčky top-50 Jeleny Jankovičovej, svedčí o tom, že v Pohári federácie jedna dobrá hráčka nestačí. Srbky podľahli v rozhodujúcej bitke Izraelu 1:2 a o rok ich znova čaká ťažká turnajová tortúra o postup.

Slovenské tenistky urobili k návratu do II. svetovej skupiny prvý krok, ale ak v júlovej baráži nenastúpia v plnej sile a nepostúpia, znova sa zosunú do regionálnej zóny a Hantuchovej plovdivský návrat do reprezentácie by stratil zmysel.

ONDREJ GAJDOŠ, Plovdiv

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovenky sú na polceste k návratu do svetovej skupiny