Slovenkám žreb EP FIBA neprial,Košice i Ružomberok však chcú postúpiť

TASR|6. aug 2006 o 15:20

Mníchov 6. augusta (TASR) - Basketbalistky slovenského majstra KďCERO V.O.D.S. Košice sa v základnej I-skupine Európskeho pohára FIBA stretnú s Dinamom ...

Mníchov 6. augusta (TASR) - Basketbalistky slovenského majstra KďCERO V.O.D.S. Košice sa v základnej I-skupine Európskeho pohára FIBA stretnú s Dinamom Moskva, českým tímom Kara Trutnov a litovským družstvom Arvi Marijampole. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v priestoroch hotela Arabella Sheraton v Mníchove. Slovenský viacemajster MBK Ružomberok narazí v L-skupine na ruského zástupcu Nadežda Orenburg, lotyšské družstvo TTT Riga a chorvátsky tím ZKK Gospič Croatia.

Zápolenia v EP FIBA odštartujú 9. novembra. Účasť v šestnásťfinále si zabezpečia prvé dve družstvá z každej skupiny a najlepších osem tímov z tretích miest. Slovenský ženský basketbal nebude mať v ročníku 2006/2007 po prvý raz v ére samostatnosti svoje zastúpenie v prestížnej Európskej lige. Košice v uplynulej sezóne nezaznamenali v tejto súťaži ani jedno víťazstvo a napriek obhajobe domáceho titulu sa nedostali medzi elitnú osemnástku, neuspeli ani so snahami o udelenie voľnej karty.

Tréner Košíc Vladimír Karnay považuje základnu I-skupinu EP FIBA za náročnú, verí však, že jeho zverenkám sa podarí postúpiť medzi elitnú 32-ku. "Očakával som prijateľnejší žreb. Dinamo Moskva patrí k popredným ruským družstvám a v Európskom pohári FIBA sa pokúsi nadviazať na minulosezónny triumf Spartaka. Aj Marijampole bude tvrdým orieškom, litovský ženský basketbal má svoju silu. S Trutnovom sme hrali pred dvomi rokmi v Európskej lige, no české družstvo odvtedy prešlo viacerými zmenami. Jednou z letných posíl sa stala aj slovenská reprezentačná krídelníčka Barbora Fabiánová," povedal Karnay, ktorý je zároveň koučom slovenskej reprezentácie.

Aj prezident Ružomberka Jozef Kalman považuje mníchovský žreb za náročný. "Dostali sme ešte ťažšiu skupinu ako Košičanky. Orenburg sme vlani mali možnosť vidieť v súbojoch s Popradom a o tomto súperovi máme dostatok informácii, navyše Rusky v lete pravdepodobne opäť zamieria na sústredenie na Myjavu. Ide o popredné európske družstvo, ktoré je favoritom skupiny. Veľmi nepríjemným súperom je aj Gospič Croatia. TTT Riga je pre nás tak trochu neznámou, no lotyšsky basketbal v Európe stále má svoj cveng. Aj napriek tomu, že žreb nám príliš neprial, máme vysoké ambície a naším jednoznačným cieľom je postúpiť do vyraďovacej fázy EP FIBA," povedal Kalman.

V pohárovej Európe sa mal pôvodne predstaviť aj víťaz Extraligy mužov BK E.S.O. Lučenec, vedenie novohradského klubu však prihlášku do Challenge Cupu napokon stiahlo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovenkám žreb EP FIBA neprial,Košice i Ružomberok však chcú postúpiť