Slovan prehral v Poprade, Martin zdolal Skalicu

Ján Pardavý strelil víťazný gól Trenčínu na ľade Banskej Bystrice.
Ján Pardavý strelil víťazný gól Trenčínu na ľade Banskej Bystrice. (Autor: SITA)
TASR|8. jan 2012 o 19:22

Košickí hokejisti zdolali Nitru jasne 7:1. Doma sa darilo aj Martinu, ktorý prekvapujúco uspel 4:2 nad Skalicou. Žilina vyhrala 3:2 nad Zvolenom.

Menšie prekvapenie pripravili aj hráči Popradu, ktorí doma zdolali 4:2 Slovan Bratislava. V poslednom zápase vyhral Trenčín 3:0 na ľade Banskej Bystrice.

Výsledky

Košice - Nitra 7:1 - prejdite na sumár a štatistiky

Martin - Skalica 4:2 - prejdite na sumár a štatistiky

Zilina - Zvolen 3:2 - prejdite na sumár a štatistiky

Poprad - Slovan 4:2 - prejdite na sumár a štatistiky

Banská Bystrica - Trenčín 0:3 - prejdite na sumár a štatistiky

Košice rozhodli už v prvej tretine

Vstup do stretnutia vyšiel domácim hokejistom, ktorí v 6. minúte dokázali dvakrát skórovať. Najprv sa do streleckej listiny zapísal Homer, ktorý zužitkoval "milimetrovú" prihrávku Zálešáka spoza bránky a po ňom napol sieť za Fedorovým chrbtom Baláž - 2:0. Nitrania mali možnosť znížiť v 9. minúte, keď sa pred bránkou ocitol osamotený Hrnka, no trafil iba dobre postaveného Hyláka. "Oceliari" pokračovali v ofenzívne ladenej hre a gólman hostí sa musel poriadne obracať. V 14. minúte však inkasoval po peknej kombinácii Matúša Chovana s Balážom, keď druhý menovaný zakončoval do odkrytej časti jeho bránky - 3:0. Hostia sa do šancí dostávali iba sporadicky a s ich streleckými príležitosťami si Hylák bez väčších problémov poradil.

Aj na začiatku druhej dvadsaťminútovky bola aktivita na hokejkách domácich hráčov, ale Fedor podržal svoj tím. Presne v polovici stretnutia sa dostal do ideálnej šance Pašek, ale v poslednej chvíli mu skĺzol puk z čepele hokejky a ten následne putoval tesne vedľa bránky hostí. O minútu neskôr sa dostal k puku na útočnej modrej čiare obranca Tabaček, ktorý sa "preháčkoval" až pred Fedora a nekompromisne zvýšil už na 4:0. Nitrania pokračovali v nevýraznom výkone a ich strely "našli" iba domáceho gólmana. V 37. minúte využili Košičania presilovú hru, keď Fedora prekonal Dravecký - 5:0.

Do záverečného dejstva vstúpili hostia s cieľom skórovať. Napokon sa im to podarilo v 48. minúte v početnej výhode o dvoch hráčov, keď Fojtík prestrelil obranu i brankára košického tímu a znížil na 1:5 z pohľadu hostí. Ešte predtým sa v oslabení dostal do brejku Gron, ktorý však zoči-voči Fedorovi nepochodil. "Oceliari" odpovedali o necelú minútu neskôr, keď Dravecký v oslabení strelou k ľavej žrdi zvýšil na 6:1. Bodku za stretnutím dal štyri minúty pred koncom duelu domáci Miklík - 7:1.

HC Košice - HK Nitra 7:1 (3:0, 2:0, 2:1)

Góly: 6. Homer, 6., 14. Baláž, 31. Tabaček, 37., 49. Dravecký, 56. Miklík - 48. Fojtík. Rozhodovali: Višňovský - Gajan, M. Grečko, vylúčení: 6:8, navyše Ďurák 10. minút za napadnutie hlavy a krku a Hruška 10. minút osobný trest (obaja Nitra), presilovky: 2:1, oslabenia: 1:0, striedania: 40. Mlynarovič (Košice) zapojil sa do hry, 4498 divákov.

Košice: Hylák - J. Tabaček, Homer, Kolba, Šeda, M. Novák, Slimák, Martin Chovan, Mlynarovič (od 40. min) - Dravecký, Zálešák, P. Bartoš - Michel Miklík, S. Gron, Spilar - Gmitter, Marcel Baláž, T. Petruška - Marcel Haščák, D. Pašek, Mlynarovič

Nitra: I. Fedor - Rais, Ďurák, Gurčík, M. Hruška, Hrudík, Árvay, K. Grman - Kropáč, M. Štefanka, G. Saliji - Hrnka, Valčák, Mašlonka - Martin Segľa, Káčer, Fojtík - Klíma, Piačka, Šumichrast

Miroslav Ihnačák, tréner HC Košice: "Vôbec sme sa nepozerali na bodový rozdiel medzi nami a Nitrou. Chlapcov som nabádal, aby hrali bez zábran, uvoľnene a to aj splnili."

Karol Kolečáni, tréner HK Nitra: "Výsledok hovorí za všetko, Košice boli jednoznačne lepším mužstvom a zaslúžene zvíťazili. Niektorí naši hráči nemajú na extraligu."

Važan pomohol dvoma gólmi k výhre Martinu

Súboj deviateho s tretím sa hral v úvode pod taktovkou hostí. Domáci gólman Šimko odolával až do 11. minúty, kedy Školiak využil výhodu 5 na 4 a otvoril gólový účet stretnutia. O minútu neskôr sa rozbilo plexisklo a rozhodca prerušil hru s tým, že zostávajúcich osem minút sa odohralo spolu s druhou dvadsaťminútovkou. Po návrate na ľad síce nevyužil Ižvolt stopercentnú šancu, ale Zeliska v 15. minúte už mieril presne a vyrovnal. V 17. minúte stálo pri Skaličanoch šťastie, keď Kriška trafil do žŕdky.

V 23. minúte najproduktívnejší hráč extraligy Pálffy stroskotal na Šimkovi, ten však bol proti Pálffymu v 27. minúte bezmocný a hostia opäť viedli. Domácich to nedeprimovalo a po sérii vylúčení hostí v 32. minúte Važan vyrovnal na 2:2. Domáci sa proti favoritovi v týchto chvíľach prekonávali. Keď obom mužstvám chýbal na ľade jeden hráč, Važan v 37. minúte strhol vedenie na stranu domácich.

V 41. minúte korčuľovali Važan s Galambošom na jedného obrancu, ale Lakosil si poradil so strelou Galamboša. O dve minúty neskôr sa Martin predsa len presadil, keď na konci peknej akcie bol Macejka a Martin viedol už 4:2. V 46. minúte v super šanci Školiak minul. Domáci potom príkladne bojovali a skvelý Šimko už nedovolil hosťom skórovať a keď sa dvakrát nepresadil ani domáci Ižvolt, stretnutie sa skončilo síce prekvapujúcim, ale zaslúženým víťazstvom Martina.

MHC Martin - HK 36 Skalica 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)

Góly: 15. Zeliska, 32., 37. Važan, 43. Macejka - 11. Školiak, 27. Pálffy. Rozhodovali: Lauff - Bogdaň, Snášel, vylúčení: 4:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1700 divákov.

Ladislav Spišiak, tréner MHC: "Stretnutie sme začali zle a bez pohybu. Skalica nás tlačila a prehrávali sme. Črepiny z rozbitého plexiskla v 12. minúte nám možno priniesli šťastie. V prestávke som hráčov dôrazne upozornil, že hrajú pre seba a pre divákov. Hráči sa potom výrazne zlepšili a predviedli výborný výkon. Ďakujem našim obetavo hrajúcim chlapcom i výborným divákom, že sme zápas nakoniec zvládli a vyhrali nad silnou Skalicou."

Svatopluk Kosík, asistent trénera Skalice: "V Martine sme chceli zrušiť našu neúspešnú sériu, opak bol pravdou. Podali sme nevýrazný výkon tak v ofenzíve, ako aj v defenzíve, kde sme sa dopustili hrubých chýb. Hráme v útlme a musíme sa z toho rýchlo dostať. Víťazstvo Martina bolo zaslúžené."

Obidve mužstvá nastupovali do zápasu s vedomím jeho dôležitosti. V prvej desaťminútovke sa však hralo len medzi útočnými pásmami bez výraznejších šancí. V 11. min domáci Michajlov ideálne uvoľnil Drevenáka, ten bol faulovaný a domáci mali početnú prevahu. Zužitkoval ju už po siedmich sekundách Richard Huna, keď vyrazený puk po strele Devečku zasunul na Škrečkov chrbát. O minútu neskôr mal dobrú príležitosť Smotrila, ale zvolenský gólman bol pozorný. V 16. min prvá útočná formácia domácich rozkrútila pred Škrečkom kolotoč, ale stav sa nezmenil rovnako ako v 20. min pri príležitosti Richarda Hunu.

Aj vstup do druhej tretiny mali lepší domáci, ale Ďurkech v 24. min nevyužil svoju šancu. V polovici zápasu mal možnosť na zvýšenie náskoku Richard Huna, keď korčuľoval sám na Škrečka, ale nedal. Zaujímavá bola 32. minúta. Po strele Houdeka Stupka tečoval puk do zvolenskej bránky, ale hlavný rozhodca Lokšík gól neuznal pre hru vysokou hokejkou. V tej istej minúte mohli Zvolenčania vyrovnať, strelu kapitána Brabenca však Laco kryl. V 34. min Leskovjanský fauloval Sýkoru, za čo dostal 5 + 20 minút. Žilinčania však početnú prevahu nezužitkovali. Keď sa zdalo, že skóre sa v tejto časti už nebude meniť, Šiška z ľavej strany z medzikružia prestrelil domáceho gólmana - 1:1.

Záverečná tretina mala trochu opatrnejší úvod. V 43. min bol vylúčený Zvolenčan Hraško, prvá útočná formácia zatlačila hostí a Róbert Huna z pravej strany pomedzi betóny prekonal Škrečka. Početnú prevahu však využili aj hokejisti Zvolena, keď pri vylúčení Ďurkecha strelu Hraška v 52. min tečoval za chrbát Laca útočník Baláž. Následné minúty boli z oboch strán ostražité, ani jedno mužstvo nechcelo inkasovať. Keď už sa zdalo, že sa bude predlžovať, Róbert Huna tri sekundy pred koncom prekonal zvolenského gólmana. Žilina si v tejto sezóne pripísala tretie víťazstvo nad týmto súperom.

MsHK Žilina - HKm Zvolen 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Góly: 12. Richard Huna (D. Devečka, Kudělka), 44. Róbert Huna (D. Devečka, P. Sivák), 60. Róbert Huna (V. Nemec) - 40. Šiška (Síkela), 52. V. Baláž (Hraško)

Vylúčení: 4:6, navyše Leskovjanský (Zvolen) 5+20 za vrazenie na mantinel, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - M. Junek, Brath, 1551 divákov

Žilina: M. Laco - D. Devečka, Kudělka, T. Bokroš, Dlouhý, Ďurkech, Houdek, T. Staňo - P. Sivák, Róbert Huna, Richard Huna - Drábek, V. Nemec, Stupka - M. Drevenák, Michajlov, Smotrila - T. Sýkora, Linet, J. Kubiš

Zvolen: Škrečko - Vantroba, Hraško, Marek Ďaloga, J. Mucha, Korhonen, Šiška, Ťavoda - Marek Slovák, Brabenec, V. Baláž - Leskovjanský, M. Trochta, Škvaridlo - Otčenáš, M. Jurík, Síkela - Zuzin, Fekiač, Méry

Milan Jančuška, tréner Žiliny: "Z môjho pohľadu bola prvá a tretia tretina veľmi dobrá. V druhej sa nám nevydarila päťminútová presilovka, po ktorej sme inkasovali gól. Zvolen aj my sme mali niektoré vynikajúce momenty. V závere rozhodlo šťastie, keď sme vsietili rozhodujúci gól. Musím chlapcov pochváliť, že sa snažili, bojovali a vydreli tri body."

Jozef Škrak, tréner Zvolena: "Obe mužstvá mali dobrý pohyb, hralo sa s vysokým nasadením. Nám chýbalo sedem hráčov zo základného kádra, takže sme museli improvizovať so zostavou. Navyše, ďalší dvaja hráči odstúpili v priebehu hry. Celkovo to bol vyrovnaný zápas, v ktorom nezvíťazil lepší, ale šťastnejší."

Poprad vyhrával nad Slovanom už 4:0

Poprad privítal v šlágri kola na vlastnom ľade bratislavský Slovan a nenechal nič na náhodu. Defenzíva "belasých" stála na vratkých nohách, hneď v prvej minúte v prečíslení 2 na 1 Koskinen predĺžil na Kuľhu a popradský delostrelec chladnokrvne premenil - 1:0. Po 4 minútach hry bolo už 2:0, keď Slovan zabudol na Svitanu, ktorého osamoteného pred bránou našiel Vaic. Potom sa k slovu konečne dostali i hostia a Melicherčík musel likvidovať Bakošovu príležitosť. Podtatranci boli jednoznačne lepší a pálili z každej pozície. V 12. minúte Konrád vyrazil Balánovu strelu rovno pred seba a Vaic doklepol puk do siete a zvýšil vedenie s ľahkosťou hrajúcich domácich. Lodivod Bratislavčanov Štefan Mikeš si vyžiadal oddychový čas a mohol byť rád, že jeho zverenci do prestávky už neinkasovali.

Slovan mohol v úvode druhej časti znížiť, Skokanovu strelu s námahou vyrazil Melicherčík. V 26. minúte bolo už 4:0, Vaic nabil Svitanovi a popradský krídelník z prvej pridal svoj druhý gól v zápase. V ďalšom striedaní prišli domáci o Fína Koskinena, ktorého nešetrne fauloval Skokan. V nasledovnom oslabení mohol čestný úspech Slovanu zaznamenať Preisinger, no Melicherčík zachránil. V ďalšom priebehu sa šance rodili na oboch stranách, no skóre ostalo do druhej sirény už nezmenené.

V 45. minúte fauloval Kovačevič Lipianskeho a arbitri nariadili trestné strieľanie, ktoré hosťujúci kapitán rutinérsky premenil - 4:1. Odpovedať mohol Kroták, ktorý v úniku nenašiel recept na Konráda. Zahrmelo však znovu na druhej strane, Libor Hudáček strelil druhý gól a Slovan bol späť v zápase. Hostia sa snažili vytvoriť si územnú prevahu, Poprad však dobre pokrýval stredné pásmo a nepripustil zdramatizovanie stretnutia.

HK Poprad - Slovan Bratislava 4:2 (3:0, 1:0, 0:2)

Góly: 1. Kuľha, 4., 26. Svitana, 12. Vaic - 45. Lipiansky, 46. Hudáček. Rozhodovali: Bruggemann, D. Konc - Rovenský, M. Korba, vylúčení: 7:9, navyše: 28. Skokan (Slovan) 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 2418 divákov.

Poprad: Melicherčík - Pentikäinen, R. Suchý, D. Brejčák, Kovačevič, Fabian, Jáchym, A. Novotný, D. Kramár - Vandas, Koskinen, Kuľha - P. Svitana, Balán, Vaic - Škovira, A. Kroták, R. Rapáč - Homa, Miroslav Hlinka, S. Takáč

Slovan: Konrád - Švarný, Dobroň, Jerofejevs, Jass, I. Ďatelinka, Štajnoch, P. Frühauf, L. Kozák - M. Bartánus, Lipiansky, M. Bakoš - D. Skokan, Kukumberg, Bulík - M. Macho, Buc, L. Hudáček - M. Sloboda, Preisinger, A. Kudrna

Ladislav Svozil, tréner Popradu: "Do zranenia Koskinena sme boli jasne lepším tímom, vyhrávali sme osobné súboje, hrali sme lepšie s pukom, strieľali sme. Slovan sme našou aktívnou hrou naozaj zaskočili. Potom sa nám rozpadol prvý útok a proti fyzicky lepšie zdatnému Slovanu sme už len bránili."

Štefan Mikeš, tréner Slovana: "Nehrali sme na úzkom klzisku konfrontačný hokej, čo Poprad využil a rozhodol dvoma gólmi už po piatich minútach. Začali sme hrať agresívnejšie a chceli sme so zápasom niečo urobiť, no bolo už neskoro."

Trenčín vyhral v Bystrici

Domáci mali ideálnu možnosť nadviazať na predchádzajúce víťazstvo proti Skalici. Doma opäť nastúpili proti tabuľkovo lepšiemu, no oveľa bližšiemu, takmer susedovi z Trenčína. Po dvoch tretinách však svietilo skóre 0:2, ktoré napovedalo, že ťažko vstúpiť dvakrát do rovnakej vody. Už v 25. sekunde sa Šťastného streleckého pokus skončil mimo bránky, to však Bystričanov z úmyslu začať zápas nátlakom neodklonilo. V 5. min sa Jokila snažil prekonať nepriestrelného Hiadlovského, no sieť sa onedlho rozvlnila na druhej strane.

Gólovú akciu odštartoval brankár Chorošun nešťastným vyhodením puku, na ktoré nadviazala kombinácia Trenčanov a strela Fabuša. Chorošun si s ňou ešte poradil, vyrazil ju však rovno pred Pardavého a pre skúseného matadora nebol problém trafiť odkrytú bránku. Na druhý gól sa čakalo dlho až do 27. min, stál však za to, pretože Pardavého perfektná nahrávka medzi obrancami a Štastného ekvilibristika s presným zakončením si žiadala zaslúžený potlesk.

Domáci korčuľoľovali pomalšie a Trenčania pokropení po góloch živou vodou akoby vždy o povestný krôčik boli skôr pri puku. Najväčšie nebezpečenstvo vyplývalo pre nich z neúnavného Jokilu, ktorý sa zo päťkrát ocitol v dobrých koncovkách. Druhá tretina vyznela jednoznačne pre Trenčanov, od úvodných sekúnd si vytvorili tlak, tutovky nepremenili Sojčík v 21. min, Tybor a Tvrdoň o dve minúty neskôr, v 28. min sa Mikula rútil sám na bránku a aj Sojčík v 35. min sa mohol zapísať medzi strelcov.

Druhú tretinu začali hostia s presilovkou, dokonca aj s 19-sekundovou o dvoch hráčov a keďže v nej neuspeli, nič nedoriešili. Marcinkova šanca v 45. min napovedala, že domáci sa len tak ľahko nevzdajú, príležitosť na zvrat mali v presilovkách 10 a 5 min pred koncom a keď sa v nich nepresadili, už sa nasmerovali na ďalšiu domácu prehru.

V 53. min po faule Bambúcha nepremenil trestné strieľanie Šťastný, netrafil bránku, no na fakte, že Trenčania zvíťazili zaslúžene po prepracovanej disciplinovanej hre sa nič nezmenilo, ba naopak, v 59. min pri power play domácich spečatil skóre do prázdnej bránky Gašparovič.

HC'05 B. Bystrica - Dukla Trenčín 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Góly: 9. Pardavý, 27. Šťastný, 59. Gašparovič. Rozhodcovia Jonák - Šefčík, Výleta, vylúčení 5:7, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 1702 divákov.

Banská Bystrica: Chorošun - Cebák, Cunik, Kubka, M. Grman, Brňák, Bambúch, Beňa, P. Huba - T. Hričina, Jokila, Hvila - Kristoffersson, Heizer, M. Kokavec - Marcinek, Češík, Kútny - F. Nemček, J. Petro, Lunter

Trenčín: Hiadlovský - Hlubuček, E. Bednár, M. Habšuda, Gabriš, Vizváry, Štindl - P. Fabuš, A. Šťastný, Pardavý - O. Mikula, Sojčík, Lelkeš - Tybor, J. Gašparovič, R. Tvrdoň - M. Filo, M. Daňo, P. Kopecký

Vladimír Országh, asistent trénera B. Bystrice: "Prvých desať minút sme začali dobre, svižne, no potom sme prestali vyhrávať osobné súboje a v druhej tretine to bolo hrozné. Úplne sme prestali korčuľovať, dostali sme sa do kŕča a súper naopak, do pohody. V tretej tretine nám chýbali psychické a fyzické sily, no klobúk dole pred Trenčanmi, zahrali výborne. Predtým sme zápas proti Skalici veľmi dobre zvládli a výkony sa nedajú porovnnať. My musíme vždy bojovať, ak nám niekto odíde, alebo má slabší deň, máme veľké diery, ktoré sa nám vypomstia. Možno niečo na chalanov nepríjemné doľahlo, napriek tomu, že sme význam tohto zápasu v šatni veľmi zdôrazňovali."

Juraj Jakubík, asistent trénera Trenčína: "Všetko nám v zápase ladilo, podarilo sa nám streliť góly a ten výkon nás jednoznačne nasmeroval na víťazstvo, sme veľmi spokojní. Je to aj zhoda náhod, že sme odohrali v extralige viac stretnutí lepších ako horších, no vždy keď strelíme prvý gól, hrá sa nám oveľa lepšie ako naopak, keď si prestávame za nperiaznivého stavu veriť. Ten druhý gól Šťastného bol krásny hokejový moment."

Ján Pardavý, strelec jedného gólu: "Sme v takej tabuľkovej situácii, že pre mňa osobne sú dôležité víťazstvá tímu. Ja som dal konečne po dlhom čase gól po zranení, čo mi môže len pridať na sebadôvere. Po novom roku sme boli menej efektívni, teraz sme sa dobre dopĺňali, možno len pár momentov nebolo na začiatku úplne vydarneých. Tlačia sa na nás súperi zozadu, preto tri body veľmi tešia, najmä proti Bystrici. A ten druhý náš gól, no to bol frajer na záver, Andrej Šťastný to urobil výborne."

Tabuľka po 37. kole

1. HC Košice 38 24 0 2 0 0 12 137:87 76
2. Slovan Bratislava 38 24 0 1 0 2 11 129:93 76
3. HK36 Skalica 38 23 1 0 1 1 12 134:106 73
4. HKP oprad 38 22 0 0 4 0 12 128:105 70
5. HKm Zvolen 38 18 0 3 0 0 17 97:108 60
6. Dukla Trenčín 38 16 1 2 1 1 17 95:87 56
7. MsHK Žilina 38 14 1 3 1 4 15 94:102 55
8. HC'05 Banská Bystrica 38 10 1 3 1 6 17 87:99 45
9. MHC Martin 38 11 0 3 0 3 21 93:131 42
10. HK Nitra 38 6 4 1 0 2 25 94:144 30

Poznámka: (počet zápasov, výhry - 3 body, výhry po predĺžení - 2 body, výhry po samostatných nájazdoch - 2 body, prehry po predĺžení - 1 bod, prehry po samostatných nájazdoch - 1 bod, prehry - 0 bodov, skóre, body)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovan prehral v Poprade, Martin zdolal Skalicu