Slováci u súpera s určitosťou iba v Poľsku

SITA|21. sep 2008 o 13:55

Ak nenastanú radikálne zmeny v daviscupovom renkingu krajín podľa Medzinárodnej tenisovej federácie ITF pred utorňajším madridským žrebom a nečakané zvraty v niekoľkých zápasoch v nedeľňajších dvojhrách.

BRATISLAVA. Ak nenastanú radikálne zmeny v daviscupovom renkingu krajín podľa Medzinárodnej tenisovej federácie ITF pred utorňajším madridským žrebom a nečakané zvraty v niekoľkých zápasoch v nedeľňajších dvojhrách, slovenskí tenisti sa najbližšie predstavia v tejto súťaži 10. - 12. júla 2009 vo finálovom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny proti niekomu z pätice Macedónsko (doma), Taliansko (o hostiteľovi by rozhodol dodatočný žreb), Poľsko (vonku), Ukrajina (žreb), JAR (doma). Výhoda domáceho prostredia vyplýva z pravidla o reciprocite.

Ako je známe, Slováci budú v sezóne 2009 po tretí raz v rade účinkovať v regionálnej zóne po tom, ako podľahli Srbsku. V bratislavskom stretnutí o účasť vo svetovej skupine je po sobotňajšej štvorhre nezvratný stav 3:0 pre favorizovaných hostí.

Z tento rok 10-člennej I. skupiny euroafrickej zóny zrejme ubudne jeden tím. Okrem Slovenska v nej zostávajú Bielorusko (barážovým víťazstvom nad Gruzínskom), asi Taliansko (ak v play off o udržanie sa využije stav 2:1 proti Lotyšsku), Macedónsko a Poľsko. Zostúpilo do nej Belgicko (prehrou s vyzývajúcim Švajčiarskom), ku ktorému sa pridá zdolaný z duelu Veľká Británia - Rakúsko (obaja tento rok hrali medzi elitou).

Do inej regionálnej zóny poslalo svojho súpera Chorvátsko (Brazíliu) ako tohtoročný účastník euroafrickej zóny a zrejme to urobí aj Holandsko (Kórejskú republiku). Z II. skupiny euroafrickej zóny sa o úroveň vyššie posunula Ukrajina (zdolaním Portugalska) a šancu pridať sa k nej má JAR (vedie nad Monakom 2:1). Ubudnutie jedného družstva vystáva z rozdielu medzi "nevykompenzovaným" postupom Chorvátska a zrejme Holandska a pribudnutím len Veľkej Británie či Rakúska (obaja hrali medzi elitou). Švajčiarsko si vymenilo miesto s Belgickom. To isté sa nepodarilo SR v zápase so Srbskom.

Z črtajúcich sa deviatich účastníkov I. skupiny euroafrickej zóny 2009 figuruje Slovensko suverénne najvyššie v renkingu (8. pozícia), a to pred Belgickom (12.), zdolaným z duelu Veľká Británia - Rakúsko (21./15.), Bieloruskom (25.), Macedónskom (29.), postupujúcim zo súboja Taliansko - Lotyšsko (33./40.), Poľskom (42.), Ukrajinou (50.) a JAR (56., Monako je na 48. priečke). SR by sa teda nestretlo s ďalšími nasadenými: Belgickom, zdolaným z duelu Veľká Británia - Rakúsko a Bieloruskom.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Slováci u súpera s určitosťou iba v Poľsku