Slováci skončili poslední, no neboli najhorší, tvrdí Hatalčík

TASR|30. jan 2006 o 13:22

Bazilej 30. januára (TASR) - Slovenský nováčik na majstrovstvách Európy vo Švajčiarsku nakoniec ani v jednom z trojice vystúpení proti veľmociam svetovej ...

Bazilej 30. januára (TASR) - Slovenský nováčik na majstrovstvách Európy vo Švajčiarsku nakoniec ani v jednom z trojice vystúpení proti veľmociam svetovej hádzanej nespravil dieru do sveta a bez bodového zisku a s najhorším skóre obsadil poslednú, 16. priečku ME za Maďarskom, Švajčiarskom a Portugalskom.

Zverenci trénera Petra Hatalčíka pritom však výkonom prepadli iba v debute proti Francúzom, v ktorom ich nervozita obrala o možnosť zabrániť druhej najhoršej prehre v samostanej ére (21:35). Slovenský kouč však v konečnom bilancovaní nepovažuje účinkovanie jeho tímu za neúspech. "Aký sme mohli čakať výsledok? Že pobijeme majstrov sveta, majstrov Európy, Francúzov a všetkých? Niekedy sa jednoducho vyhrať nedá. Veď sila súperov je obrovská. Pri tých problémoch, ktoré sme mali so zostavou a so zraneniami, hráči neboli v optimálnej forme, ako zvyknú byť. Museli sme sa s tými ťažkosťami boriť a stálo nás to mnoho síl, nielen psychických, ale aj mentálnych," vyhlásil Hatalčík, ktorému v júni vyprší zmluva so Slovenským zväzom hádzanej, no naďalej by pri reprezentačnom kormidle rád zostal. "Neviem, či sme si už vyčerpali všetku smolu, ale začalo sa to s nami valiť so zraneniami už tri dni pred šampionátom a nezbavili sme sa toho až do poslednej chvíle a posledného zápasu," dodal Hatalčík, z ktorého nominácie postupne vypadávali Stanislav Demovič, Michal Jančo, Daniel Valo, Radoslav Antl, Rastislav Tabačko a nakoniec i Peter Tumidalský.

Hatalčík zároveň podčiarkol, že posledná priečka neznamená, že Slovensko bolo najslabším účastníkom ME. "Ocitli sme sa v skupine smrti a tvrdím, že v každej inej skupine by sme obstáli podstatne lepšie," predpokladal tréner, ktorý nepochybuje o pozitívnom prínose účasti pre jeho hráčov. "Šampionát musia prežiť, to nie je o poučení. Všetci okolo nás utešujú, že musíme byť radi, že sme sa sem dostali a ešte radšej, že sme navyše ukázali aj peknú hru. Sme smutní z tých gólov, ktoré sme dostali v záveroch zápasov, ale na druhej strane si myslím, že sme nesklamali a miestami sme ukázali kvalitnú hádzanú a aj s absolútnou svetovou špičkou sme v niektorých fázach hrali vyrovnanú partiu."

Najmä v prvých dvoch stretnutiach bol absolútnou slovenskou jednotkou brankár Richard Štochl. "Tie posledné dva zápasy sme nehrali až tak zle, ale súper nás stále trestá za naše chyby a preto prehrávame. Aj maličké chyby sú vždy potrestané a hlavne preto sme v záveroch posledných dvoch zápasov inkasovali toľko gólov. Výsledok mohol byť lepší, ale diváci nám tlieskali a pre nás je to najväčšie povzbudenie. Najcennejšou skúsenosťou bolo pre nás už to, že sme sa sem dostali a že sme na šampionáte mohli hrať a prežiť tu pár dní. Je to super, skúsenosť, ktorá sa neponúka každý deň a určite je na nezabudnutie," nazdával sa Štochl.

Jeho náhradník Michal Meluš, ktorý ho počas duelu s majstrami sveta zo Španielska dôstojne zastúpil, priznal: "Myslím, že nielen pre mňa to bol veľký zážitok. Prvýkrát v živote sme hrali na takomto podujatí a hoci mám už 31 rokov bol to obrovský zážitok. Ktovie, či sa tam ešte niekedy prebojujeme, no nechcem nič hovoriť dopredu, všetko bude závisieť od žrebu." Dvojmetrový gólman i zvyšok slovenskej reprezentácie sa meno súpera v júnovom play off o majstrovstvá sveta 2007 v Nemecku dozvedia už v nedeľu po žrebovaní v Zürichu. Keďže skončili na poslednom, 16. mieste, rovnako ako 15. Portugalsko a 14. domáce Švajčiarsko poputujú Slováci do druhého koša k piatim víťazom skupín I. fázy (Rakúsko, Česká republika, Grécko, Švédsko, Rumunsko). Aj preto sa budú musieť popasovať s niekým z favoritov z 1. koša. Z jedenástky súčasných adeptov (Francúzsko, Rusko, Slovinsko, Dánsko, Island, Poľsko, Ukrajina, SČH, Chorvátsko, Nórsko, Maďarsko) si priamy postup na šampionát do Nemecka nezabezpečí osem najhorších.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slováci skončili poslední, no neboli najhorší, tvrdí Hatalčík