Slováci končia vo štvrťfinále, Švédi vyhrali 7:4

Slovensko prehraso Švédmi a so šampionátom sa lúči
Slovensko prehraso Švédmi a so šampionátom sa lúči (Autor: REUTERS)
Peter Klimko|9. máj 2007 o 20:25

Slovenskí hokejoví reprezentanti skončili svoje účinkovanie na 71. MS v ľadovom hokeji vo štvrťfinále.

BRATISLAVA 9. mája (SME.sk) - Slovenskí hokejoví reprezentanti skončili svoje účinkovanie na 71. MS v ľadovom hokeji vo štvrťfinále, v ktorom podľahli reprezentanton Švédska 4:7. Aj napriek niekoľkým výborným streleckým príležitostiam doplatil tím Júliusa Šuplera na fakt, že ho súper v niektorých fázach zápasu prekorčuľoval, pričom markantné to bolo najmä v druhej tretine. 

1. tretina

Švédi preverili najlepšieho brankára Elitserien Karola Križana už po 20 sekundách hry. O polminúty na to sa natlačil pred najlepšieho bránkara tohto šampionátu Bäcklunda Kukumberg, pričom ho súper zastavil len faulom. Pri presilovej hre Slovákov však vyšiel brejk súperovi, Križan bo pozorný. Slováci potom zavreli Švédov a po akcii Gáboríka otvoril skóre Hossa. Už v 3. minúte tak svietilo na ukazovateli skóre 1:0 pre tím, ktorý dnes nastúpil v modrých dresoch.

Hneď po buly sa reprezentanti troch koruniek dostali pred násho brankára, výsledok zostal nezmenený. Švédi si potom pri prieniku Kapuša do útočnej tretiny pomohli faulom a zverenci Júliusa Šuplera mali možnosť druhej presilovej hry. V jej závere sa po individuálnom prieniku dostal Gáborík až pred bránu, ale Bäcklund pohotovo zasiahol. Na druhej strane mal príležitosť Thornberg. Z protiútoku opäť hrozili Slováci a tak ofenzívne predstavenie pokračovalo.

V 8. minúte si nedali naši hokejisti pozor na nekrytého Warga a ten dokonale využil nekompaktnosť slovenskej obrany - 1:1. O 16 sekúnd na to však Šuplerovcom vyšiel prechod do tretiny švédskeho tímu a Kapuš po prihrávke Šatana trafil spomedzi kruhov presne popod lapačku Bäcklunda - 2:1. V 11. minúte pálil Demitra, z následnej aktivity našich však takisto nezapršalo. Už o dve minúty mal príležitosť Hedström, ktorý sa v najvyššej švédskej súťaži dokázal proti Križanovi presadiť v tejto sezóne už 4x. V tomto prípade však slovenský gólman zasiahol. V pohotovosti musel byť aj o pár sekúnd na to, keď kryl pokus Martenssona. Ten istý hráč sa pokúšal strážcu našej svätyne prekonať aj v 16. minúte. Krátko na to sa musel náš brankár opäť činiť, keď zneškodnil dve dobré príležitosti súpera. V závere tretiny sa potom už náznaky Švédov neujali a tak sa do šatní odchádzalo za stavu 2:1 pre Slovensko.

2. tretina

Stredná časť pristihla Slovákov trochu nekoncentrovaných a po zlom striedaní sa dostal súper do tretiny a nikým nekrytý Hedström vyrovnal. Okrem dôležitého gólu tak potvrdil, že sa mu proti brankárskej jednotke Slovákov darí. Silnú trojminútovku Švédov zastavil dobrým zákrokom Križan. Slováci sa k prvej strele v druhej tretine dostali až krátko pred koncom piatej minúty, Uram priťukol Chárovi, Bäcklund však jeho tvrdú strelu bezpečne kryl. Krátko na to pokúšal štastenu z pravej strany Radivojevič. Z protiútoku sa zrodila obrovská šanca súpera, ktorú k spokojnosti našich zakončil J. Jönsson len do sediaceho Križana. Vzápätí po vhadzovaní nakorčuľoval pred nášho gólmana Thornberg a Martensson poslal Švédov do vedenia - 2:3. Krátko po góle pohrozil Bremberg, Slováci zostali po dvoch rýchlych góloch súpera až príliš zaskočení a tak bol v týchto chvíľach severský tím jasne na koni.

V 33. minúte zakombinovala trojica Demitra - Gáborík - Hossa. Demitra našiel Hossu ten sa pohral s Bäcklundom, ale jeho vyzvanie Gáborík sám pred prázdnou bránou na vyrovnanie nepremenil. Už o minútu hrali po vysokej hokejke Radivojeviča Švédi presilovovú hru. A tú majú Severania veľmi dobrú, veď počas nej už dali na turnaji 12 gólov. Ten 13. pridal Hedström a zvýšil vedenie svojho tímu na rozdiel dvoch gólov.

V 36. minúte nahadzoval Štrbák puk na Kapuša, ten ale len tesne minul bránu. O malú chvíľu sa Gáboríkovi podarilo po strele Cháru dotlačiť puk za chrbát švédskeho gólmana, gól však pre hvizd rozhodcu neplatil. Dve a pol minúty pred koncom prišiel pokus Stehlíka, ktorý ale zostal nevyužitý. 55 sekúnd pred koncom obišiel Kukumberg dvoch protihráčov, jeho akciu však Uram a následne ani Graňák nezúžitkovali. Slováci tak prehrali druhú dvadsaťminútovku 0:3 a pred tou treťou mali navrch hráči Švédska.

3. tretina

Slováci začali tretiu tretinu aktívne a už v 42. minúte sa po pokuse Podhradského presadil Radivojevič, ktorý dorazil puk do odkrytej švédskej brány. V 44. minúte prišiel dravý prienik Kukumberga, ktorý vyzýval na teč Urama, lídrovi bratislavského Slovana sa však skórovať nepodarilo. O pár minút na to udrelo na druhej strane, keď sa po hrúbke v obrane Slovákov dostal poľahky do zakončenia Martensson a sám pred Križanom pohodlne skóroval - 2:4. V 47. minúte teda súper opäť viedol o 2 góly.

Vzápätí prišla po vylúčení Kukumberga presilovka súpera, v ktorej pri atakovaní Križana poslal Jurčina jedného z protihráčov na zem, za čo dostal dvojminútový trest. Hlavný rozhodca však s úradovaním neskončil a za protresty poslal na 10 minút aj Mariána Gáboríka. Oslabenie o dvoch hráčov tím zo severu Európy okamžite pretavil na šiesty gól, keď sa trafil Johansson. O malú chvíľu však pretavil Kukumberg rýchly brejk Slovákov do gólového zakončenia a vykresal aspoň minimálnu šancu na vyrovnanie - 4:6. V 54. minúte nabil Hossa Chárovi, jeho prudká strela skončila na brankárovi súpera.

56. minúta priniesla presilovku slovenských hokejistov, ktorá však priniesla len niekoľko streleckých pokusov. V 57. minúte mal Melichárek pred sebou prázdnu bránu, ale vytúžený gól nedal. Po power-play, ktorú si vybrali slovenskí tréneri sa Švédom podarilo vyviesť puk do útočnej tretiny, ich snahu však zastavil faulom Demitra a vylúčenie tak definitívne ukončilo semifinálové nádeje slovenského výberu. V samom závere pri márnej snahe našich reprezentatov ušiel Martensson a gólom do opustenej brány nielen zavŕšil svoj hetrik, ale aj uzavrel skóre stretnutia, ktoré hovorí o tom, že do semifinále postupuje obhajca majstrovského titulu. V ňom sa stretne s víťazom duelu Kanada - Švajčiarsko, ktorý je na programe v sobotu o 17.15 hod.

Na záver sa už len Slováci dozvedeli trojicu najlepších na turnaji. Toto prestížne ocenenie sa ušlo Zdenovi Chárovi, Mariánovi Gáboríkovi a Karolovi Križanovi.

Štatistika

  • Švédsko - Slovensko 7:4 (1:2, 3:0, 3:2)

Góly: 8. Warg (Emvall), 23. Hedström (Bäckström), 27. Martensson (Thornberg, J. Jönsson), 34. Hedström (Steen), 48. Martensson, 50. Johansson (Davidsson, Ernström), 60. Martensson (J. Jönsson)- 3. Hossa (Gáborík, Stehlík), 9. Kapuš (Šatan, Podhradský), 42. Radivojevič (Podhradský), 52. Kukumberg (Radivojevič). Rozhodovali: Kurmann (Švaj.) - Oskirko (Rus.), Wehrli (Švaj.), striedania: od 28. min SR bez Haranta, Čiernika a Kováčika, vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše Gáborík a Demitra (obaja SR) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 7000 divákov.

ŠVÉDSKO: Bäcklund - Stralman, K. Jönsson, Tärnström, Akerman, Enström, Hallberg, M. Johansson - Martensson, J. Jönsson, Thornberg - Warg, Wallin, Emvall - Hornqvist, Davidsson, Bremberg - Steen, Bäckström, Hedström

SR: Križan - Podhradský, Chára, Jurčina, Stehlík, Harant, Graňák, Štrbák - Šatan, Kapuš, Uram - Radivojevič, Kukumberg, Surový - Hossa, Demitra, Gáborík - Čiernik, Kováčik, Melichárek

Pred úvodným buly 

Na jednej strane štart Pavla Demitru, na tej druhej zasa účasť Kenny Jönsssona zaujímala obe strane pred začiatkom, pre oba tímy najdôležitejšieho duelu doterajšieho priebehu svetového šampionátu v ľadovom hokeji v Rusku. Slovenský center Minnesoty Wild sa napokon aj vďaka obstrekom a liekom tlmiacich bolesť, ktorým ešte pomohla ortéza na natiahnuté väzy v kolene, na zápas postavil. To isté platilo aj o skúsenom Švédovi, ktorý mal svojmu tímu pomôcť nespornou kvalitou a skúsenosťami.

História svetových šampionátov pripomína dva semifinálové súboje a keďže je aktuálny boj o medaily, pripomeňme si semifinálové duely z rokov 2002 a 2003. V prvom prípade sa z víťazstva tešili zverenci, vtedy hlavného trénera slovenskej reprezentácie Jána Filca, ktorí spravili dôležitý krok za ziskom majstrovského titulu víťazstvom 3:2 po samostatných nájazdoch. Istotne si každý dobre pamätá, že v penaltovej lotérii nepustil Lašák za svoj chrbát ani jeden puk, jeho kolega Salo však kapituloval po zásahoch Pálffyho a Lintnera. Už o rok na to sa semifinálová bitka opakovala. Tento krát však k predĺženiu neprišlo, keďže žlto-modrí oplatili hokejistom spod Tatier poslednú prehru a vyhrali jasne 4:1.

Povedali po zápase

Miroslav Šatan, kapitán SR: "O výsledku zápasu rozhodla druhá tretina, ktorá bola našou najslabšou na celom šampionáte. Dostali sme v nej tri góly, tak sa nedajú vyhrávať zápasy. Iba prvých desať minút sme hrali naozaj dobre, potom akoby sme mentálne odišli. Mali sme hluché miesta, Švédov sme príliš ľahko nechali strieľať góly. Každý prišiel na MS v Moskve s cieľom vybojovať pre Slovensko úspech, štvrťfinálová prehra je pre nás sklamaním. Je to škoda. Treba chalanom poďakovať za to, že prišli, no veľa veci musíme v budúcnosti zlepšiť, ak chceme pomýšľať na vyššie méty."

Marek Uram, útočník SR: "Je to pre nás veľké sklamanie. Hrali sme pasívne, dostávali sme góly z medzikruhov, keď sme nedostatočne pokrývali švédskych hokejistov. Druhá tretina nám pokazila celý turnaj. Za stavu 3:4 som mal šancu, no netrafil som bránku, mohlo byť všetko inak. Tento mančaft mal na viac, ako ukázal."

Karol Križan, brankár SR: "Pre víťazstvo sme mali spraviť viac, Švédi boli dnes zdolateľní. V prvej tretine sme hrali celkom dobre, dali sme dva góly, no potom nastal skrat. V druhom dejstve sme trikrát inkasovali a už sa to viezlo. Bol to pre mňa špecifický zápas tým, že pôsobím v Elitserien. Veľmi som ho chcel vyhrať a som sklamaný. Niektoré naše výkony na šampionáte neboli ideálne, spravili sme veľa chýb, čo sa nám vypomstilo."

Branko Radivojevič, strelec tretieho slovenského gólu: "Všetci sme sklamaní. Každý sme čakali, že by sme mohli ísť ďalej, najdôležitejší zápas na turnaji sme však nezvládli. Nekorčuľovali sme, hoci sme vedeli, že Švédi pri dorážkach vždy majú hráča pred súperovou bránkou. Po kontaktnom góle na 3:4 sme opäť spravili chyby, za ktoré sme si nezaslúžili postúpiť ďalej."

Richard Kapuš (útočník Slovenska a strelec jedného z gólov): "Sme smutní, že to takto dopadlo. Dostať sedem gólov v takom zápase je veľmi zlé. Veľmi ťažko sa to hodnotí. Začali sme pritom veľmi dobre. Zbabrali sme druhú tretinu, čo rozhodlo. Stiahli sme sa v nej do defenzívy, robili sme chyby. Stalo sa nám to osudným."

Roman Kukumberg (útočník Slovenska a strelec jedného z gólov): "Som sklamaný, tento tím mal určite na viac. Dnes sme mali hluchých 10 minút v druhej tretine a musíme ísť po nich domov. Zbytočne sme sa stiahli do defenzívy. Potom nám už chýbal aj kúsok šťastia."

Dominik Graňák (obranca Slovenska): "Na to, že to bolo štvrťfinále majstrovstiev sveta, padlo príliš veľa gólov. Urobili sme chyby v druhej tretine, súper odskočil a potom sa to už ťažko doťahovalo. V úvode to pritom vyzeralo tak nádejne. Švédi boli veľmi pohybliví, sebavedomí."

Magnus Johansson (obranca Švédska a strelec jedného z gólov): "Vstup do zápasu nám nevyšiel, hoci sme sa na to zamerali. Slováci majú kvalitných hráčov a dali nám dva rýchle góly. Podarilo sa nám však otočiť skóre, dôležité góly sme dali v druhej tretine. Myslím si, že sme boli trochu agresívnejší. Zápas sme mali pod kontrolou. Tešíme sa z postupu."

Bengt-Ake Gustafsson (tréner Švédska): "Začali sme trocha nervózne. Naši skúsení hráči urobili niekoľko chýb. Našťastie sme so súperom udržali kontakt. Napokon sme odohrali dobrý zápas, moji hráči podali kvalitný výkon. Teraz sa musíme čo najlepšie pripraviť na semifinále.

Július Šupler (tréner Slovenska): "Mali sme výborný začiatok. V prvej tretine sme hrali dobre v obrane, hráči plnili pokyny. Od druhej časti sme urobili taktické chyby, nepremenili sme veľa šancí. Musím povedať, že Švédi vyhrali zaslúžene. Sezóna sa týmto zápasom pre nás skončila, hráčom som v kabíne za ich výkony poďakoval. Dúfam, že o rok dopadneme lepšie."

A čo hovoria na výsledok médiá?

Aftonbladet: "Martensson sa pomstil Križanovi za finále Elitserien. Útočník Linköpingu strelil do siete brankára pôsobiaceho v MODO tri góly a rozhodujúcou mierou sa zaslúžil o postup Švédska do semifinále MS. Po nevydarenej prvej tretine nastúpili Tre Kronor v druhom dejstve na ľad ako vymenení a tromi gólmi otočili nepriaznivý vývoj zápasu.

Svenska Dagbladet: "Švédsko v semifinále po triumfe nad Slovenskom. Hrdinom štvrťfinálového zápasu sa stal Tony Martensson, ktorý zaznamenal hetrik. Výborne mu sekundoval Jonathan Hedström, útočník Timry odohral svoj doposiaľ najlepší zápas na šampionáte."

Expressen: "Martensson kráľom moskovského ľadu. Tony sa sladko revanšoval Karolovi Križanovi za prehru vo finále Elitserien, Slovensko zrazil na kolená hetrikom."

Dagens Nyheter: „Švédsko do semifinále. Víťazstvo nad Slovenskom sa zrodilo aj vďaka tomu, že tréner Gustafsson majstrovsky prehodil útočníkov Hedströma s Emvallom. Tréner dokázal, že tím zložený z hráčov domácej súťaže má svoju kvalitu.

Metro: „Švédski hokejisti zdolali Slovákov a sú v semifinále. Švédsko je expertom na štvrťfinále. Prehralo ho na majstrovstvách sveta len dvakrát: v roku 1996 s USA a v roku 2000 s Fínskom.“

Idnes.cz: "Po Česku končia na MS aj Slováci. Tí vo štvrťfinále hrali so Švédskom dlhú dobu vyrovnanú partiu, nakoniec ale podľahli 4:7."

Právo: "Kľúčové pre víťazstvo a postup Švédov bola rozdielom troch gólov vyhratá druhá tretina. Slovenskí hokejisti síce štyrikrát pokorili ich vyhlásenú obranu, ale sami vyrobili na ľade veľké množstvo chýb, inkasovali sedemkrát a balia si kufre."

Aktualne.cz: "Bývalí federálni partneri v Moskve smútili. Českí ani slovenskí hokejisti nedokázali prejsť cez štvrťfinále do boja o medaily. Slováci boli pre Švédsko oveľa vyrovnanejším súperom ako Česi pre Rusko. Prvú tretinu dokonca o gól vyhrali a aj keď sa potom ich súper dostal do vedenia, výber trénera Šuplera s ním dokázal držať krok."

Reuters: "Za stavu 2:1 pre Slovákov švédsky útok ožil. Po dvoch góloch Hedströma a prvom turnajovom zásahu Martenssona sa obhajcovia titulu dostali do rozhodujúceho trháku. Švédi odvtedy už neprehrávali a aj keď sa Slovákom podarilo znížiť na rozdiel jediného gólu, Martensson im zasadil zdrvujúci úder."

Sports Network: "Slovákom na víťazstvo nad úradujúcim olympijským a svetovým šampiónom Švédskom nestačili ani štyri góly a 29 zákrokov brankára Križana. Štvrťfinále sa pre nich stalo konečnou zastávkou už tretíkrát v rade."

France24.com: "Úradujúci majster sveta zo Švédska dvakrát vymazal náskok Slovenska a po víťazstve 7:4 sa prebojoval do semifinále MS."

DPA: "Švédi pôsobili v zápase, ktorý sledovalo iba 2000 divákov, efektívnejšie ako Slováci, majstri sveta z roku 2002. Ani dvojnásobné doháňanie náskoku na začiatku nevyviedlo z koncepcie úradujúcich majstrov sveta, ktorí mali vo svojich radoch jediného hráča zo zámorskej NHL."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci končia vo štvrťfinále, Švédi vyhrali 7:4