Škrlíkova kazašská zvesť: Z Uraľska k reprezentácii

Jozef Škrlík. Asistent trénera „repre“ Kazachstanu do 21 rokov.
Jozef Škrlík. Asistent trénera „repre“ Kazachstanu do 21 rokov. (Autor: Peter Sokol)
Sportnet|26. feb 2014 o 00:00

Pri kazašskej reprezentácii „dvadsaťjednotky“ ho čakajú zápasy proti Islandu a Francúzsku.



HUMENNÉ. Aktuálne humenské trénerské meno, ktoré pozná asi každý priaznivec športu zo zeleného trávnika. Jozef Škrlík. Bývalý futbalista Chemlonu Humenné v časoch aktívnej hráčskej kariéry až tak nežiaril, o to viac sa mu darí na trénerskej lavičke.

Spočiatku okúsil viacero prvo i druholigových klubov vrátane Humenného, vyššou latkou bola Corgoň liga v Prešove, prišlo aj na zahraničné klubové angažmán – v Kazachstane. A práve tam, k potomkom kazašských bojovníkov sa Jozef Škrlík po poldruha roku opäť vracia. Tentoraz však už na reprezentačnej úrovni!

Kazašský návrat

Čosi sa o tejto zvesti vo futbalových kruhoch šuškalo už v januári, avšak poverčivosť zvíťazila a informácie vyšli na povrch, až keď je to všetko aj na papieri. Jozef Škrlík pracuje pri reprezentačnom tíme Kazachstanu do 21 rokov v pozícii asistenta trénera.

„Od 9. januára som nastúpil ku kazašskej reprezentácii U-21 v pozícii asistenta hlavného trénera. Ním je Saulius Sirmelis, s ktorým sme pôsobili v Akžajyku Uraľsk. Nechcel som spočiatku veci unáhliť, rozprávať skôr, ako sa to potvrdí, teraz už mám za sebou prvý spoločný kemp,“ konštatoval humenský rodák, ktorý sa ku kazašskému futbalu vracia. Klubovú úroveň však vystriedala reprezentácia.

Uraľské dobré meno

Po angažmáne v Uraľsku sa črtala možnosť pôsobenia v klube Zhetysu Taldykordan, z nej napokon zišlo, a tak prišiel domov. Slovenský trávnik následne spoznal na druholigovom Liptove, stále však čakal, že sa niečo v Kazachstane udeje. Udialo sa.

„V Uraľsku sme si s trénerom Sirmelisom spravili dobré meno, aj sme si povahovo či pracovne navzájom sadli. Vtedajší nováčik súťaže ziskom šiesteho miesta si zapísal historicky najlepší klubový úspech. I keď som sa vrátil na Slovensko, stále ostávalo angažmán v Kazachstane otvorené. Čosi sa črtalo už skôr, napokon to vyšlo teraz. A reprezentačne. Saulius Sirmelis dostal ponuku viesť 'dvadsaťjednotku' Kazachstanu ako tréner, mňa si vybral za asistenta,“ ozrejmil viac svoj kazašský návrat sympatický 51-ročný tréner.

Kariérny skok i česť

Klub je klub, reprezentácia je však úplne niečo iné. Aké boli vaše prvé dojmy, keď kontrakt nabral reálne kontúry?

„Určite je to pre mňa v trénerskej kariére veľký skok. Vnímam to aj tak, že pre každého slovenského trénera je veľmi náročné získať angažmán v cudzine, ba navyše v reprezentácii. I keď je to kazašská reprezentácia do 21 rokov a ja som Slovák, je to pre mňa aj česť a vyznamenanie mojej práce. Že si ju niekto všimol, zhodnotil a rozhodol sa dať mi reprezentačnú dôveru, aj v pozícii asistenta,“ vyznal sa spokojne Jožko Škrlík.

Prestíž v Petrohrade

Premiérou v práci reprezentačného trénera – asistenta bol medzinárodný turnaj v Petrohrade. Kazašské reprezentačné vedenie vnímalo túto previerku ako prestíž, úspech sa teda žiadal.

„Prípravu sme začali v Turecku, kemp trval dvadsať dní, zúčastnilo sa ho dvadsaťšesť futbalistov. Dojmy sú iba pozitívne. Čo môžem povedať, keď organizačne i z technickej stránky bolo toto sústredenie zabezpečené po každej stránke. Zväzoví kazašskí funkcionári vnímajú turnaj v Petrohrade, ktorého sa zúčastňujú takmer všetky reprezentácie do 21 rokov bývalých krajín Sovietskeho zväzu, veľmi prestížne. Bolo tam šestnásť tímov, z toho štrnásť reprezentácií, dopĺňali ich výbery Moskvy a Petrohradu. Napokon sme skončili na šiestom mieste, historicky najlepšie, takže vládla spokojnosť,“ zhodnotil svoju prvú skúsenosť slovenský asistent trénera kazašskej U-21.

Kvalifikácia na „Euro“

Zmena pri kazašskej reprezentácii do 21 rokov sa udiala počas zimnej prestávky kvalifikácie na majstrovstvá Európy (U-21) v roku 2015. Kazaši sú aktuálne na treťom mieste so šiestimi bodmi, druhý Island má bodov dvanásť, v pozícii lídra je s pätnástimi bodmi Francúzsko. Päticu tímov dopĺňajú Arménsko i Bielorusko, s oboma však kazašská reprezentácia doma v jesennej časti prehrala.

Najbližšie čaká „škrlíkovcov“ doma Island, konkrétne 5. marca. Držať prsty tak môže aspoň humenská futbalová verejnosť nielen slovenským zverencom trénera Galáda...

„Slováci to majú rozohrané omnoho lepšie, sú lídrom skupiny, majú šancu postúpiť či už z prvého alebo druhého miesta. Kazachstan je na tom oveľa horšie, vedúce Francúzsko už bodovo dostihnúť nemôže, na druhý Island stráca šesť bodov. Bude to zložité, obsadiť druhé miesto, ale doma hostíme tak Island ako aj Francúzov. Pokúsime sa o malý zázrak, chceme vyhrať oba zápasy, uvidíme, ako sa situácia vyvinie,“ pousmial sa „Škrlo“, ako znie trénerova prezývka v humenských futbalových kruhoch.

Rok plus opcia

Keďže do ukončenia kvalifikačných bojov ostáva kazašským mladým reprezentantom odohrať iba dva duely, dá sa predpokladať, že angažmán spolupráce má dlhšiu dohodu.

„V športe sa všetko dôležité odvíja od výsledkov, ináč to nebude ani v našom prípade. Zmluvne sme sa síce dohodli na jeden rok plus následné dva roky opcia, ale realita sa ukáže až po skončení tejto kvalifikácie. Či načnem s kazašskou 'dvadsaťjednotkou' aj tú ďalšiu, radšej by som slovne nepredbiehal,“ mienil futbalový odborník s medzinárodne najvyššou trénerskou futbalovou licenciou EURO PRO.

Odlet 24. februára

Prelom januára a prvú februárovú polovicu mesiaca si užil humenský rodák v prostredí rodiny, doma. Čoskoro však opäť naberie kurz do ázijského sveta...

„Odlietam dvadsiateho štvrtého februára do Astany, kde budeme mať sústredenie pred zápasom s Islandom. Ten sa koná piateho marca. Vo väčšine prípadov ostali moji futbaloví kamaráti tu v Humennom milo prekvapení, no držia mi palce. Budem sa snažiť, aby som na tejto významnej reprezentačnej úrovni nesklamal,“ dodal Jozef Škrlík. A futbalový fanúšik spod Vihorlatu už nebude sledovať výsledky iba slovenských „galádovcov“, ale aj kazašských „škrlíkovcov“...

Profil

Jozef Škrlík

Narodený: 2. októbra 1962 v Humennom

Bývalý futbalista Chemlonu Humenné, stredopoliar

Trénerská kariéra: HFC Humenné, Michalovce, Trebišov, Vranov, Lučenec, Prešov (Corgoň liga), Uraľsk (Kazachstan), L. Mikuláš, reprezentácia Kazachstanu do 21 rokov (asistent trénera)

peso

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Škrlíkova kazašská zvesť: Z Uraľska k reprezentácii