Počas Prevcmánie súperi bezmocne sledovali, ako lieta nad nimi. Skákal vo vlastnej lige

Peter Prevc sa lúčil v domácom stredisku Planica za podpory manželky a detí.
Peter Prevc sa lúčil v domácom stredisku Planica za podpory manželky a detí. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|26. mar 2024 o 07:00 (aktualizované 26. mar 2024 o 07:59)

Prvý prekonal hranicu 250 metrov.

BRATISLAVA. Najlepší skokansky pokus v sezóne si nechal na záver. V domácich pretekoch v Planici sa Peter Prevc tešil z vytúženého víťazstva. A nemohol si to načasovať lepšie. 

Slovinský skokan na lyžiach sa v preplnenom areáli lúčil s bohatou kariérou. Prišlo až 20 000 fanúšikov. 

„Dnes to bol magický deň. Dokázal som sa sústrediť, čo naozaj nebolo jednoduché vzhľadom na všetkých ľudí, ktorí tu boli. Bolo z nich cítiť nadšenie. 

Nečakal som, že dnes vyhrám celú súťaž. Na štarte bolo niekoľko silných súperov. Je to veľmi emotívny moment,“ povedal víťaz pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS. 

Lepší koniec kariéry si populárny slovinský športovec nemohol ani predstaviť.

Prevc zvíťazil v piatkových pretekoch, v sobotňajšej súťaži družstiev obsadili Slovinci druhé miesto a v nedeľu skončil šiesty. Na pódiu ho však zastúpil jeho mladší brat Domen Prevc. 

Posledný skok Petra Prevca v profesionálnej kariére:

Tridsaťjedenročný skokan sa pri rozlúčkovom ceremoniáli neubránil slzám. Priznal sa, že pred záverečným skokom ho zaplavil pocit, na ktorý nebol zvyknutý. 

Počúval srdce

Rozhodnutie zavesiť lyže na klinec sa nerodilo ľahko. Zamýšľal sa nad ním posledné dva roky. 

„Už po olympijských hrách som začal premýšľať o tom, kedy bude ten správny čas a koľko toho moje telo a srdce ešte dokáže. Dal som si čas na rozmyslenie a myslím, že som urobil múdre rozhodnutie. 

Srdce mi povedalo, že je čas na novú stránku života,“ povedal na tlačovej konferencii, kde na začiatku februára oznámil, že posledné preteky v kariére odskáče v Planici. 

So skokmi na lyžiach chce ostať spätý aj naďalej. „Neviem, či sa mi podarí úplne odpútať od skokov. Možno ani nebudem musieť a budem opäť skákať rekreačne. Je to ťažké, keď človek dlho žije pre jednu vec a zrazu sa to skončí,“ pokračoval. 

Peter Prevc je najstarší z piatich súrodencov, z ktorých sa štyria venovali skokom na lyžiach. Jeho mladší brat Cene ukončil kariéru vlani. V kolotoči Svetového pohára tak ostanú iba brat Domen a sestra Nika. 

„Neviem, či otec niekedy čakal, že príde táto chvíľa. Teraz staršie deti odovzdali štafetu mladším. Je zaujímavé, že sa našej rodine v športe tak darí,“ pousmial sa. 

Od ťažkého vyhlásenia akoby ho pokropili živou vodou a šesťkrát sa umiestnil na stupňoch víťazov Svetového pohára. 

Rozlúčkový ceremoniál v Planici:

Šport rástol s ním

Slovinský skokan na lyžiach dosiahol v kariére množstvo úspechov. 

„Som hrdý na to, že som bol vo Svetovom pohári pätnásť sezón a medzitým som dosiahol veľa špičkových výsledkov. Stanovil som niekoľko míľnikov. 

Som hrdý na to, že skoky na lyžiach v Slovinsku rástli spolu so mnou až na závideniahodnú medzinárodnú úroveň. Dúfam, že som inšpiroval mnoho mladých športovcov.“

Prevc v kariére prežil aj niekoľko ťažkých chvíľ.

„Najťažšie je, keď trénujete rovnako, máte vedľa seba rovnakých ľudí, aj na kamere to vyzerá rovnako, ale v konečnom dôsledku to tak nie je. Telo vám nedáva to, čo chcete. Keď so som sa prepadal v poradí, bolo to pre mňa ťažké.“ 

Prevcmánia

Skokan na lyžiach nazrel do Svetového pohára v roku 2009 vo veku sedemnásť rokov. Bodoval hneď v prvých pretekoch v Lillehammeri, keď obsadil 22. miesto. Na zimných olympijských hrách vo Vancouveri 2010 zaujal siedmou priečkou. 

Najstarší zo súrodencov Prevcovcov nedosiahol hneď dobré výsledky. Musel byť trpezlivý. 

Na majstrovstvách sveta 2013 získal vo Val di Fiemme dve medaily – striebro na veľkom a bronz na malom mostíku. 

Prvýkrát sa dostal na pódium v tom istom roku na domácich pretekoch v Planici a Prevcmánia sa v Slovinsku naplno rozbehla. 

Na zimných olympijských hrách v Soči 2014 získal bronzovú a striebornú medailu a sezónu zakončil na druhom mieste. 

Sezóna 2014/2015 bola pre športovca výnimočná. Vo februári 2015 ako prvý preletel vo Vikersunde 250 metrov a jeden deň bol držiteľom svetového rekordu. Na druhý deň ho prekonal nórsky reprezentant Anders Fannemel o 1,5 metra.

Na konci ročníka mal Slovinec a Severin Freund rovnaký počet bodov, ale Nemec získal v sezóne viac víťazstiev a uchmatol pre seba prvenstvo. 

Vlastná liga

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skoky na lyžiach»Počas Prevcmánie súperi bezmocne sledovali, ako lieta nad nimi. Skákal vo vlastnej lige