Mladý športovec v Pekingu vyzýval proti vojne. Teraz bojuje za Ukrajinu

Olympijské kruhy.
Olympijské kruhy. (Autor: TASR/AP)
SITA|28. feb 2022 o 16:27

Pôvodne mal za politické gesto dostať trest.

KYJEV. Jedenásteho februára boli v Národnom centre kĺzavých športov v Jen-čchingu na programe olympijské finálové jazdy skeletonistov a Ukrajinec Vladyslav Heraskevyč okrem 18. miesta zaujal aj politickým gestom

Rozvinul transparent s nápisom: "Nie vojne na Ukrajine!" Medzinárodný olympijský výbor ho mal za to pôvodne potrestať, keďže politické prejavy športovcov sú počas konania hier zakázané.

Napokon však od toho vedenie MOV upustilo, keďže Heraskevyč svojím miniprotestom neznevážil žiadnu krajinu, ani konkrétnu osobu či organizáciu.

Prešli dva týždne a dva dni a 23-ročný športovec sa nechtiac stal priamou súčasťou vojnového konfliktu. Agentúra AP ho v telefonickom rozhovore zastihla ukrytého v Žitomyre približne 150 km od hlavného mesta Kyjev a poruke mal aj zbraň.

To ak by potreboval brániť seba aj svojich najbližších niekoľko dní po začiatku ruskej invázie. "Som študent a so zbraňami nemám skúsenosti. Som však pripravený pomôcť akýmkoľvek spôsobom. Verím, že zostanem silný," uviedol Heraskevyč.

"Momentálne je okolo mňa ticho, ale dnes nie je na Ukrajine už žiadne miesto bezpečné," doplnil.

Študent fakulty fyziky na Kyjevskej národnej univerzite figuruje na zozname športovcov z približne dvoch desiatok krajín, ktorí zaslali otvorený list olympijským a paralympijským svetovým lídrom.

Vyzvali ich na bezodkladné pozastavenie činnosti Ruského aj Bieloruského olympijského a tiež paralympijského výboru.

"Ruská invázia na Ukrajinu podporovaná Bieloruskom je jasným porušením olympijskej a paralympijskej charty a musí byť potrestaná prísnymi sankciami,“ uvádza sa v liste adresovanom prezidentovi MOV Thomasovi Bachovi a jeho kolegovi z Medzinárodného paralympijského výboru. Andrewovi Parsonsovi.

Na zozname tých, ktorí sa podpísali pod túto výzvu, sú aj známe olympioničky nedávneho obdobia - britská vytrvalkyňa Paula Radcliffeová, Kanaďanka Clara Hughesová, ktorá kombinovala cyklistiku a rýchlokorčuľovanie a tiež olympijská šampiónka v behu na lyžiach Kanaďanka Beckie Scottová a americká paracyklistka Greta Neimanasová.

List podpísalo aj 34 ukrajinských športovcov, ďalší neboli zastihnuteľní, keďže sa ich nepodarilo kontaktovať v aktuálnom vojnovom stave. K výzve sa pridali aj členovia ruského šermiarskeho tímu, skupina nezávislých športovcov z Nemecka a Bieloruská federácia športovej solidarity.

"Ak MOV a IPC odmietnu podniknúť rýchly kroky, fakticky tým podporia Rusko a Bielorusko, ich porušovanie medzinárodného práva a olympijského prímeria," uvádzajú signatári listu.

Medzinárodný olympijský výbor už skôr odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu s tým, že porušili olympijské prímerie. MOV vyzval medzinárodné športové federácie, aby zrušili alebo presunuli podujatia plánované v Rusku a Bielorusku a prestali používať vlajky a národné hymny týchto krajín.

Priame kroky proti Rusom a Bielorusom však MOV a IPC dosiaľ nepodnikli. Paralympijské hry sa v Pekingu začínajú už najbližší piatok 4. marca aj za účasti ruských športovcov,

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Skeleton»Mladý športovec v Pekingu vyzýval proti vojne. Teraz bojuje za Ukrajinu