Ďalší Slovák má olympiádu na dosah. Súperi veľmi dobre vedia, kde je Slovensko, vraví Košičan

Richard Tury.
Richard Tury. (Autor: archív R.T.)
Miloslav Šebela|13. mar 2024 o 17:45

V olympijskom skejtparku môže viať slovenská vlajka.

BRATISLAVA. Je to veľký paradox. Skejtparkov je na Slovensku skromne. Mnohé sú skôr menšie. Slovenská komunita tohto športu je malá a prakticky bez dobrého zázemia. Napriek tomu bude možno v olympijskom skejtparku v Paríži viať aj slovenská vlajka. 

Košičan Richard Tury má kvalifikáciu na olympijské hry rozbehnutú nad očakávania. Po prvej časti kvalifikácie je v disciplíne street na výbornej ôsmej priečke. 

Na kvalifikačných pretekoch v Dubaji pred pár dňami obsadil piate miesto.

„Piate miesto je výborné. Aj vlani som bol v Dubaji piaty, ale vidím za ten rok na sebe progres. Hoci som mal vyššie ambície. Finálová jazda mi nevyšla, ako som chcel. Po semifinále som bol druhý, potom som klesol,“ opisoval. 

Keď sa do programu hier dostali nové športy ako skejtbording, surfing či športové lezenie, asi málokto predpokladal, že by v nich mohol na olympiáde štartovať slovenský reprezentant a dokonca patriť do úzkej svetovej špičky. 

Tury je však výnimočný zjav. 

V boji o Paríž má náskok

Výborne mal rozbehnutú olympijskú kvalifikáciu aj pred tromi rokmi. Dlho to vyzeralo, že by mohol štartovať v Tokiu. Nevyšiel mu však záver kvalifikácie.

„Ušlo mi to vtedy o tri priečky. Pritom som bol dlho na postupovom mieste. Teraz som v lepšej pozícii. Som ôsmy. Postup ešte nemám istý, ale mohol by som si ho zaistiť dobrou stratégiou.“ 

Na 8. priečke olympijského renkingu má 102-tisíc bodov. Pred dvadsiatym v poradí má náskok 60-tisíc bodov. 

Do konca kvalifikácie ostávajú dve posledné súťaže - v Šanghaji a v Budapešti. Na týchto dvoch podujatiach by mu mal stačiť na zaistenie miestenky vďaka veľkému náskoku aj priemerný výkon.

„Dôležité bude ostať zdravý, vyhnúť sa zraneniam a jazdiť strategicky. Skončiť približne do 22. miesta. Musím si zachovať konzistentnosť výkonov a trochu obmeniť svoje jazdy, aby to nebolo stále o tom istom,“ vysvetľuje.

V Šanghaji sa bude súťažiť od 16. do 19. mája a už táto súťaž môže potvrdiť miestenku pre Turyho. Dôležité bude, aby si udržal dostatočne veľký náskok pred 22. miestom v rebríčku. 

Cíti sa na vrchole

Košičan sa za posledné mesiace výrazne posunul, čo ukazuje aj jeho pozícia v olympijskom rebríčku. V porovnaní s kvalifikáciou do Tokia urobil jednu veľkú zmenu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Ďalší Slovák má olympiádu na dosah. Súperi veľmi dobre vedia, kde je Slovensko, vraví Košičan