Singlista Matej Beňuš získal na ME bronz

Beňuš získal pre Slovensko prvú medailu na šampionáte.
Beňuš získal pre Slovensko prvú medailu na šampionáte. (Autor: TASR/AP)
TASR|30. máj 2015 o 14:53

Druhý Slovák vo finále Alexander Slafkovský skončil na 6. priečke.

MARKKLEEBERG. O prvý vzácny kov sa na 16. ME slalomárov na divokej vode v nemeckom Markkleebergu postaral pre slovenskú výpravu singlista Matej Beňuš.

Skončil bronzový, keď ho od zlatého Slovinca Savšeka delilo 2,48 sekundy, striebro so stratou 0,45 sekundy získal Nemec Sideris Tasiadis.

Nedarilo sa obhajcovi titulu Alexandrovi Slafkovskému, so šiestimi trestnými sekundami až šiestemu.

Tesne pred finále sa prehnal nad Kanuparkom silný dážď, no trvalo len pár minút, aby sa silný vietor utíšil, zasvietilo slnko a singlisti mali prijateľné počasie. Doprialo aj Matejovi Beňušovi, a to nečakaným spôsobom. "Som prekvapený, že s takou jazdou mám medailu," hneď reagoval. "Celú spodnú polovicu trate som bojoval, bola až nezrozumiteľne v druhej časti postavená na ľavákov. Na prvom medzičase som mal náskok 3,5 sekundy, v spodnej časti som neurobil žiadnu väčšiu chybu a náskok stratil."

Bronz teší, Matej Beňuš si rozšíril zbierku na ME na tri individuálne medaily (0-1-2).

"S minima som vyťažil maximum, na dvoch ľavákov, ktorí ma zdolali, som časovo nemal. Spokojný som, no nemám k tomu aj primeranú radosť. Praváci to mali nesmierne ťažké, inak sme však chodiť nemohli, buď by sme príliš riskovali, alebo sme si museli zvoliť cestu naokolo bránky. Nesmel som sa plašiť, začať bolo treba pokojne. Táto medaila ma určite povzbudila, sú to druhé najdôležitejšie preteky v sezóne, takže som veľmi spokojný."

Aj tréner Juraj Minčík svojho zverenca chválil, pretože postavené bránky priali viac ľavákom a brzdili pravákov, ako Mateja Beňuša.

"Keď sa na to odborne pozrieme, sme veľmi neradi, keď sa takáto trať postaví, lebo to nie je vierohodné a predovšetkým rovnaké. Toto by sa nemalo stávať aj preto, že sa jazdí na desatinky, stotinky. Samozrejme, praváci, či ľaváci začali okamžite inak rozmýšľať. Ak v F1 sú zákruty pre všetkých rovnaké, u nás, keď sa pádluje na jednu, druhú ruku, je to iné. Rozšírila sa aj miera taktiky pre pravákov, ak nechceli extrémne riskovať, museli zvoliť niektoré prejazdy na er zadom, a to je hneď sekunda, dve navyše. Napríklad Maťo do polovici trate viedol o tri, štyri sekundy a dole to všetko na ľavákov, ktorí mali v závere miernu výhodu, stratil. Kto je však výnimočný, mal by aj napriek tomu vyhrávať."

Finálové výsledky (C1m):

1. Benjamin Savšek (Slovin.) 97,70 (2)

2. Sideris Tasiadis (Nem.) 98,15 (2)

3. Matej Beňuš (SR) 100,18 (0)

4. Luka Božič (Slovin.) 100,42 (0)

5. Aleksandr Lipatov (Rus.) 102,12 (0)

6. Alexander Slafkovský (SR) 102,15 (6)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Singlista Matej Beňuš získal na ME bronz