Silný tandem Hanlon - Bondra sa rozpadol

Peter Bondra.
Peter Bondra. (Autor: SME - PETER ŽÁKOVIČ)
Ondrej Gajdoš|17. máj 2011 o 17:24

Generálny manažér nečakal na výkonný výbor – zmluvu so zväzom nepredĺži.

BRATISLAVA. Keď Glen Hanlon podpísal v apríli 2010 štvorročnú zmluvu so slovenským hokejovým zväzom, vytvoril silný tandem s generálnym manažérom Petrom Bondrom. Poznali sa z NHL, rozumeli si. Mali na hokej rovnaké názory.

Hanlon viedol slovenského hokejistu vo Washingtone Capitals v sezóne 2003 - 2004. Bondra sedel na stoličke generálneho manažéra reprezentácie Slovenska už od jesene 2007. Zmluvu predlžoval vždy na rok.

Chce, aby Hanlon zostal

V pondelok večer poslal Bondra z Ameriky na Slovensko prekvapujúcu správu, že spoluprácu so Slovenským zväzom ľadového hokeja na ďalšiu sezónu neobnoví. Nepočkal na dnešné rokovanie výkonného výboru SZĽH, kde budú hodnotiť neúspešné vystúpenie tímu Slovenska na nedávnych majstrovstvách sveta a rozhodovať o osude trénera Hanlona. Tandem sa rozpadol.

„Chcel som tým naznačiť zväzu, aby si v dostatočnom čase našli za mňa náhradu,“ vysvetlil Bondra mailom svoje rozhodnutie. Zmluva mu vyprší 31. mája.

Už krátko po majstrovstvách sveta vyslovil v Bratislave presvedčenie, že Glen Hanlon by mal zostať pri slovenskom tíme do ukončenia kontraktu - do olympiády v Soči 2014.

Má voľné ruky pre Capitals

Bondra žije väčšinu roka s rodinou v hlavnom meste USA a netajil sa, že v zámorí dostal už v minulých rokoch niekoľko ponúk od majiteľa klubu Capitals Teda Leonsisa. Odkladal ich, aby sa mohol naplno venovať práci pri slovenskej reprezentácii.

Bondra odohral vo Washingtone Capitals 14 sezón. Teraz má voľné ruky

Strelec zlatého gólu Slovenska vo finále MS v Göteborgu 2002 hral za Slovensko na dvoch svetových šampionátoch a aj z Helsínk 2003 má medailu - bronzovú.

Ako generálny manažér už pri slovenskom tíme nebol taký úspešný. Za štyri roky sa reprezentácia na majstrovstvách sveta ani raz neprebojovala do štvrťfinále play off. V Halifaxe 2008 skončila na 13. mieste, o rok neskoršie v Berne na desiatom, v Kolíne 2010 na dvanástom a teraz v Bratislave na 10. mieste.

Slovensko v jeho manažérskej ére zahralo najlepšie na zimnej olympiáde vo Vancouvri 2010, kde sa v elitnej konkurencii dostalo medzi štyri top mužstvá sveta a siahalo po bronzovej medaile.

Bondra má ako generálny manažér dobré vzťahy so slovenskými hokejistami, často bývalými spoluhráčmi. V NHL si vybudoval rešpekt v kontaktoch s generálnymi manažérmi klubov. Srdce mu stále bije pre slovenský hokej - určite sa k nemu vráti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov