Britská tenisová asociácia sa ospravedlňuje za mdlý prístup v kauze sexuálneho zneužívania

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. nov 2017 o 18:28

LTA reaguje na kritiku v súvislosti s odsúdením niekdajšieho trénera Daniela Sandersa.

LONDÝN. Britská tenisová asociácia (LTA) sa dodatočne ospravedlnila v súvislosti s letným odsúdením niekdajšieho trénera Daniela Sandersa na šesť rokov odňatia slobody za sexuálne zneužívanie zvereniek.

"Bezpečnosť detí, ktoré hrajú tenis, je pre nás najdôležitejším aspektom a hlavnou prioritou. Vždy nám išlo o to, aby sme na akejkoľvek výkonnostnej úrovne mali čo najrozvinutejšie ochranné procedúry. V inkriminovanom prípade sme však neurobili dosť potrebného a hlboko sa ospravedlňujeme všetkým zainteresovaným," znie komuniké LTA.

Bomba čakajúca na odpálenie

U 42-ročného otca troch detí Sandersa, ktorý pôsobil vo waleskom Wrexhame, sa prvé podozrenia príslušného typu objavili v roku 2012. Zadržali ho vlani v decembri, v júli ho odsúdili na nepodmienečný trest za sedem preukázaných prípadov. Sanders si v minulosti zahral štvorhru s Timom Henmanom a pomáhal Jamiemu Murraymu, pripomenul The Guardian.

Posledný uvedený zdroj priniesol výňatok z listu otca, ktorý sa v januári 2014 obrátil na LTA: "Myslím si, že Wrexham je bombou čakajúcou na odpálenie, ak sa tréneri vyvlečú z mnou spomenutých záležitostí. Ak všetci vrátane LTA budú strkať hlavy do piesku, potom to majú na svedomí."

Policajný inšpektor Richard Hughes, ktorého dcéra hrala tenis práve vo Wrexhame a sťažovala sa na Sandersovo správanie, sa v roku 2012 stretol so šéfom strediska Bobom Moorom a varoval ho, že koučovo konanie zodpovedá profilu sexuálneho predátora. Napriek tomu a podobným upozorneniam LTA, jej bezpečnostný tím, asociácia Tennis Wales aj vedenie Wrexham Tennis Center ponechali Sandersa vo funkcii hlavného trénera, uvádza The Guardian.

Pat Cash: Hanba

Otvorí LTA a/či polícia vyšetrovanie, prečo sa obvinenia od mojej kamarátky a ďalších dievčat ocitli pod kobercom? Tento predátor stále koučuje.


Pat Cash, bývalý wimbledonský šampión

Austrálsky bývalý špičkový tenista Pat Cash pod vplyvom čerstvých konzekvencií v piatok na twitteri záhadne skonštatoval:

"LTA, hanba. Pred štrnástimi rokmi moja blízka kamarátka oznámila sexuálne zneužitie a nič sa nestalo! Prečo?"

Wimbledonský šampión 1987 Cash neskôr dodal: "Otvorí LTA a/či polícia vyšetrovanie, prečo sa obvinenia od mojej kamarátky a ďalších dievčat ocitli pod kobercom? Tento predátor stále koučuje."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Britská tenisová asociácia sa ospravedlňuje za mdlý prístup v kauze sexuálneho zneužívania