Severskú kombináciu čakajú revolučné zmeny

Združenári by už nemali v behu štartovať Gundersenovou metódou.
Združenári by už nemali v behu štartovať Gundersenovou metódou. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. apr 2011 o 13:53

Už v budúcej sezóne pribudnú do programu v severskej kombinácii súťaže dvojíc, skúšať sa bude aj iný systém štartu behu, ako je súčasná Gundersenova metóda.

OBERHOFEN. Severskú kombináciu čakajú v budúcej sezóne revolučné zmeny. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) chce vyskúšať nový typ pretekov aj iný systém hodnotenia skokanskej časti súťaže.

Už dve sezóny existuje iba jeden typ pretekov - jeden súťažný skok na mostíku a beh na 10 km Gundersenovou metódou, kde sa body získané na mostíku prepočítavajú na časové hendikepy na štarte bežeckej časti.

Na ZOH a MS sa konali vždy dvoje preteky - jedny so skokanskou časťou na "strednom" a druhé na "veľkom" mostíku, ale systém oboch súťaží bol rovnaký.

Teraz chce FIS zaradiť do programu súťaž dvojíc, kde sa bežecká časť uskutoční na princípe známom z behov na lyžiach ako tímšprint.

Nový spôsob nasadzovania do behu

Ďalšou novinkou by mali byť preteky s pracovným názvom "Penalty Race". V skokanskej časti nebudú štýloví rozhodcovia a nebude sa ani prepočítavať sila vetra, ako je to v skokoch na lyžiach.

Rozhodujúca pre určenie poradia bude iba dĺžka skoku. Pred bežeckou časťou, ktorej dĺžka ešte nie je definitívne určená, budú pretekári rozdelení do šiestich skupín.

Všetci odštartujú naraz, ale kým tí z prvej "elitnej" skupiny vybehnú priamo na trať, pretekári z ďalších skupín pôjdu najskôr na "trestný" okruh s dĺžkou 150 m, aký poznajú zo svojich súťaží biatlonisti.

Druhá skupina absolvuje jeden, tretia dva atď., až posledná šiesta odbehne päť okruhov a až potom bude môcť pokračovať v prenasledovaní tých najlepších.

Takisto chce FIS zaviesť kvalifikáciu do hlavných pretekov, v ktorých bude súťažiť iba 50 najlepších, ako je to v skokoch na lyžiach. Kvalifikácia bude iba na skokanskom mostíku.

Prvých desať pretekárov má účasť v hlavnej súťaži istú, ale napriek tomu musí absolvovať aj kvalifikačný pokus. Ak by sa totiž poveternostné podmienky zmenili a v deň hlavnej súťaže by sa nedalo skákať, počítali by sa výsledky z kvalifikácie ako prvá časť hlavných pretekov.

Zvýšia sa aj finančné odmeny

FIS chce tiež zvýšiť odmeny pre najlepších v jednotlivých pretekoch. Trio medailistov dostane namiesto doterajších 5000-4000-3000 švajčiarskych frankov 8000-6000-4000 CHF.

Na druhej strane sa znížia odmeny pre pretekárov od piateho miesta nižšie, posledný dvadsiaty finančne odmenený si na konto pripíše 350 CHF namiesto doterajších 550 CHF.

Kalendár pretekov pre sezónu 2011/12 ešte nemá konkrétnu podobu. Zatiaľ je rozhodnuté iba o tom, že úvodným podujatím bude tradične Kuusamo a jeho Nordic Opening, finále je naplánované do Holmenkollenu na predmestí nórskej metropoly Oslo. Všeobecne sa očakáva, že v sezóne absolvujú pretekári okolo 30 štartov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Severskú kombináciu čakajú revolučné zmeny