Sestry Velďákové už zbierajú medaily mimo doskočísk

Sestry Velďakové získavajú ocenenia za úspešnú skokanskú kariéru aj po jej skončení.
Sestry Velďakové získavajú ocenenia za úspešnú skokanskú kariéru aj po jej skončení. (Autor: TASR)
Vladimír Mezencev|17. júl 2020 o 00:00

Prestížne ocenenia sa ušli aj ďalším východniarom.

KOŠICE. To, že koronavírus ovplyvnil športové dianie na celom svete, je už dobre známe niekoľko mesiacov. I to, že letná olympiáda v Tokiu sa presunula na budúci rok.

Šport sa ocitol vo veľkej kríze a jej následky, najmä ekonomické, pocíti ešte dlho.

Aj v tomto duchu sa nieslo vystúpenie prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Antona Siekela na jeho nedávnom 57. valnom zhromaždení v Bratislave.

Nie beznádej, ale určitý pesimizmus z viet prezidenta SOŠV plne charakterizoval rozvrátenie celej záverečnej fázy prípravy na OH 2020.

V poradí 57. VZ SOŠV však prinieslo aj radostnejšie okamihy.

Najmä pre tých, ktorí si z rúk členky MOV Danky Bartekovej a A. Siekela prevzali vyznamenania a ocenenia rôznych stupňov.

Boli medzi nimi aj mnohé osobnosti z východného Slovenska.

Rusnáková žiarila na EYOF v Sarajeve

Cena Ondreja Nepelu, ktorá sa udeľuje mladému športovcovi do 23 rokov s výraznou perspektívou, sa ušla Petre Rusnákovej, rýchlokorčuliarke-šortrekistke ŠK STEZ Spišská Nová Ves.

Petra na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) 2019 v Sarajeve získala dve zlaté (500 a 1000 m) a jednu striebornú medailu (1500 m).

Stala sa najúspešnejším slovenským športovcom v dejinách tohto podujatia, či už v jeho letnej, alebo zimnej verzii.

Okrem toho sa stala v Sarajeve aj osobou s najväčším počtom získaných cenných kovov.

Za tieto mimoriadne úspechy ju Európske olympijské výbory ocenili zaradením do pätice laureátov Ceny Piotra Nurowského za zimné športy.

Vysoké ocenenia pre legendy

Cena Jána Zacharu sa udeľuje trénerovi mládeže, ktorý dlhodobo dosahuje vynikajúce výsledky v práci s najmladšou generáciou.

SOŠV ju tentokrát udelil Vladimírovi Daňovi z Prešova, pedagógovi a propagátorovi basketbalu na školách v Prešove.

Počas existencie Tréningového strediska mládeže (TSM) bol jeho vedúcim, na ZŠ Matice slovenskej založil športové triedy so zameraním na basketbal a aj školský športový klub.

Tento osemdesiatnik sa v minulosti podieľal na výchove niekoľkých účastníčok olympijských hier, v minulom storočí viedol v Prešove aj družstvo žien, ktoré hralo v najvyššej čs. súťaži.

Držiteľom Ceny Miroslava Procházku, ktorá sa udeľuje za celoživotnú propagáciu športu a olympionizmu literatúrou a publicistikou, sa stal Eugen Magda z Košíc.

Je autorom a spoluautorom niekoľkých kníh sa športovou, najmä futbalovou tematikou.

Ako profesionálny športový novinár pôsobil celé desaťročia v rôznych printových novinách v Bratislave a Košiciach.

Množstvo jeho rôznych ocenení už predstavuje skutočne bohatú zbierku, ktorej zoznam by zabral nemalý priestor.

Minulý rok dovŕšil osemdesiatku.

Tatranci brali zlatý i strieborný odznak

Skromný počet držiteľov Zlatého odznaku SOŠV (udeľuje sa za výnimočný prínos pre olympijské hnutie a šport) rozšíril Peter Chudý z Vysokých Tatier.

Od roku 1992 je členom komisie Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) pre severskú kombináciu a bez jeho aktívnej účasti sa vo Vysokých Tatrách neuskutočnilo ani jedno podujatie svetového významu v klasickom lyžovaní – trikrát Svetová zimná univerziáda, juniorský svetový šampionát 2000 a 2009, zimný EYOD 1999, Tatranský pohár.

Vo väčšine prípadov bol predsedom alebo podpredsedom organizačného výboru.

Za výrazný prínos pre olympijské hnutie a šport, tieto slová sa čítajú tým, ktorým SOŠV udelil svoj Strieborný odznak.

Teraz už patrí aj lyžiarke z Vysokých Tatier, už 70-ročnej Anne Pasiarovej, jednej z najlepších svetových bežkýň na lyžiach.

V seriáloch Svetového pohára štyrikrát stála na stupni víťaziek a v jeho I. ročníku v sezóne 1981/82 celkove skončila na 6. mieste.

K rovnakému umiestneniu prispela ako členka čs. olympijskej štafety 4 x 5 km na ZOH 1976 v Innsbrucku, v takej istej situácii sa ocitla na svetovom šampionáte 1982 v Osle.

Celkovo súťažila na dvoch zimných olympiádach, aj v Sarajeve 1984. Získala tri tituly majsterky Československa.

Patrila medzi zakladateľov Olympijského klubu Vysoké Tatry a je jeho tajomníčkou.

Ceny aj pre ďalších významných funkcionárov

Juraj Sinay z Košíc je významná osobnosť nielen nášho zjazdového lyžovania, ale i akademického prostredia.

Tento bývalý a úspešný pretekár už takmer polstoročie pôsobí v alpskom lyžovaní v rôznych funkciách či na trénerských pozíciách.

Naše reprezentácie veľakrát viedol na mnohých vrcholných podujatiach, napr. na ZOH 2006 v Turíne.

Dlhé roky pôsobil aj ako riaditeľ všetkých pretekov Európskeho pohára v zjazdovom lyžovaní na Slovensku, pričom mnohé z nich sa v našich horách uskutočnili predovšetkým jeho zásluhou.

Bol najvýznamnejším funkcionárom zjazdového lyžovania na Slovensku, zároveň rozhodcom a technickým delegátom FIS.

V akademickom prostredí pôsobil ako vysokoškolský profesor, rektor Technickej univerzity v Košiciach a predseda Slovenskej rektorskej konferencie.

Peter Tarcala z Prešova sa ako jediný Slovák v priebehu troch uplynulých desaťročí stal predsedom európskej športovej federácie v olympijskom športe.

V minulom roku ho zvolili za prezidenta Európskej bedmintonovej konfederácie (BEC), v ktorej však pôsobí už 17 rokov.

Je aj členom Rady Svetovej bedmintonovej federácie (BWF), v ktorej stojí na čele komisie pre veľké podujatia.

Má za sebou aj pôsobenie vo funkcii prezidenta a generálneho sekretára Slovenského bedmintonového zväzu.

Bronzom ovenčili dušu košického maratónu

Aj v ďalšej kategórii ocenení SOŠV malo východné Slovensko svoje zastúpenie.

Jeho Bronzový odznak za dlhoročnú prácu a prínos pre rozvoj olympijského hnutia a športu si prevzal Branislav Koniar, dlhoročný organizátor a propagátor bežeckých športových podujatí a od roku 1991 riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.

Bronzovým odznakom SOŠV ocenili aj činnosť Tatiany Švecovej, bývalej hádzanárky, riaditeľky Strednej odbornej školy v Košiciach (bývalé Osemročné športové gymnázium) a zároveň predsedníčky Paralympijského centra športovej prípravy talentovanej mládeže a podpredsedníčky Olympijského klubu Košice.

Sestry Dana a Jana Velďákové ešte donedávna získavali medaily z atletických súťaží, konkrétne zo skokanských disciplín, Dana v trojskoku a Jana v skoku do diaľky.

V minulom roku obe ukončili štvrťstoročnú úspešnú aktívnu činnosť. Obe štartovali na troch olympiádach (2008 v Pekingu, 2012 v Londýne a 2016 v Rio de Janeiro).

Dana má dve bronzové medaily z halových ME 2009 a 2011, je 39-násobná majsterka SR, jej dvojča Jana získala tento titul „iba“ 34-krát.

Obe majú za sebou desiatky úspešných štartov na vrcholných podujatiach, napríklad aj na Diamantovej lige IIAF.

Na 57. valnom zhromaždení SOŠV si obe prevzali Medaily SOŠV, udeľované úspešným účastníkom letných i zimných olympiád a Európskych hier.

Kto z východu poletí do Japonska?

Spomínané ocenenia svedčia o bohatej a úspešnej športovej i olympijskej tradícii na východe Slovenska.

Na druhej strane musíme konštatovať, že účasť na budúcoročnej olympiáde v Tokiu si z tohto regiónu doteraz nikto nevybojoval.

Slovensko má zatiaľ istých iba 16 miest v štyroch športoch (vodný slalom, rýchlostná kanoistika, športová gymnastika a streľba) a žiadne meno z najvýchodnejšej časti republiky v zozname účastníkov OH 2020 (oficiálne v názve sa rok nebude meniť) zatiaľ nefiguruje.

Hoci je veľmi pravdepodobné, že nebyť epidémie koronavírusu, už by v ňom niekto rozhodne bol.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Sestry Velďákové už zbierajú medaily mimo doskočísk