Serena o desiaty, Roger o štrnásty titul

Serena Wiliamsová môže v Austrálii vyhrať hneď dvakrát. Vo dvojhre a spolu so sestrou Venus i vo štvrhre.
Serena Wiliamsová môže v Austrálii vyhrať hneď dvakrát. Vo dvojhre a spolu so sestrou Venus i vo štvrhre. (Autor: FOTO - TASR/AP)
Sportnet|29. jan 2009 o 22:30

Víťazka ženskej dvojhry na Australian Open sa stane aj novou svetovou jednotkou.

MELBOURNE. Australian Indoor Open. Takto by sa mohol nazvať po anglicky tenisový grandslamový turnaj v Melbourne, lebo už druhý deň za sebou zavreli strechy oboch arén a hralo sa v halách.

Po strede (43,4) bolo včera v Melbourne 44,9 stupňa a na zajtra predpovedajú 43. Bez prúdu bolo niekoľko hodín vyše 100 tisíc domov, hlásili 56 odpadnutých ľudí, nešlo 198 vlakov.

Halové podmienky vyhovovali fyzicky lepšie stavaným a silovým hráčkam, Safinovej a Serene Williamsovej, ktoré si vo dvoch setoch poradili so subtílnejšími ruskými súperkami.

Ich finále sa hrá zajtra večer – prvé nočné v dejinách. Vo vzájomnej bilancii vedie Williamsová 5:1. Ruska nemá žiadny grandslamový titul, Američanka chce jubilejný desiaty.

Serena sa musí cítiť ako na ruskom fronte – zajtra ju čaká štvrtá súperka zo studených stepí za sebou.

„Kto tu tipoval čisto ruské semifinále? Mňa nemôžete nikdy odpisovať. Aj keď sa trápim s formou a mohla som prehrať s Azarenkovou, Kuznecovovou a napokon aj s Dementievovou, vždy bojujem a chcem vyhrať. Aj proti Safinovej. Tiež akoby mala deväť životov. Ak sa prebila až sem, klobúk dolu, dobrá práca. Je výnimočne fit, a tak to bude zaujímavé finále.“

Rôzne podoby Dinary

Dinara vlani pred májovým turnajom v Berlíne angažovala chorvátskeho trénera Željka Krajana, bývalého hráča a zverenca Ľubomíra Kurhajca, ktorý trénoval v Bratislave s Hrbatým a hovorí perfektne po slovensky.

Vlani v Berlíne vstupovala na antuku na 17. mieste v rebríčku s mizernou bilanciou sezóny 11:10.

V osemfinále však šokujúco vyradila Heninovú, ktorá potom ukončila kariéru (po prvý raz v dejinách skončila hráčka stále na čele WTA!) a napokon získala titul. Odvtedy má skóre 53:11.

Postúpi minimálne na 2. miesto rebríčka a ak vyhrá – na prvé! Včera pre SME povedala: „Konečne som zahrala dobre, zapojila tie káble v hlave a dokázala som postúpiť vo dvoch setoch. Željko vraví, že trénuje dve-tri rôzne Dinary. Vážim si ho, rozumie ženskej duši. Ja tvrdím, že chudák trénuje 6 – 7 rôznych Dinár.

Dinaru veselú, smutnú, neposlušnú, tvrdohlavú, vrtošivú, podráždenú, zlú na celý svet, ale aj spokojnú a vďačnú.“

Safinová by chcela rozšíriť kolekciu rodinných trofejí.

„Serena je vždy nebezpečná. Ono toho ani v zime veľa nenatrénuje, ale potom sa akoby rozcvičuje v prvých kolách a v závere je už nachystaná na grandslamový titul. Chcem sa pomstiť za krajanky a zastaviť ju a je mi jedno, či bude páľava, alebo zatiahnu strechu.“

Federer o mieste v histórii

Mužské semifinále nemalo náboj. Federer sa pohral s Roddickom za dve hodinky a ukázalo sa, že Djokovič by bol herne zrejme náročnejším súperom, keby ho nezmorila horúčava.

Švajčiar zvýšil vzájomný stav nad Američanom na 16:2! Postúpil do svojho 18. grandslamového finále, vyrovnal tým Samprasov rekord a je iba jedno finále za Lendlom. Ak Roger v nedeľu vyhrá, vyrovná Samprasov rekord 14 titulov.

„Je to veľká výzva. A česť. Ak budem hrať proti Nadalovi, svetovej jednotke, bude mať zápas ešte dramatickejší a intrigujúci náboj. Rafa je v superforme, ale ja sa tiež cítim fajn. Som si veľmi vedomý toho, že ma ešte nemožno pasovať nikam do histórie. Možno hodnotiť profesionálnu éru, ale poznám okolnosti okolo 50. a 60. rokov, keď Laver či Rosewall nemohli hrať grandslamové turnaje, lebo mali profesionálny štatút. Jeden prišiel o vyše 20 a druhý o 40 turnajov, a predsa vyhrali veľa titulov. Títo hráči majú miesto v histórii, a ak si ja zaslúžim byť pri nich, bude to česť.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Serena o desiaty, Roger o štrnásty titul