Selänne strieľa hetriky aj po štyridsiatke

Teemu Selänne oslávi v júni 41 rokov, stále však patrí medzi najlepších útočníkov NHL.
Teemu Selänne oslávi v júni 41 rokov, stále však patrí medzi najlepších útočníkov NHL. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|29. mar 2011 o 15:55

Skvelý fínsky útočník Anaheimu strelil dvadsiatydruhý hetrik v NHL.

BRATISLAVA. Teemu Selänne už pred sezónou avizoval, že tento ročník bude pre neho zrejme posledný. Všetko však môže byť inak. Štyridsaťročný Fín je stále skvelý a vek akoby uňho nehral vôbec rolu.

V poslednom zápase proti Coloradu strelil tri góly, na dva prihral a bol hlavnou postavou Anaheimu, ktorý zvíťazil 5:4. Bol to pre neho 22. hetrik v NHL, predtým sa mu posledný podaril 29. októbra 2008.

Pri každom z gólov ukázal kúsok zo svojej geniality. Prvý strelil po samostatnom nájazde. Druhý dal počas druhej tretiny, keď si dokorčuľoval vlastnú odrazenú strelu a z pravého kruhu prekonal brankára Avalanche. Posledný pridal počas presilovky, keď si opäť vybojoval odrazený puk a bekhendom dokonal hetrik.

„Snažím sa hrať neustále to, na čo som zvyknutý. Hľadať si voľné miesto, aby som mohol ľahšie vystreliť,“ povedal pre LA Times. „Máme dobrý rok. Vyhrali sme pár zápasov vonku, sme v hre o play off a chceme to tak udržať,“ dodal skúsený pravý krídelník.

Nad koncom teraz nerozmýšľa

Na Selänneho hre nie je vidieť, že plánuje s hokejom skončiť. Naďalej patrí medzi najproduktívnejších hráčov NHL. V bodovaní je momentálne desiaty, keď v 67 zápasoch zaznamenal 75 bodov. Môže tak už v jedenástej sezóne dosiahnuť aspoň bod na zápas.

Na otázku amerických novinárov, ako to vyzerá s jeho rozhodnutím skončiť, odpovedal Fín vyhýbavo.

„Cítim sa ako vo výťahu. Raz si hovorím, že treba skončiť, inokedy zasa, že nie. Ale niekedy ten čas už musí nastať,“ dodal s úsmevom vo videorozhovore pre ocregister.com. „Počas sezóny na to myslieť nechcem, užívam si každý zápas a sústredím sa na naše výkony.“

Najzaujímavejšou vecou je Selänneho skvelá kondícia. Nie je už síce taký rýchly, ako býval v deväťdesiatych rokoch, ale stále patrí medzi top kanonierov.

„Čím ste starší, tým musíte robiť veci s väčšou precíznosťou. Základ je v stopercentnej rehabilitácii, ktorá ma udržuje na nohách. Plus na ľade musíte hrať s rozumom. Treba vedieť, kedy zrýchliť, kedy si oddýchnuť, ale to prichádza rokmi skúseností.“

teemu.jpg

Tretí Selänneho gól v zápase s Coloradom

Diváci ho prosia, aby predĺžil zmluvu

Fín vo svojej osemnástej sezóne v profilige nespomaľuje. Najmä v posledných zápasoch predvádza úžasné výkony. V troch zápasoch strelil päť gólov a aj vďaka nemu vyhrali Ducks osem z posledných desiatich stretnutí.

V Anaheime diváci fínsku legendu milujú a po zápase takmer celá Honda Center skandovala, aby predĺžil zmluvu aspoň o rok.

V zápase s Coloradom sa nestratil ani Ľubomír Višňovský, ktorý si dvoma asistenciami upevnil prvé miesto v bodovaní obrancov NHL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Selänne strieľa hetriky aj po štyridsiatke