Konflikt v japonskom Sappore. Mesto odmieta referendum pre ZOH 2030

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|6. jún 2022 o 14:40

Opozícia žiadať vypísať referendum o usporiadaní ZOH v roku 2030.

SAPPORO. Mesto Sapporo nevypíše referendum o svojej kandidatúre na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2030.

Zastupiteľstvo japonského mesta v pondelok zamietlo návrh, ktorý v tejto súvislosti podali predstavitelia Komunistickej strany. V zastupiteľstve majú prevahu zástupcovia vládnucej Liberálnodemokratickej strany.

Starosta Sappora Kacuhiro Akimoto už v marci uviedol, že mesto neplánuje žiadne referendum o ZOH 2030.

"Myslíme si, že sme schopní získať dostatočnú podporu občanov aj bez neho," povedal vtedy Akimoto na tlačovej konferencii.

Rozhodnutie nedovoliť svojim občanom oficiálne vyjadriť svoj názor zdôvodnili tým, že podľa prieskumov verejnej mienky 52 percent ľudí podporuje zorganizovanie ZOH 2030. 

Podľa odporcu referenda Hidekiho Marujamu sa urobilo dostatok rôznych ankiet, štúdií a aj diskusií s poprednými miestnymi podnikateľmi.

Hitoši Murakami z opozičnej komunistickej strany namieta, že spomenuté prieskumy sa robili krátko po vlaňajších OH v Tokiu a ich výsledky už nie sú reprezentatívne. 

Súhlasí s ním mestský poslanec Sawako Išikawa, podľa neho by občania Sappora mali mať možnosť vyjadriť svoj názor na podujatie, ktoré zásadne ovplyvní mestský rozpočet aj životy miestnych ľudí.

Predstavitelia Sappora odhadujú náklady na zorganizovanie ZOH 2030 na v prepočte asi 2,4 miliardy eur. Je však nemožné predpovedať, aká bude ich výška o osem rokov. Napríklad OH v Tokiu boli najdrahšie v histórii s nákladmi viac ako 12,6 miliardy eur. 

Sapporo už organizovalo zimné hry v roku 1972, teraz je spolu so Salt Lake City hlavným favoritom na pridelenie organizátorských práv pre rok 2030. Okrem nich sú kandidátmi aj Vancouver a Pyreneje-Barcelona.

V spomenutých zámorských mestách sa nevyžaduje ľudové hlasovanie vo veci organizovania olympijských hier. Otázkou referenda sa zaoberajú v Španielsku.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) by mal rozhodnúť o dejisku ZOH 2030 v máji budúceho roka na zasadnutí v indickom Bombaji. Zatiaľ nie je známe, či vtedy oznámi aj dejisko ZOH 2034. Najbližšie ZOH 2026 budú v talianskych mestách Miláno a Cortina d'Ampezzo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Konflikt v japonskom Sappore. Mesto odmieta referendum pre ZOH 2030