Saganovi ušlo víťazstvo o centimetre, získal však zelený dres

(Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|1. júl 2013 o 16:03

Peter Sagan prvý raz prevzal zelený dres. „Teraz ho musíme udržať. Bude to ťažké, ale na Tour sme prišli, aby sme ho mali v poslednej etape,“ vravel v cieli. Najbližšie môže šprintovať o triumf v stredu.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom SME o 21.07.

BRATISLAVA. Druhá a tretia etapa z trojice korzických najviac pasovali Petrovi Saganovi. V oboch mu ušlo víťazstvo veľmi tesne.

„Som nahnevaný, že mi víťazstvo ušlo iba tesným rozdielom. Ani sa na to nechcem pozerať na videu,“ vravel Slovák pre Eurosport. „Je to škoda. Mohla to byť odveta za Gerransov triumf na Miláno – San Remo.“

Dlho nevedel, že vyhral

Pondelňajšiu časť Tour nazvali odborníci aj etapou 10-­tisíc zákrut. Cesta sa neustále kľukatila. Našťastie sa v pelotóne neudiali žiadne vážne pády.

Saganov tím Cannondale veľmi dobre pracoval v posledných kilometroch a pomáhal dostihnúť menšie úniky v závere. O víťazovi rozhodoval šprint.

Slovenský majster bol v hlavnej skupine jasným favoritom a z poslednej zákruty vychádzal v ideálnej pozícii. Simon Gerrans však bol o kúsok rýchlejší.

Austrálčan sa dozvedel, že vyhral, až po zábere z cieľovej pásky.

„Bolo to fantastické, celý tím odviedol skvelú prácu. Som veľmi šťastný. Vedeli sme, že na poslednom kopci to bude ťažké. Ťažko sa mi hovorí o dojazde. Videl som, že sa cezo mňa tlačil Peter Sagan. Dlho som nevedel, kto vyhral,“ priznal Simon Gerrans.

zel.jpg

Peter Sagan v zelenom drese. FOTO - TASR/AP.

Cítil zranenia

„Mierne som cítil zranenia z pádu v prvej etape. Necítil som sa celkom v poriadku. Trochu ma to obmedzuje. Teraz však máme zelený dres a naším cieľom bude udržať ho. Bude to ťažké, ale s tým sme prišli na Tour,“ dodal Sagan v televíznom rozhovore.

Druhý slovenský cyklista Peter Velits finišoval v hlavnej skupine na dvadsiatom mieste. V nedeľu však pri práci pre tímového lídra nabral vyše 17-­minútovú stratu. Celkovo je tak až na 123. mieste.

Z pelotónu odstúpil prvý pretekar – Kazach Andrej Košečkin z Astany.

Kto bude novým lídrom?

V pondelok sa cyklisti presunuli trajektom na pevninu. V utorok je na programe časovka tímov v okolí Nice. Keďže má iba 25 kilometrov, nemala by priniesť veľké rozdiely.

Najväčšími favoritmi na víťazstvo sú tímy Sky a BMC. Po etape sa takmer naisto bude meniť líder pretekov, pretože odstupy sú stále minimálne a tím RadioShack zrejme žltý dres Jana Bakelantsa neudrží. Štart je o 15.25 h.

V stredu je na programe zvlnená etapa s cieľom v Marseille. Peter Sagan v nej opäť patrí medzi veľkých favoritov a nemal by chýbať medzi prvými v cieli.

Tour de France 2013:

3. etapa (Ajaccio - Calvi, 145,5 km): 1. Simon Gerrans (Aus.) Orica-GreenEdge 3:41:24 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. José Joaquin Rojas Gil (Šp.) Movistar, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step, 5. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing, 6. Juan Antonio Flecha (Šp.) Vacansoleil-DCM, 7. Francesco Gavazzi (Tal.) Astana, 8. Maxime Bouet (Fr.) AG2R La Mondiale, 9. Julien Simon (Fr.) Sojasun, 10. Gorka Izaguirre Insausti (Šp.) Euskaltel-Euskadi, ... 20. Peter Velits (SR) Omega Pharma - QuickStep všetci čas ako víťaz

Poradie po 3. etape: 1. Jan Bakelants (Belg.) RadioShack Leopard 12:21:27 h, 2. Julien Simon (Fr.) Sojasun, 3. Simon Gerrans (Aus.) Orica-GreenEdge, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 6. Daryl Impey (JAR) Orica-GreenEdge, 7. David Millar (V. Brit.) Garmin-Sharp, 8. Sergej Lagutin (Uzb.) Vacansoleil-DCM, 9. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing, 10. Romain Bardet (Fr.) AG2R La Mondiale, ... 29. Peter Sagan (SR) Cannondale všetci +1 s, 123. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +17:35 min

Poradie v bodovacej súťaži o zelený dres: 1. Peter Sagan 74, 2. Marcel Kittel (Nem./Argos) 57, 3. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša) 48, 4. Kwiatkowski 41, 5. Lars Boom (Hol./Belkin) 40, 6. Danny van Poppel (Hol./Vacansoleil) 39, 7. Rojas 36, 8. Gerrans 32, 9. Flecha 32, 10. Bakelants 30

TASR, SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Saganovi ušlo víťazstvo o centimetre, získal však zelený dres