Sabovčík sa obliekal ako do baru, stačilo si obuť korčule

Jozef Sabovčík pricestoval na Slovensko.
Jozef Sabovčík pricestoval na Slovensko. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|26. jan 2016 o 21:06

Bývalý skvelý krasokorčuliar bude špeciálnym hosťom majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní.

BRATISLAVA. Hoci má 52 rokov a zranené koleno, obľúbené salto si naposledy skočil minulý piatok. Predvedie ho aj na exhibícii, ktorá v nedeľu uzavrie program ME v Bratislave. Jozef Sabovčík bude špeciálnym hosťom šampionátu.

„Keď prišla ponuka vystúpiť na exhibícii, nebolo ma treba prehovárať,“ priznal a pripustil, že pred slovenským publikom vystúpi možno posledný raz.

„V lete som si zranil koleno, mám už 52 rokov. Keď sa vrátim do Ameriky, pôjdem k lekárovi a uvidím, či ešte má zmysel pokračovať,“ naznačil.

Závidí muzikantom

Práve v nedeľu, v deň exhibície, uplynie tridsať rokov od jeho prvého štvoritého skoku na vrcholnej súťaži. „Skákal som ho ešte ako 44-ročný, potom som si zlomil členok. Niekedy si zaspomínam, ale skôr mi chýba, že to už nemôžem robiť. Mám rád rockovú hudbu a muzikantom závidím – čím sú starší, tým sú lepší. Moje telo už nerobí to, čo by malo,“ povzdychol si.

Sabovčík skočil svoj prvý štvoritý skok v súťaži pred tridsiatimi rokmi.

Nevylučuje, že niekto raz predvedie skok s piatimi otočkami. „Sú zákony fyziky, vo vzduchu by bolo potrebné vydržať viac ako sekundu, a to ešte nikto nedokázal. Ale človek nikdy nevie.“

Robil problémy

Sabovčík v súčasnosti trénuje deti. Krasokorčuľovaniu sa kedysi venovali aj jeho dvaja synovia, ale po čase to nechali.

„Starší sa venuje filmu, mladší hrá na bicie. Ani mi to neprekáža. Keď Blade začínal, pekne skákal, ale od začiatku ho so mnou porovnávali, pýtali sa, či sa dostane na olympiádu, či skočí štvoritý skok. Mal by to veľmi ťažké. Preto som rád, že synovia idú svojou cestou,“ hovorí Sabovčík.

20100531_sabovcik_56350103809_r6546_res.jpg

Sabovčík má 52 rokov a stále vystupuje. FOTO - TASR.

Počas kariéry mal povesť rebela a priznáva, že oprávnene. Provokoval vlasmi, hudbou, kostýmami. „Nosil som to, čo by som si mohol obliecť aj do baru. Stačilo si len obuť korčule,“ smeje sa.

„Nebol som jednoduchý športovec, už v trinástich sa začali problémy. Bol som strašne tvrdohlavý. V niečom to bolo dobré, v niečom nie.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Sabovčík sa obliekal ako do baru, stačilo si obuť korčule