Kedysi chcela skočiť z mosta. Legenda z oválu sa tešila, hoci bola posledná

Claudia Pechsteinová v cieli pretekov na 3000 metrov.
Claudia Pechsteinová v cieli pretekov na 3000 metrov. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|6. feb 2022 o 19:23

Claudia Pechsteinová je najstaršia účastníčka ZOH.

PEKING, BRATISLAVA. Niektoré ženy v jej veku už opatrujú vnúčatá, ona štartuje na svojej ôsmej olympiáde.

Rýchlokorčuliarka Claudia Pechsteinová skončila v pretekoch na 3000 metrov posledná z dvadsiatich účastníčok, no napriek tomu žiarila spokojnosťou. Na zimných olympijských hrách v Pekingu dosiahla jeden zaujímavý rekord. A o jeden hneď aj prišla. 

Nemka, ktorá dva dni po záverečnom ceremoniáli hier dovŕši 50 rokov, sa stala najstaršou ženou súťažiacou na zimných olympijských hrách. Prekonala doterajšie maximum sánkarky z Amerických Panenských ostrovov Anne Abernathyovej, ktorá súťažila na OH 2002 v Salt Lake City vo veku 48 rokov.

Zároveň sa dotiahla na japonského skokana Noriakiho Kasaiho, doteraz jediného osemnásobného účastníka zimných olympiád.

Ak by chcela prekonať absolútny vekový rekord, musela by vydržať aspoň do ZOH 2034. Najstarším účastníkom zimných hier bol Švédsky hráč curlingu Carl August Kronlund, ktorý mal 58 rokov a 158 dní, keď získal striebro na prvých ZOH v Chamonix v roku 1924.

Zaostala o 20 sekúnd

"Absolútne úžasné," reagoval komentátor stanice Eurosport, keď sa Nemka objavila na štarte pretekov na 3000 metrov.

Pechsteinová zaostala za Holanďankou Irene Schoutenovou o 20 sekúnd a zároveň sledovala, ako ju víťazka obrala o jej olympijský rekord z roku 2002. "Málokto pochopí, že po tomto umiestení ešte môžem žiariť spokojnosťou. Ale pre mňa je to ako víťazstvo. Som hrdá, že tu môžem súťažiť. A predovšetkým som vďačná svojim génom, že ma udržujú v takej dobrej forme," povedala nemecká vlajkonosička z otváracieho ceremoniálu pre Bild. 

Keď sa jej krátko pred začiatkom hier spýtali, aký má cieľ, odvetila so smiechom: Nemať pozitívny test na covid-19.

Rodáčka z Berlína začala súťažiť na medzinárodnej scéne ešte za Nemeckú demokratickú republiku v roku 1988. Pod piatimi kruhmi debutovala v roku 1992 v Albertville. S piatimi zlatými, dvoma striebornými a dvoma bronzovými medailami je najúspešnejšou nemeckou účastníčkou zimných olympiád.

Dlho bola vnímaná ako rešpektovaná osobnosť rýchlokorčuliarskeho športu a v Nemecku patrila k najpopulárnejším športovcom. Na majstrovstvách sveta či vo Svetovom pohári roky víťazila predovšetkým na trati 3000 a 5000 metrov.

Zlom v jej kariére nastal v marci v roku 2009.

Z ikony sa stala hriešnica

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Rýchlokorčuľovanie»Kedysi chcela skočiť z mosta. Legenda z oválu sa tešila, hoci bola posledná