Ružinskému sa podaril debut bez gólu

Matúš Ružinský. Pri jednom zo svojich výborných zákrokov.
Matúš Ružinský. Pri jednom zo svojich výborných zákrokov. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|16. apr 2013 o 00:00

Odchovanec banskobystrického futbalu Matúš Ružinský sotva čakal, že by ho Darko Tofiloski ešte v tejto sezóne pustil do brány MFK Košice.

Ale pomohla náhoda. Dvojzápasový dištanc pre macedónskeho gólmana za pohárové vylúčenie so Slovanom.

KOŠICE. V priebehu jedného týždňa stihol Matúš Ružinský oboje, absolvoval premiéru v Slovenskom pohári aj v Corgoň lige.

Prvá ho zaskočila, na druhú sa dôkladne pripravil. V semifinále pohára so Slovanom „stihol“ za necelých dvadsať minút dvakrát inkasovať, ale z 90-minútového ťažkého boja o 2. priečku ligovej tabuľky s Trenčínom vyviazol s čistým štítom.

Po pohárovej „rozcvičke“ nám povedal, že sa tie dva góly pokúsi zo seba zmyť pod sprchou.

„Aj som to zmyl,“ usmievala sa košická brankárska dvojka po zápase s Trenčínom. „Musel som si vyčistiť hlavu, lebo ma strašne trápilo, že som pri svojej premiére dostal dva góly.“

Aj keď za ne veľmi nemohol, lebo Halenár z jedenástky chybu neurobil, a Grendel to trafil z diaľky parádne.

„Ja som si doma pozeral ten zápas na internete asi desaťkrát, ako tie góly padli, a naozaj som za ne asi nemohol.“

Po ligovom debute s Trenčínom sa pod sprchu nemusel ponáhľať, lebo nebolo čo zmývať. Čisté konto, s ofenzívne ladeným súperom, je preňho skvelá vizitka.

Mal zopár ťažkých zákrokov, zneškodnil dve nebezpečné strely (Štefánika a Mazáňa), výborný cit ukázal aj pri centrovaných loptách. A ešte sa aj „posťažoval“, že sa v bráne málo zapotil.

„Pravdupovediac, čakal som, že tých nebezpečných akcií v podaní Trenčanov bude viac. Obe mužstvá však boli trošku opatrné, aj my sme sa snažili vychádzať z kvalitnej obrany, snažili sme sa robiť to, čo nám tréner stále prízvukuje, nedopustiť sa chyby v defenzíve, a z toho ťažiť aj v útoku. Myslím si, že to bol vyrovnaný zápas, a zodpovedá tomu aj výsledok. Aj keď mňa by samozrejme viac tešilo víťazstvo. Ale veľmi ma teší aj to, že hneď vo svojom prvom ligovom zápase v základnej zostave som dosiahol 'shutout', proti takému silnému súperovi, v boji o druhé miesto v tabuľke.“

Uznáva Tofiloského

Matúš Ružinský bude chytať aj dnes v semifinálovej odvete Slovenského pohára so Slovanom v Bratislave, a chce opäť dokázať trénerovi i spoluhráčom, že je naňho spoľahnutie, keď Darka Tofiloského postihne nejaká neočakávaná príhoda.

A čo keď si na Slovane vychytá ligový dres aj na ďalší atraktívny ligový duel v Ružomberku? „Júúúj, tak to by ma veľmi potešilo, keby mi dal tréner takúto možnosť, ale predsa, musím uznať, že Dare je kvalitnejší brankár, má aj vek, aj odchytané minúty, kým ja mám dvadsaťjeden rokov a stále sa iba učím,“ vraví Tofiloského náhradník.

Nestal sa tankistom

Veľa nechýbalo, a Matúš Ružinský mohol byť aj brankárom „tankistom“. Ako Čech Petr Čech či Slovák Juraj Čobej. Prilbu, ako ochranu hlavy po zranení, takmer pred rokom, však odmietol. „Stalo sa mi to vlani v lete s béčkom, keď sme začínali ligu v Trnave. Zrazil som sa s protihráčom, ktorý ma trafil kolenom do hlavy. Mal som otras mozgu, a lekár mi odporúčal, aby som si zaobstaral prilbu, ale ja som odmietol.“ Na vlastné riziko, lebo brankár je často v kontakte s protihráčom, a v podvedomí sa budú stále ozývať varovné signály. „Sám som bol prekvapený, že v zápase s Trenčínom som išiel do tých súbojov, lebo po tom zranení som bol trochu bojazlivý, ale azda je to už preč, teraz to už nie je podstatné.“

Bohuš Matia



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Ružinskému sa podaril debut bez gólu