Rusi sa tešia, historické zlato Sotnikovovej však mnohí kritizujú

Adelina Sotnikovová predviedla bezchybnú jazdu.
Adelina Sotnikovová predviedla bezchybnú jazdu. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|21. feb 2014 o 11:19

Podceňovaná Adelina Sotnikovová vyhrala pre ruské ženské krasokorčuľovanie prvú zlatú olympijskú medailu.


prokop_avizo.jpg
Zo Soči od nášho redaktora TOMÁŠA PROKOPA

SOČI. Po stredajšom vypadnutí hokejistov vo štvrťfinále hokejového turnaja sa pozornosť ruských fanúšikov zamerala na poslednú disciplínu v krasokorčuľovaní.

Medzi ženami mali favoritku, ktorá na vás pozerala z reklám, titulných stránok novín, či televíznych obrazoviek. Mladučká pätnásťročná Julia Lipnická očarila už na európskom šampionáte, ktorý vyhrala. Potvrdila to aj v Soči, kde zajazdila skvele v tímovej súťaži a pomohla zbornej k triumfu.

V hale Iceberg to preto vo štvrtok vrelo. Všetci chceli vidieť, ako zlaté dievčatko rozžiari krajinu. Lipnická ale tlak nezvládla, pokazila krátky program a spadla aj vo voľnom, čo jej stačilo len na piate miesto.

Julia Lipnická mala aj svetlé momenty

lip.gif

Zlato pre podceňovanú korčuliarku

Rusi sa však napokon dočkali. Zlatú erupciu radosti im pripravila podceňovaná Adelina Sotnikovová. Sedemnásťročná Moskovčanka prekvapila krasokorčuliarsky svet a oslavuje najväčší úspech kariéry. Pre Rusov to je vôbec prvé ženské zlato v olympijskej histórii.

Sotnikovová si zlepšila osobný rekord o pätnásť bodov a všetkým dokázala, že môže byť veľkou šampiónkou. Doteraz sa o nej hovorilo, že neznesie tlak. Na posledných dvoch ME viedla po krátkom programe, ale vo voľných jazdách klesla na striebornú priečku. Na majstrovstvách sveta bola raz deviata.

Tentokrát predviedla bezchybnú jazdu, ktorou predčila obhajkyňu zlata Kim Ju-Na z Južnej Kórei. Najväčšia favoritka takisto predviedla krásny program, ale napokon to nestačilo.

„Nahnevalo ma, že som sa nedostala do tímovej súťaže. Povedala som si, že budem bojovať za každú cenu o individuálnu medailu. Vedela som, že ak zajazdím čisto, bude to na medailu. Keď som zbadala, že som vyhrala za technické prvky, neverila som vlastným očiam,“ hovorila víťazka.

Sotnikovová a Kim Ju-Na si podávajú ruky

sotnikova.gif

Kórejská šampiónka končí

Kórejčanka ostala nad vecou a vôbec nevyzerala nahnevane. V 23 rokoch pridala k zlatu z Vancouvru striebro. Okrem toho má šesť medailí z majstrovstiev sveta, dvakrát MS vyhrala. V Kórei je celebritou, s obrovskými zárobkami v miliónoch eur. Aj na tlačovke vyzerala viac ako unudená herečka ako krasokorčuliarka.

„Na posudzovanie sú tu rozhodcovia. Môj názor by nič nezmenil. Najväčším problémom bola pred hrami pre mňa motivácia. Zajazdila som však čisto a som spokojná so striebrom,“ povedala sympatická Kim, ktorá potvrdila, že po Soči končí s kariérou.

„Boli to moje posledné preteky. Mám ešte doma exhibíciu v máji,“ dodala skvelá krasokorčuliarka. Dá sa však predpokladať, že Kórejčania spravia všetko preto, aby sa vrátila, keďže potrebujú tvár olympijských hier v Pchjongčangu 2018.

Atletickosť verzus umelecký dojem

Viaceré médiá sa nevyhli špekuláciám, že Kim mala Sotnikovovú zdolať a obhájiť zlato. „Po krátkom programe bol medzi nimi rozdiel 0,28 bodu a po voľnom zrazu vyše päť. Že by sa stala za noc o toľko lepšou krasokorčuliarkou? Nejde mi to do hlavy,“ povedal New York Times Kurt Browning, štvornásobný majster sveta a dnes komentátor kanadskej televízie.

„Ruska predviedla ťažšie skoky a väčšiu atletickosť, ale jej jazda nebola taká plynulá ako Kórejčanky. Okrem toho to, akú vyžaruje Kim auru, sa nedá ani klasifikovať,“ napísali na espn.com.

„Choreografia Adeliny je veľmi atletická, nie je to umelecký zážitok ako jazda Kim, či Caroliny Kostnerovej. Rozhodcovia vybrali takto a je to fakt,“ uviedol Scott Hamilton, víťaz olympiády v Sarajeve 1984.

Našlo sa však aj mnoho názorov v prospech Sotnikovovej. Jej podporovatelia argumentovali tým, že vo voľnej jazde skočila o jeden trojitý skok viac ako Kim.

„Bolo to totálne férové. Adeline bola výborne pripravená. Kim nemala toľko náročných technických prvkov,“ povedal NBC dvojnásobný strieborný olympijský medailista Elvis Stojko.

Dočkala sa aj Kostnerová

Zadosťučinenia sa dočkala aj bronzová Caroline Kostnerová. Päťnásobná majsterka Európy a víťazka MS 2012 pokazila svoje vystúpenia v Turíne a Vancouvri.

„Po Vancouvri som si povedala, že na viac nemám. Dala som si pauzu, ale krasokorčuľovanie mi začalo chýbať. Začala som jazdiť znova nadšená, nebrala som to tak vážne. Poučila som sa z chýb a dočkala som sa medaily, ktorá pre mňa znamená zlato,“ povedala sympatická Talianka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Rusi sa tešia, historické zlato Sotnikovovej však mnohí kritizujú