Začínala ako hráčka, stala sa rozhodkyňou. Vďačná je aj za štvrtú ligu, ciele má však vyššie

Rozhodkyňa Laura Belišová.
Rozhodkyňa Laura Belišová. (Autor: Archív L. B.)
Peter Cingel|28. aug 2024 o 09:00

Popri rozhodovaniu študuje aj na Prešovskej univerzite na Fakulte manažmentu.

Ešte pred pár desiatkami rokov bol futbal len vyložene mužskou záležitosťou. Dnes už vidíme dievčatá a ženy v kopačkách i s rozhodcovskou píšťalkou.

Ženský futbal je iný než ten mužský. Ale v krajinách so silným futbalovým zázemím futbalistky napĺňajú štadióny. Aj ženy so zástavkou či píšťalkou sú dnes už bežnou záležitosťou a rovnako ako futbalistky sú pre tento šport prínosom.

Škoda len, že na rozdiel od futbalovo vyspelejších krajín, u nás chýba odvaha im umožniť rozhodovať zápasy aj vo vyšších súťažiach.

Jednou z mladých rozhodkýň je aj 19-ročná východniarka LAURA BELIŠOVÁ. Začínala ako futbalistka a pre funkciu futbalovej rozhodkyne sa rozhodla až neskôr a po zrelej úvahe. Sympatickej rozhodkyni sme položili niekoľko otázok.

Ako prebiehala vaša futbalová kariéra?

S futbalom som začínala vo svojej rodnej obci Kamenica, kde som hrávala za kategóriu U15 s chlapcami. Neskôr moje kroky viedli do 1. FC Tatran Prešov. Tam som absolvovala vekové kategórie od U15 až po ženy. Ako hráčka som si u žiakov prešla všetkými postmi, od útočníčky až po brankárku. Nakoniec som si našla uplatnenie ako obrankyňa, resp. stopérka.

Rozhodkyňa Laura Belišová.
Rozhodkyňa Laura Belišová. (Autor: Archív L. B.)

Čo Vás viedlo k rozhodnutiu stať sa rozhodkyňou. Ako vaša rozhodcovská kariéra prebieha?

Už ako hráčka som obdivovala prácu rozhodcov. Po skončení hráčskej kariéry som dostala ponuku si to vyskúšať. Chuť do tejto 'práce' ma neopúšťa a začiatočnícke nadšenie trvá dodnes. Začínala som v mladom a ideálnom veku 16 rokov. Moja prvá sezóna bola 2019/2020.

Prešla som od najnižšej súťaže (9. liga) až po najvyššiu okresnú súťaž (7. liga). Po dvoch sezónach v okrese som postúpila do krajských súťaží riadených VsFZ. Prvé dve sezóny som pôsobila v 5. lige, resp. terajšia 6. liga, ďalšiu sezónu som absolvovala v 5. lige a od sezóny 2024/2025 pôsobím v najvyššej krajskej súťaži.

Čo robí Laura Belišová, ak práve nie je na futbalovom štadióne?

Okrem rozhodovania som študentkou Prešovskej univerzity na Fakulte manažmentu, ekonomiky a obchodu. Futbal a financie mi idú. (smiech) Vo voľnom čase trénujem alebo trávim čas s rodinou.

Kto je vaším najväčším podporovateľom?

Na prvom mieste sú to rodičia so zvyškom rodiny, potom sú to priatelia a príbuzní.

Čo musí absolvovať kandidát na futbalového rozhodcu, ak sa chce stať regulérnym arbitrom futbalového zväzu?

Prvý kontakt človeka (starší ako 15 rokov), ktorý sa rozhodol stať sa rozhodcom, je jeho oblastný futbalový zväz, kde sa skontaktuje buď s komisiou rozhodcov alebo so sekretárom zväzu. Existuje aj online formulár na prihlásenie sa. Následne prejde školením z pravidiel futbalu, spraví test a komisia rozhodcov ho začne delegovať. Najprv bude rozhodovať iba žiacke súťaže a postupom času aj mužské. O postupe do krajských, resp. vyšších súťaží, rozhoduje komisia rozhodcov.

Rozhodkyňa Laura Belišová (v strede).
Rozhodkyňa Laura Belišová (v strede). (Autor: Archív L. B.)

Vy ste už skúsená rozhodkyňa. Ale aj vy musíte pred začiatkom každého ligového ročníka prejsť 'schvaľovacím procesom', kde sa rozhodne o tom, či môžete pokračovať. Ako to vyzerá?

Pred začiatkom jarnej časti sezóny mávame seminár, na ktorom absolvujeme okrem pripravených prednášok z pravidiel futbalu aj písomný test, video test a ústne skúšky. Čo sa týka fyzickej prípravy, tak vo VsFZ rozhodcovia absolvujú raz do roka nominačné fyzické previerky a dvakrát kontrolné.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Ak mi zdravíčko bude slúžiť, tak samozrejme by som sa chcela rozhodovaniu venovať čo najdlhšie. Neustále sa vzdelávať a zdokonaľovať. Postup do SFZ alebo na medzinárodnú úroveň by ma len a len potešil, ale stále treba stáť nohami na zemi, takže ja som už vďačná komisii rozhodcov za možnosť byť vo 4. lige.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Začínala ako hráčka, stala sa rozhodkyňou. Vďačná je aj za štvrtú ligu, ciele má však vyššie