Bude jednotkou v Stuttgarte. Federer sa vracia po dvoch mesiacoch

Roger Federer si oddýchol od súťažného diania.
Roger Federer si oddýchol od súťažného diania. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. jún 2017 o 14:54

Švajčiar sa v lokalite Weissenhof objavil s krátkymi vlasmi a výrazným opálením.

STUTTGART. Švajčiarsky grandslamový rekordér Roger Federer sa v stredu na tráve v nemeckom Stuttgarte vráti do tenisového diania po viac ako dvoch mesiacoch pauzy na nazbieranie síl.

Tridsaťpäťročný bazilejský rodák je jednotkou podujatia ATP World Tour 250 Mercedes Cup, v 1. kole má voľný žreb, v osemfinále ho vyzve úspešný zo zápasu Tommy Haas (Nem.) - Pierre-Hugues Herbert (Fr.).

S 39-ročným domácim veteránom Haasom si v nedeľu v 30-stupňovej horúčave Federer zatrénoval 1,5 hodiny už v dejisku, sledovali to stovky zvedavcov. Švajčiar sa v lokalite Weissenhof objavil s krátkymi vlasmi a výrazným opálením.

"Prijal by som ešte dlhšiu dovolenku. Mal som ju len päť dní, lebo potom prišiel exhibičný charitatívny súboj Match for Africa s Andym Murraym. Dátum bol známy vo veľkom predstihu, nedalo sa to odvolať, hoci po Miami som sa cítil veľmi vyčerpane," povedal Federer na pondelňajšej tlačovej besede v Stuttgarte, citoval ho napríklad web Tennisnet.com.

Na Roland Garros by na Nadala nemal

"Som spokojný, ako som zvládol prípravné obdobie. Mal som dobré tréningy s kvalitnými sparingpartnermi. Je to úľava, lebo tréningové bloky občas sú pre zdravie nebezpečnejšie ako zápasy," podotkol Švajčiar.

Federer deň po ohurujúcom výkone svojho španielskeho odvekého rivala Rafaela Nadala vo finále parížskeho turnaja Roland Garros s úsmevom vyhlásil: "Včera by som naňho nemal nárok. Nie v rozpoložení, v akom som bol na antuke. Na Wimbledon pricestuje s obrovským sebavedomím, čo pre mňa, samozrejme, nie je ideálne. Stane sa to však už desiaty raz, takže nič nové..."

Federer dosiaľ naposledy hral 2. apríla, vo finále v americkom Miami na Floride prekonal práve Nadala. Zavŕšil tým tzv. Sunshine Double v kombinácii s kalifornským Indian Wells.

V januári sa na melbournských Australian Open radoval z 18. titulu na Majors, premiérového od Wimbledonu 2012.

Federer je na tráve najlepší

Bývalý líder singlového renkingu Federer má tento rok bilanciu 19:1. Jedinú prehru utrpel 1. marca v osemfinále v Dubaji s Rusom Jevgenijom Donským, aj to z troch mečbalov. Ťahá šnúru 11 zápasových úspechov.

Momentálne piaty muž svetového rebríčka pre nasadzovanie Federer sa blíži k hranici 10 000 es počas kariéry, má ich na konte 9940.

Švajčiar je s 15 trofejami na tráve, resp. s efektivitou 86,9 % na prvej priečke v tzv. Open Ere.

Sedemkrát sa radoval na Wimbledone a dokonca osem primátov nazbieral v Halle. V Stuttgarte vlani pri miestnom debute podľahol v semifinále Rakúšanovi Dominicovi Thiemovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bude jednotkou v Stuttgarte. Federer sa vracia po dvoch mesiacoch