Šéf Tour de France má koronavírus. Je to bizarné, reagujú cyklisti

Riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme.
Riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme. (Autor: TASR/AP)

Všetkých účastníkov Tour testovali v pondelok.

BRATISLAVA, PARÍŽ. Šéf cyklistických pretekov Tour de France Christian Prudhomme mal pozitívny test na Covid-19 a čaká ho sedemdňová karanténa.

Počas tohto týždňa ho na podujatí zastúpi Francois Lemarchand.

V pondelok sa podrobilo testovaniu na koronavírus 841 účastníkov Tour. Testy všetkých 166 cyklistov z pôvodných 176 účastníkov, boli negatívne a pokračujú v pretekoch.

Pozitívne testy aj v štyroch tímoch

Okrem riaditeľa Tour de France mali pozitívny test aj štyria členovia sprievodných tímov cyklistických stajní Ineos-Grenadiers, Mitchelton-Scott, AG2R La Mondiale a Cofidis.

Všetkých izolovali a žiadny tím nestiahli z pretekov.

Podozrivý test najskôr vyšiel aj v rámci tímu Deceuninck - Quick Step. Ten sa však napokon nepotvrdil.

Prudhomme nemá žiadne príznaky a v súčasnosti sa podrobuje ďalším testom.

Celá Tour momentálne funguje pod súborom opatrení, ktoré majú pretekárov aj členov tímov izolovať do bubliny. Prudhomme však nebol jej súčasťou a nebol v priamom kontakte s cyklistami ani s ľuďmi v zázemí, preto v jeho prípade nejde o priame ohrozenie pretekov. Aj utorková desiata etapa odštartovala bez problémov.

Šéf Tour strávi najbližšie dni v domácej karanténe.

"Je to trochu bizarné. Ale prichádza do kontaktu s väčším množstvom ľudí ako my jazdci. To je na jeho práci náročnejšie, že stále sa stretáva s rôznymi ľuďmi. Pretekári sú však izolovaní," komentoval správu Greg van Avermaet pre televíziu NOS.

"Dobré je, že pri takom veľkom počte ľudí na Tour vyšlo tak málo pozitívnych testov. Trochu na smiech je to, že práve riaditeľ pretekov sa nakazil. Ale celkovo je to dobrý výsledok," tvrdil šprintér tímu Sunweb Cees Bol.

Viezol premiéra

“Podľa informácií, ktoré som dostal, tak som sa len čerstvo nakazil," uviedol Prudhomme pre agentúru AFP.

“Tour opúšťam na osem dní. Robím to isté, čo by urobil hociktorý francúzsky pracujúci v tejto situácii. Tour budem sledovať v televízii, čo sa mi nepodarilo posledných pätnásť rokov," pokračoval.

"Najdôležitejšia informácia je, že žiadny cyklista nemal pozitívny test. To znamená, že naše opatrenia o izolácii v bubline fungujú," dodal Prudhomme pre televízny kanál France3.

Riaditeľ Tour zrejme nenakazil nikoho z pretekárov, no koronavírus mohol od neho chytiť francúzsky premiér Jean Castex.

Prudhomme ho pred dvomi dňami hostil na Tour a spoločne sa počas ôsmej etapy viezli v aute. Podľa denníka Le Parisien Castex podstúpi test.

Prudhomme sa môže vrátiť

"Obaja mali rúška a dodržovali pravidlá bezpečných rozostupov. Premiér sa pre istotu podrobí novému testu," uviedol zástupca úradu predsedu vlády podľa ČTK.

Podľa fotografa agentúry Reuters strávil Castex s Prudhommem v aute niekoľko hodín.

Francois Lemarchand predbežne nahradí Prudhomma od 10. do 16. etapy. Pokiaľ bude mať riaditeľ Tour negatívny test, v 17. etape už bude preteky sledovať priamo zo sprievodného auta.

Francúzsko v posledných dňoch trápia vysoké prírastky nových prípadov Covidu-19. V piatok a v sobotu ohlásili 8000 nakazených, v nedeľu 7000.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Šéf Tour de France má koronavírus. Je to bizarné, reagujú cyklisti