V súťažiach dospelých bude na západnom Slovensku viac družstiev, než po minulé roky

Peter Kováč.
Peter Kováč.
Titanilla Bőd|4. aug 2022 o 11:00

ZsFZ bude hradiť 50 percent nákladov za účasť delegáta.

Na čelo Západoslovenského futbalového zväzu sa dostal začiatkom tohto roka. PETER KOVÁČ v predsezónnom rozhovore hovorí o očakávaných prínosoch reorganizácie i najväčších výzvach pre regionálne zväzy.

Čo čakáte od ročníku 2022/2023?

Vzhľadom na aktuálnu situáciu v spoločnosti, ktorá je traumatizovaná ekonomickou krízou v spojení s nárastom cien energií, nás určite nečaká nič ľahké. Po pandémii sú to ďalšie tvrdé rany. A to si ešte zoberme do úvahy, že na konci októbra sa uskutočnia komunálne voľby, ktorých výsledky a finančný stav v samosprávach môžu mať taktiež negatívny vplyv na športové kluby.

Osobne vnímam prichádzajúce obdobie ako veľkú a zaťažkávajúcu skúšku pre amatérsky futbal, respektíve šport. Verím však, že v drvivej miere budeme svedkami najmä mnohých zaujímavých futbalových okamihov a dobrej atmosféry na našich štadiónoch.

Aké pozitíva by mala priniesť reorganizácia?

Z pohľadu SFZ sa v prípade novej III. ligy bude jednať o akýsi vhodný prechodový stupeň medzi regionálnym futbalom a profesionálnymi súťažami, a to či už z pohľadu športového alebo infraštruktúrneho. Určite to bude zaujímavá súťaž.

Z našej pozície to však predstavuje najmä odchod veľkého množstva kvalitných tímov z krajskej úrovne.

V tejto neľahkej situácii sa nám podaril jeden pozitívny paradox, keď štruktúra súťaží dospelých ZsFZ bude mať v ročníku 2022/23 viac družstiev než tomu bolo po minulé roky. Je to vďaka opätovnému zriadeniu VI. ligy Západ, ktorá niekoľko rokov nefungovala.

Udiali sa vo vašom regióne vážne zmeny (zánik alebo fúzia klubov, úbytok hráčov, rozhodcov) v posledných dvoch rokoch, ktoré poznačila pandémia?

Nepriaznivý trend je vo všetkých spomínaných zložkách zrejmý. Preto intenzívne pracujeme na rôznych ekonomických a stabilizačných opatreniach. Nechceme, aby klubom vzrástli poplatky napríklad na delegované osoby. Preto bude ZsFZ hradiť 50 percent nákladov za účasť delegáta na zápasoch.

Takisto finalizujeme podmienky spolupráce s marketingovými partnermi jednotlivých súťaží. Rovnako sme nepristúpili k zvyšovaniu štartovného, či rokovacích poplatkov. Nesmierne dôležité je podporovať mládežnícke kategórie, pričom či už žiacke alebo aj dorastenecké súťaže máme solídne naplnené. Prípravkári budú hrávať novým turnajovým spôsobom, vďaka ktorému odohrajú viac zápasov, avšak precestujú menej kilometrov.

Aké budú najväčšie výzvy v nasledujúcom ročníku pre váš zväz?

Už sme rozbehli prvotné rokovania s príslušnými odbornými komisiami v súvislosti so zatraktívnením a konsolidáciou krajských súťaží dospelých i mládeže. Musíme dôkladne vyhodnotiť efektívnosť a udržateľnosť súčasného modelu. Následne predložíme návrh futbalovým klubom, ktoré budú mať najviac čo do toho povedať. Ak sa nám podarí získať všeobecnú podporu, predložíme na konci jesennej časti na schválenie relevantný materiál najvyššiemu zväzovému orgánu, ktorým je konferencia.

Z roka na rok sa zlepšuje futbalová infraštruktúra, pričom s podporou v tomto trende budeme pokračovať aj naďalej.

Čo si želáte pred novou sezónou?

Samozrejme plnohodnotný súťažný ročník s odohraním všetkých naplánovaných zápasov za prítomnosti čo najväčšieho počtu divákov. Takisto si veľmi želám zastavenie vývoja úbytku členskej základne.

Je veľmi dôležité udržať mládežníkov v našej komunite. Oni sú totiž budúcou zásobárňou amatérskeho i profesionálneho futbalu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»V súťažiach dospelých bude na západnom Slovensku viac družstiev, než po minulé roky