Rébus, ktorý sa nedá ľahko vysvetliť

Michal Malák. Ešte je otázne, na akých tratiach sa vo Vancouveri predstaví.
Michal Malák. Ešte je otázne, na akých tratiach sa vo Vancouveri predstaví. (Autor: tasr)
Sportnet|3. feb 2010 o 00:00

Nie všetci členovia tímu slovenskej reprezentácie v behu na lyžiach chystajúci sa na zimné olympijské hry mali v uplynulých týždňoch rovnaký program.

Martin Bajčičák a Ivan Bátory si vyskúšali sily na pretekoch Svetového pohára v Estónsku a Rusku. Peter Mlynár sa zase prezentoval na majstrovstvách sveta do 23 rokov v Nemecku. Michal Malák zvolil náročnú a dlhú prípravu v Obertilliachu, ktorá trvala takmer mesiac.

KOŠICE. Na záver tohto výcvikového tábora sa postavil na štart trasy dlhej dvadsaťtri kilometrov voľne v rámci masového behu Dolomitenlauf v rakúskom Lienzi a obsadil druhé miesto, keď za víťazom zaostal o 22 sekúnd.

Predĺžil si tréningový pobyt

"Trénoval som v nadmoskej výške a náročky som si predĺžil tréning v záujme čo najlepšej prípravy na olympiádu. Spestril som si pobyt niektorými výjazdmi a zápoleniami," rozhovoril sa M. Malák. Išlo o to, aby si napumpoval do organizmu čo najviac výdrže a hlavne pripraviť si taký fundament, aby pod piatimi kruhmi bol v lepšej forme než dosiaľ. Generálkou a hlavným testom bude pätnástka v Canmore v rámci Svetového pohára. Tam už naozaj musí vydať zo seba všetko. Nielen preto, aby si upevnil svoju psychiku, ale pôjde i o jeho najbližšiu budúcnosť. Pred odchodom totiž nevedel, aké disciplíny bude môcť obsadiť na olympiáde. Dosiaľ totiž platí iba to, že je nominovaný len ako člen štafety.

Musí zabojovať

Aj kouč Bartoň poznamenal, že pokiaľ Malák zabojuje, dá sa dosiahnuť aj jeho dodatočné zaradenie do niektorých ďalších disciplín. Najviac by mu sedela pätnástka a tímšprint. "Detaily budú známe priamo až na mieste, v dejisku olympijských vystúpení. Variantov je naozaj niekoľko." Limit splnil iba pre zaradenie do štafety, ale tak ako v Turíne, i vo Vancouveri sa dajú robiť korekcie. Isté je, že v minulej sezóne mal tento borec lepšie výsledky než v prebiehajúcej. "Sám som zvedavý, aké bude rozuzlenie, ale verím, že sa mi podarí nastúpiť do úzkej stopy aj v individuálnych pretekoch. Tímšprint ma láka najviac, ale aj pätnástka by mohla byť pre mňa zaujímavá. Nechcem však predbiehať, lebo viac bude jasné po pretekoch v Canmore, kde chcem naozaj potvrdiť ambície." Pre tohto bežkára to bude druhé olympijské vystúpenie. V Turíne pred štyrmi rokmi sa mu najviac darilo práve v lyžiarskom maratóne (42. miesto). Prečo sa však nepriblížil na predošlých akciách SP k svojmu maximu? "Ťažko sa to vysvetľuje, spolu s trénerom sme hľadali odpoveď na tento rébus, prečo mi unikali priečky, ktoré sú bodované. Moja výkonnosť bola kolísavá, sám som nebol spokojný. Hlavne s pätnástkou v Davose, kde som sa miestami držal so súperom, ktorý bol tretí, ale ani to nestačilo to. Verím však, že po predošlej poctivej príprave, ak sme ju neprepískli, by sa to malo výrazne zlepšiť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Rébus, ktorý sa nedá ľahko vysvetliť