Rastislav Pavlikovský - svetobežník s dostatkom kvality a skúseností

Rastislav Pavlikovský
Rastislav Pavlikovský (Autor: tasr)
Peter Klimko|22. apr 2009 o 00:00

Neúprosný v osobných súbojoch, zvládajúci na výbornú všetky herné situácie. Do toho množstvo skúseností, ktoré tréneri a tímy musia využiť.

RASTISLAV PAVLIKOVSKÝ
  • narodený: 2. marca 1977
  • súčasný klub: Sibir Novosibirsk
  • hrával za: Dukla Trenčín, Sault Ste. Marie Greyhounds, Las Vegas Thunder, Utah Grizzlies, Cincinnati Mighty Ducks, Cincinnati Cyclones, Grand-Rapids Griffins, Philadelphia Phantoms, Jokerit Helsinki, HV71 Jönköping, Houston Aeros, Leksands IF, Mora, Modo Hockey, Zürich
  • účastník MS: 2002, 2004, 2006
  • úspechy: majster sveta 2002, držiteľ Calder Cupu pre víťaza AHL 2003
  • číslo dresu: 19pavlikovsky.jpg
Rastislav Pavlikovský

Do USA s veľkým potenciálom

Rastislav Pavlikovský sa narodil v Ilave a s do veľkého hokeja vstúpil v trenčianskej Dukle.

Už v 1993/94 nastúpil ako 16-ročný na tri zápasy v slovenskej extralige, v ďalších sezónach to samozrejme bolo pre talentovaného útočníka už len o vyššom zápasovom prídele.

V 1995/96 hrával dokonca za tri trenčianske tímy, okrem prvého, kde odohral 22 duelov aj v juniorke a rezerve. Ešte v tejto sezóne prišiel odchod do zámoria, konkrétne do tímu Sault Ste. Marie Greyhounds, teda do Ontario Hockey League (OHL).

Ďalší ročník odohral jeden duel za Las Vegas Thunder pôsobiaci v International Hockey League, kde v tom čase „zarezával“ aj Slovák Radoslav Suchý.

Drvivú časť roka odohral v inom tíme IHL Utahu Grizzlies, kde sa stal šiestym najproduktívnejším hráčom.

V 1998/99 je už v americkom Cincinnati, kde dokonca hráva za dva miestne tímy. V AHL oblieka dres Mighty Ducks, v IHL zasa reprezentuje Cyclones.

Hľadanie stabilného pôsobiska pokračuje aj o dvanásť mesiacov na to. Pavlikovský sa objavuje v troch rôznych mužstvách. V Grand-Rapids Griffins stretáva Ivana Čiernika, tím IHL má v kádri aj Róberta Petrovického.

Trenčan dobrý dojem zanecháva na trénerov Philadelphie Phantoms, kde získal v 12 dueloch 11 bodov, ročník ale dohráva v Cincinnati Mighty Ducks.

Odchod do Európy

Po veľkej snahe prepracovať sa do NHL prichádza ponuka z Fínska, konkrétne od Jokeritu. V Helsinkách ale trávi len sedem duelov. V sezóne, kedy sa ešte na jeden zápas objavil aj v Grand-Rapids, odohral podstatnú časť vo švédskom HV71 Jönköping.

V Elitserien zostáva aj v 2001/02, kedy sa objavujepo boku brata Richarda a v mužstve je aj ďalší Slovák Stanislav Jasečko. Rastislav Pavlikovský konči v tímovej produktivite štvrtý, na svojom konte má ale najvyšší počet trestných minút.

O rok je už opäť za veľkou mlákou a s Houstonom Aeros sa dokonca stáva víťazom AHL. K celkovému triumfu pomohol v play off 13 bodmi, ktoré dosiahol v 23 zápasoch.

Potom nasledujú tri roky vo Švédsku, kde sa mu pomerne darí. Najprv v Leksands IF sa len rozbieha, aby v sezóne 2004/05. počas výluky v NHL hral v More s bratmi Mariánom a Marcelom Hossovcami a tiež Ladislavom Nagyom.

Najúspešnejším rokom vo Švédsku je pre neho ten nasledujúci, kedy v Modo Hockey, aj za účasti krajanov Karola Križana a Jána Pardavého, vyhráva tímovú produktivitu.

V lete 2006 sa na zmluve dohodol s Zürichom, kde sa po rokoch opäť stretáva s Róbertom Petrovickým a Suchým. Vo švajčiarskom celku hrávajú aj Bartovič a Sejna. V prvom roku sa stáva hráčom s najvyšším počtom bodov.

Pred sezónou 2008/09 odchádza do novovzniknutej Kontinentálnej hokejovej ligy. V drese si znova zahral s Čiernikom.

Reprezentačným vrcholom zlatý Göteborg 2002

Pavlikovský už v juniorskom veku hájil farby Slovenska. Bol pri tom, ako sa náš výber musel predierať nižšími kategóriami až medzi samotnú elitu. Najvýraznejší úspech v národných farbách prišiel na svetovom šampionáte 2002 vo Švédsku, kde Slováci získali po finálovej výhre nad Ruskom zlato.

Hokejový svetobežník reprezentoval aj na MS 2004 v Prahe a Ostrave, kde sa ale po výbornom štarte našim nepodarilo dostať cez štvrťfinále. Takisto má na konte aj účasť na MS 2006.

Pred tými v 2009 ho do nároďáku povolal tréner Ján Filc, Pavlikovský sa tak vo Švajčiarsku zaradil medzi najskúsenejších hráčov.

V 2004 si ešte v dvoch dueloch zahral aj na Svetovom pohári, dva roky predtým sa zúčastnil olympiády v Salt Lake City.

Čo o Pavlikovskom píšu médiá

Fotogaléria

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov