Raich odjazdí 300. preteky vo Svetovom pohári

SITA|22. okt 2009 o 13:36

Benjamin Raich je po odchode Hermanna Maiera zo scény najúspešnejším súčasným svetovým zjazdárom.

VIEDEŇ.

Tridsaťjedenročný Rakúšan má na konte 34 víťazstiev v pretekoch Svetového pohára, dve zlaté olympijské medaily a tri tituly majstra sveta. A pred sebou olympijskú sezónu, v ktorej by mal potvrdiť svoje kvality na viacerých úrovniach. Chcel by sa však koncentrovať predovšetkým na točivé disciplíny.

V lete dokonca vynechal výjazd do Čile, kde rakúski olympionici trénovali zjazd a super G a radšej sa doma venoval nácviku slalomových oblúkov.

"Mám svoje ambície. Uspieť by som chcel hneď v prvom slalome v Levi a samozrejme, aj neskôr na zimnej olympiáde vo Vancouveri," uviedol v rozhovore pre ORF Benjamin Raich. Rakúsky favorit by mal prehovoriť do poradia na vrchných priečkach už aj tento víkend v Söldene, kde sa ešte nikdy nedostal na stupeň víťazov a najlepšie skončil doteraz trikrát štvrtý.

Na ľadovec Rettenbach do nadmorskej výšky takmer 3000 metrov sa počas víkendu chystá až 20 000 priaznivcov alpského lyžovania a väčšina z nich bude drukovať svojmu favoritovi Raichovi.

"To je predsa lepšie ako piaty," vtipkoval Raich a ďalej pokračoval vo vážnejšom tóne: "Mojím zámerom je stále víťaziť, ibaže niekedy to nevyjde. V minulosti sa to stávalo práve vtedy, keď som až príliš motivovaný. A to bol aj prípad začiatku sezóny v Söldene."

Teraz bude mať muž s prezývkou "Blesk z Pitztalu" ideálnu možnosť ako prelomiť doterajšie nie výrazné výkony v Söldene. Nedeľňajšie preteky v obrovskom slalome by mali byť pre neho jubilejnými tristými vo Svetovom pohári v kariére. "Bolo by to pekné víťazstvo," potvrdil Raich.

Skúsený Tirolčan je aj jedným z dvoch najväčších kandidátov na zisk veľkého krištáľového glóbusu za celkové víťazstvo v SP. Zatiaľ sa mu to podarilo iba v sezóne 2005/06, hoci v ostatných piatich rokoch neskončil v konečnom účtovaní nikdy horšie ako druhý.

Nad jeho sily boli dvakrát Nór Aksel Lund Svindal (2006/07 a 2008/09) a dvakrát Američan Bode Miller (2004/05 a 2007/08). Najmä lanská tesnučká strata veľkého glóbusu o dva body Raicha ešte doteraz mrzí. Pred záverečným slalomom v Aare mu prakticky stačilo na zisk celkového prvenstva zísť do cieľa, on však preteky nedokončil a predčasne vypadol.

"Ešte dlho som vtedy nechápal, čo sa stalo. Vtedy sa pre mňa na chvíľu zrútila športová kariéra. Bola to jedna z mojich najťažších prehier. Rany sú však už zahojené a ja myslím už len na najbližšie preteky," vyhlásil rozhodne Raich.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Raich odjazdí 300. preteky vo Svetovom pohári