Projekt spoločnej česko–slovenskej súťaže hádzanárov má trhliny

Miloslav Chmeliar. Pri rozhodovaní o prestupe stál pred dilemou.
Miloslav Chmeliar. Pri rozhodovaní o prestupe stál pred dilemou. (Autor: tasr)
Ján Leško|3. feb 2017 o 00:00

Aký názor na situáciu má majiteľ Tatrana Prešov Miloslav Chmeliar?

PREŠOV. Zdá sa, že projekt spoločnej česko–slovenskej súťaže hádzanárov Česko – Slovenská Extraliga (ČSE) je vážne ohrozený.

Podľa tvrdení Exekutívy Českého zväzu hádzanej na jeho webovej stránke, so Slovenským zväzom hádzanej existuje záväzná zmluva na zriadenie ČSE na obdobie rokov 2017 – 2022.

Na premiérový ročník 2017/2018 je už vraj aj reglement súťaže, rešpektujúci aj želanie českých klubov hrať zápasy len počas víkendových dní.

Napriek tomu české extraligové kluby projekt odmietajú.

Najprv súhlasili, teraz odmietajú

Zaujímalo nás, aký názor na vzniknutú situáciu má majiteľ historicky najúspešnejšieho slovenského hádzanárskeho klubu Tatran Prešov Miloslav Chmeliar.

„Už začiatkom minulého roku, keď sa objavil nejaký výstup zo strany českých klubov s návrhom hrať spoločnú súťaž so Slovákmi, som vravel, ak už chceme hrať spolu, tak začnime hneď od nasledujúceho ročníka a nie až od ďalšieho, teda od 2017/2018. Ono je to niečo podobné ako v biznise. Ak hodlám a mám záujem spraviť nejaký zaujímavý obchod, tak ho realizujem hneď. Neodkladám ho na neskoršie. Na moje slová, keď sa ma pýtali na názor, ale nik nedal. Argumenty pre štart až od roku 2017 boli, vraj treba všetko dôkladne pripraviť. Reglement súťaže, rozpis zápasov, delegovanie rozhodcov, to všetko sa robí na úrovni oboch národných zväzov. Doladiť ich na novú súťaž podľa mňa by nemal byť časový problém. Nuž a náklady na cestovanie? České družstvá by jedinú dlhšiu cestu mali k nám do Prešova. Inak, na západ Slovenska, kde sídli väčšina našich klubov, čo do vzdialeností, tak tie moravské družstvá by to tam mali ešte bližšie ako niekam v Česku. Nuž a to, že české kluby teraz namietajú, podľa mňa vyplýva z jedného. Chcú zrejme vytĺcť väčší ekonomicky kapitál na cestovné a iné náklady. Pre mňa je to dosť nepochopiteľné,“ povedal Miloslav Chmeliar.

Šéf Tatrana sa nazdáva, že nakoniec z projektu ČSE s desiatimi českým a šiestimi slovenskými klubmi nebude nič.

„Môj návrh na počet účastníkov bol štyri najlepšie slovenské a štyri české. Vtedy by podľa mňa to malo logiku, vyššiu kvalitu, získali by viac kvalitnejších hráčov, hralo by sa na profesionálnejšej úrovni, nemuselo by to byť len cez víkendy, viac by to lákalo aj sponzorov. Pri verzii 10 českých a 6 slovenských množstvo zápasov, úroveň niektorých družstiev, neviem, neviem... Tatranu Prešov je však v podstate jedno, či ČSE vznikne alebo nie. Pri tom množstve kilometrov v súťažiach, ktoré hrávame, či budeme hrať iba slovenskú alebo česko–slovenskú, nám veľa nerieši. Prístup českých klubov sa mi ale nepáči. Pred rokom vraveli jedno, dnes tvrdia druhé. Ak by sa ale ČSE ujala, budem rád.“

Chmeliar podotkol, že aj nadnárodná SEHA liga, ktorú hrá Tatran šiestu sezónu, sa rozbiehala takpovediac na kolene.

„Postupne sa ale dostala na vysokú úroveň. Hlavne vstupom významného partnera, ruského ropného giganta Gazprom. Nuž a dnes v nej hrajú špičkové európske hádzanárske kluby. Takže záverom, ak by ČSE predsa len vznikla, pre ľudí by to bolo zase niečo nové, atraktívnejšie ako doma. Ak nie, zostaneme pri tom, čo hráme na Slovensku i na medzinárodnej úrovni.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Projekt spoločnej česko–slovenskej súťaže hádzanárov má trhliny