Profil trate majstrovstiev sveta v cyklistike v Toskánsku

(Autor: ILUSTRAČNÉ SITA/AP)
Sportnet|29. sep 2013 o 11:00

Trať v Toskánsku nie je len ťažká, ale aj veľmi dlhá. Jazdcov čaká 272 kilometrov.

Kto sa chce stať majstrom sveta v cyklistike za rok 2013, musí na cestách v Toskánsku zvládnuť celkovo 3600 metrov do kopca.

Je to síce číslo porovnateľné s alpskými etapami na Tour de France alebo najkopcovitejšou klasikou Liège-Bastogne-Liège, trať však nemá dlhé stúpania a pred kopcami ponúka relatívne dosť času na oddych.

Na ceste za zlatom čaká jazdcov dlhých 272 kilometrov. Najprv absolvujú 106 kilometrov z Luccy do Florencie a následne desať 16-kilometrových okruhov s dvoma stúpaniami.

Prvé z nich, Fiesole, je miernejšie no dlhšie stúpanie s priemerným 5-percentným sklonom. Je pomerne stabilné, ale pod vrcholom narastá cez sedem percent.

Profil trate

trat0_res_res.jpg

Nasleduje päť oddychovejších kilometrov z kopca do Ponte alla Badia, potom ostrá zákruta vpravo na úzku cestu a vzápätí druhé stúpanie po Via Salviati. Je to síce krátka rampa dlhá iba šesťsto metrov, no veľmi prudká.

Je ťažká aj „pre zákrutu na spodku, ktorá rozdelí jazdcov,“ analyzuje Inrng. „V záverečných kolách bude pozícia pod kopcom veľmi dôležitá.“

Priemerný sklon Via Salvati je 10 percent, ale len vďaka miernejším pasážam. Väčšina úseku má až 12 percent.

16-kilometrový okruh

trat1_res.jpg

Zvyšná časť okruhu sa ide zväčša v klesaní alebo po rovine, ale má aj dva malé „kopčeky“, kde sa v úplnom závere dá zaútočiť a zbaviť sa súperov (3 a 2 kilometre pred cieľom).

Inrng upozorňuje, že to, čo najviac preriedi pelotón, nemusí byť stúpanie do kopca, ale dĺžka pretekov.

„Až sa cyklisti dostanú cez 200 kilometrov, počet adeptov na titul sa bude scvrkávať,“ píše v preview pretekov. „Pri 272 kilometroch iba najsilnejší a najprešibanejší budú schopní držať krok do záverečných kôl.“

Via Salviati

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Profil trate majstrovstiev sveta v cyklistike v Toskánsku