Stojí na rázcestí. Klein potrebuje vyhrať, proti nemu stojí bývalý šampión

Ľudovít "Lajoš" Klein.
Ľudovít "Lajoš" Klein. (Zdroj: OKTAGON MMA)
Daniel Stankovič|15. okt 2021 o 12:47 (aktualizované 15. okt 2021 o 12:48)

Čaká ho dôležitá skúška.

LAS VEGAS. Historicky prvý Slovák v najprestížnejšej svetovej organizácii MMA Ľudovít Klein sa v sobotu predstaví v treťom vystúpení pod hlavičkou UFC.

Klein sa v zápase stretne s Američanom Nateom Landwehrom, niekdajším šampiónom známej ruskej organizácie M-1 Global.

Na podujatí UFC Vegas 40 sa 26-ročný zástupca trnavského klubu Spartakus Fight Gym pokúsi napraviť zaváhanie z mája tohto roka, keď na body prehral s Michaelom Trizanom.

Prvý Slovák v UFC

Hoci sa Slovensko môže v zmiešaných bojových umeniach pýšiť svetovými šampiónmi akými sú Attila Végh, Ivan Buchinger alebo Tomáš Deák, ani jeden z menovaných vo svojej kariére nebojoval v najprestížnejšej svetovej lige UFC. 

História sa prepisovala až na jeseň minulého roku. Na podujatí UFC 253 v Abú Zabí nastúpil Ľudovít Klein do zápasu ako náhradník na posledného chvíľu.

Jeho súperom bol skúsený Novozélanďan Shane Young, bojovník, ktorý trénuje v klube City Kickboxing po boku dvoch súčasných šampiónov UFC.

Kleinovi sa napriek vynaloženému úsiliu nepodarilo schudnúť v priebehu desiatich dní na požadovaný limit 66,2 kg. Dôvod? Extrémne krátky čas na prípravu.

Mladý Slovák prevážil o 1,8 kila, no jeho výkon v klietke to nepoznamenalo. Younga jednoznačne prešiel v priebehu sedemdesiatich šiestich sekúnd. Protivník padol na knokaut po skvelej kombinácii úderov.

Neúnosné obviňovanie z podvádzania

Neuveriteľná výhra bola poznamenaná trpkými poznámkami zo strany Youngovho tímu. Jeho tréner Eugene Bareman a hviezdny kolega z UFC Israel Adesanya označili Kleinovu výhru kvôli nenaváženiu za nečestnú, hovorili o podvádzaní. 

Adesanya zašiel dokonca až tak ďaleko, keď tvrdil, že by si prial, aby talentovaného zástupcu trnavského Spartakus Fight Gym po nenavážení vyhodili z UFC.

Do situácie sa rozhodol neskôr vložiť Kleinov tréner a legenda slovenského MMA Attila Végh, ktorý všetko vysvetlil a vyzval Youngov tím na odvetný súboj.

Lajoško schudol trinásť kíl, ďalej ho už nepustilo telo, aby viac schudol. Urobili sme chybu, priznali sme to a aj sme za to zaplatili.

Mal nám byť udelený bonus za výkon večera, ktorý ale kvôli tejto chybe nemohol byť udelený. Naviac z výplaty nám zobrali tridsať či štyridsať percent,“ povedal Attila Végh exluzívne pre SvetMMA. 

Topuria vycúval, náhradou bol víťaz šou UFC

Druhé vystúpenie v UFC sa pre Kleina rodilo o poznanie náročnejšie, než to prvé. Vedenie organizácie dlho prekladalo jeho ďalší duel.

Vo februári tohto roka vyplávali na povrch informácie o možnom strete rodáka z Nových Zámkov s neporazeným Iliom Topuriom.

Všetko do seba začalo zapadať, keď Klein zverejnil správu o podpísaní kontraktu na zápas, ktorý sa má uskutočniť 8. mája. 

Topuria tvrdil, že o zápas s Kleinom nemal záujem kvôli rebríčkovému postaveniu. Podľa všetkého to teda malo byť tak, že obom bojovníkom bol ponúknutý spoločný súboj, ale iba jeden ho prijal. 

Gruzínsky bojovník žiadal súpera, ktorý je postavený vyššie. Tento prístup mu napokon priniesol veľkú výzvu v podobe Ryana Halla, svetoznámeho špecialistu na brazílske jiu-jitsu.

K prehre sa postavil ako chlap

Sága okolo ďalšieho zápasu slovenského bojovníka sa skončila v apríli. Po dlhých mesiacoch čakania sa Klein dočkal duelu. Súperom mu bol Michael Trizano, víťaz 27. série šou The Ultimate Fighter.

Pôvodný termín 8. máj ostal nezmenený, a tak sa na podujatí UFC Vegas 26 mohol Klein pokúsiť pripísať si druhú výhru v najlepšej svetovej lige MMA.

Tesný duel na tri kolá napokon bodoví rozhodcovia prisúdili americkému bojovníkovi. Trizanovi vychádzala nátlaková hra, Kleinovi ňou zamedzil použitie obávaných kombinácií kopov a úderov.

Mierne kontroverzie okolo výsledku okomentoval Klein nasledovne: Od začiatku som sa nedržal pripravenej taktiky, ale pristúpil som na hru súpera, čo ma na konci stálo víťazstvo.

Aj keď veľa z vás mi písalo o tom, že som to mal vyhrať ja, že ma okradli, tak len chcem povedať, že si to vôbec nemyslím. Ak by som ten zápas mal vyhrať, tak na konci duelu zdvihnú ruku mne, nie jemu.

Nemenej smutnou správou pre Kleina mohlo byť zistenie, že si v spomínanom zápase zlomil palec na nohe. Zranenie si nakoniec vyžiadalo operačný zákrok.

Kemp v Amerike

Klein sa ešte len zotavoval po zlomenine palca, keď svetlo sveta uzrela správa o jeho treťom súboji v UFC. Súperom mal byť bývalý šampión známej ruskej organizácie M-1 Global Nateom Landwehr.

Landwehr stál zhodou okolností za vstupom Kleina do UFC v septembri 2020. Mal to byť práve americký bojovník, kto si mal pôvodne zmerať sily so Shaneom Youngom, avšak na poslednú chvíľu musel pre zranenie zo súboja vycúvať.

Zvyšok je už dnes história. História zapísaná ako fantastický debut Kleina v UFC.

V príprave na októbrový duel zvolil slovenský zápasník známu adresu. Na sedem týždňov sa spolu so špičkovým trénerom postoja Pavlom Kurucom vybral do amerického tímu Sanford MMA.

Klub je domovom elitných bojovníkov z celého sveta, prevažne zápasiacich v UFC.

Cítim sa skvele, nálada je dobrá. Mám za sebou tvrdý tréningový kemp, užívam si to. Môj súper je tvrdý, skúsený zápasník, určite bude pripravený najlepšie ako môže, a ja sa už teším na to, ako si spolu porovnáme sily v klietke. Uvidíme, kto je na tom lepšie.

Ja verím stále vo svoje schopnosti a som presvedčený, že ho dokážem poraziť,“ opísal pre SvetMMA pocity z tvrdého prípravného kempu a dojmy zo súpera.

Kleinovi by mal vyhovovať

Klein sa v sobotu večer stretne s Nateom Landehwrom. Ten si vyslúžil prezývku „vlak“ vďaka schopnosti držať vysoké tempo zápasu a ochote bojovať za každých okolností.

Američan na to zvykne hovoriť, že svojich protivníkov skrátka v dueli prechádza ako vlak, bez ohľadu na to, s čím vyrukujú oni. 

33-ročný zápasník je známy predovšetkým kvôli etape v ruskej organizácii M-1 Global, kde kraľoval perovej divízii. V UFC už jeho agresívny štýl toľko úspechu nepriniesol, z doterajších troch duelov zvíťazil len jediný krát. 

Medzi najväčšie slabiny Landehwra patrí obranná stránka postoja. Zatiaľ čo ide rodák z Clarksville vpred, tam je náchylný schytávať údery z protiútokov. V zápasoch zvykne veľmi čitateľne kopať na nohu súpera, čo ho stálo aj duel proti Julianovi Erosovi. 

Štylisticky tak ide predovšetkým o zápasníka, ktorý viac než na technickú dokonalosť ukazuje v súbojoch svoj tvrdý štýl boja. Práve to by mohlo Kleinovi vyhovovať.

Slovák si musí dávať pozor na to, aby neskĺzol do bitky so srdnatým Američanom, po iných stránkach by však mal mať navrch.

Klein zmenil po tretej profesionálnej prehre v kariére MMA predovšetkým prístup k príprave. Hovorí o dodržiavaní systému, teda o niečom, s čím mal v minulosti problém.

Nezriedka zvykol absolvovať náročné tréningy aj cez stanovený limit. Do prípravy teraz pridal tiež mentálneho kouča.

Pracujem na všetkom ako vždy, snažím sa byť lepším bojovníkom každým tréningom, prípravou a zápasom. Cesta bojovníka je veľmi ťažká, ale z druhej stránky veľmi krásna.

Zmenil som celkový postoj k príprave. Všetko malo nejaký systém, ktorý sme dodržiavali. Trénovalo sa mi tak oveľa lepšie,“ zhrnul prípravu na duel Klein.

Kde a kedy sledovať jeho súboj?

Fanúšikovia si súboj Klein vs. Landehwr budú môcť pozrieť nevšedne v prijateľnom čase v sobotu po desiatej večer. Na podujatí pôjde o tretí zápas.

Výhrou môže talentovaný bojovník nadviazať na úspech jeho krajana a tímového kolegu Martina Budaya zo stredy, ktorý sa stal len druhým slovenským zástupcom v UFC.

Čo sa týka prenosu, duel ponúkne streamovacia služba Voyo a kanál UFC Fight Pass. 

Turnaj UFC Vegas 40 vyvrcholí zápasom ženskej perovej divízie medzi Aspen Ladd a Normou Durmont. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Stojí na rázcestí. Klein potrebuje vyhrať, proti nemu stojí bývalý šampión