Prezident hokejistom aj recitoval vlastnú básničku

Sportnet|15. máj 2003 o 00:00

Prezident Rudolf Schuster po príhovore k hokejistom, ktorých včera prijal v Prezidentskom paláci, vytiahol z vrecka na saku pokrčený kus papiera. „Ja by som to na záver povedal takým malým veršíkom. Nič to chlapci, nič to za to, že nám o chlp ušlo zlato.


Hokejisti, ktorí sa z majstrovstiev sveta vrátili s bronzovými medailami, mali včera, ako tradične po väčšom úspechu, politický deň. Najprv ich prijal prezident Rudolf Schuster (na fotografii s brankárom Jánom Lašákom) a potom ich čakal obed u premiéra Dzurindu.

O rok v Prahe poďme nato,“ zarecitovala hlava štátu. „Tým som povedal, že budeme vo finále, teda v Prahe, lebo Ostrava, to je len skupina.“

Hokejisti, ktorí sa z majstrovstiev sveta vrátili s bronzovými medailami, mali včera, ako tradične po väčšom úspechu, politický deň. Už o desiatej u prezidenta hľadali na zemi nalepené svoje menovky, podľa ktorých sa mali zoradiť. Tím ako celok dostal štátne vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža II. triedy za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí a Schuster dal každému aj svoje vlastné medaily. Na rozdiel od minulého roka ich bolo dosť.


FOTO SME – PAVOL FUNTÁL

Hokejisti dali prezidentovi hokejku a zarámovanú fotografiu.

Prezident podobne ako vlani nerozprával len o hokejistoch, ale aj o sebe: „Ťažko to ja prežívam, lebo som jeden z vás, ako fanúšik, a pretože som na hokej pravidelne chodieval, takže niekedy potom sú z toho problémy, že nezaspíme, ale je to dobrý pocit, keď sa vraciate. A k medailám – už máte prakticky všetky a ja si myslím, že už máme vysoké nároky, zbierka sa dokončila, teraz neviem, kde začnete, či pôjdete zase na to prvé, na to druhé, ale ja si myslím, že aj to štvrté, byť medzi prvými štyrmi, už to je veľký úspech v takej medzinárodnej konkurencii, akú dnes hokej predstavuje,“ hovoril prezident nastúpeným medailistom.

V paláci boli aj niektorí poslanci, vrátane predsedu Národnej rady Pavla Hrušovského. Schuster hovoril, že by sme mali stavať štadióny, aby mali mladí kde trénovať. Vraj mu je ako Košičanovi trápne, že Košice nevedia dobudovať jeden štadión.

Keď rozprával, že parlament a vláda by mali niečo urobiť, Hrušovský sa ozval: „Vy rozhodnete, my zrealizujeme.“ Schuster sa nenechal zaskočiť. „Dobre, ja nemám problém, ja mám sľubovať a oni to majú realizovať – takže, a najmä vláda, no ale vláda, keď má podporu v parlamente a z toho rozpočtu sa niečo dá aj na šport a na taký úspešný šport ako hokej.“

Hokejisti vyzerali pomerne spokojní. Prezidentova reč bola kratšia ako vlani, kratší bol aj celý program. Po príhovore sa Schuster s hokejistami fotografoval a pripili si šampanským. „Ešte bude drienkovica,“ oznamoval prezident, ktorý sa strácal v strede hlúčika vysokých mužov.

O tri minúty sa začal nervózne obracať: „A kde je tá drienkovica?“ Čašník pribehol s táckou so štamperlíkmi. „Zavolajte pána Šatana, zavolajte pána Šatana,“ chcel si Schuster pripiť s kapitánom. Šatan sa netváril nadšene, ale s úsmevom si drienkovicu vzal spolu s ďalšími. Alkohol vypili, vrátane prezidenta, no Šatan pohárik dlho zvieral v ruke. Potom z jeho ruky kdesi zmizol. „Posledné kolo drienkovice,“ povedal Schuster. Čašník automaticky prišiel za Šatanom, ten odmietol. Slávnostne upravený Richard Zedník na šampanské, ani na drienkovicu veľa času nemal. Striedali sa pri ňom vojaci z čestnej stráže a fotili sa s ním.

Na obed prijal hokejistov premiér Mikuláš Dzurinda. Hovoril krátko, najmä o hokejistoch, ktorým ďakoval za všetkých. Z reakcií hokejistov bolo cítiť, že u premiéra sa im páčilo. Podobne ako Schuster dostal aj premiér hokejku a fotografiu. Zaujal s ňou hokejový postoj. „Hm, ale nebudem ju mať na to, na čo si myslíte, tá bude na ministrov.“

Vláda schválila bronzovým hokejistom odmeny

BRATISLAVA – Vláda sa včera rozhodla odmeniť bronzový hokejový tím z nedávnych majstrovstiev sveta. Hokejisti a hlavný reprezentačný tréner František Hossa dostanú po 150 000 korún, ostatní členovia realizačného tímu po 70 000. Celková suma spolu s čiastkou 753 098 korún na leteckú dopravu predstavuje 5 283 098 korún.

Kabinet sa rozhodol oceniť „športový úspech mimoriadneho medzinárodného významu, ktorý znamená nielen propagáciu slovenského športu, ale aj propagáciu Slovenskej republiky“. Peniaze pre Slovenský zväz ľadového hokeja vyčlenia z rezervy vlády.

(sita)

Nachádzate sa tu:
Domov