Prespával v aute, nemal na tenisky, teraz siaha po semifinále Wimbledonu

Jerzy Janowicz
Jerzy Janowicz (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|2. júl 2013 o 17:48

Poľský tenis zažíva v Londýne historické chvíle. Troch hráčov vo štvrťfinále grandslamu krajina nikdy nemala.

BRATISLAVA. V areáli All England Clubu to v poslednom čase vyzerá ako na námestí v Starom meste Varšavy. Početná poľská komunita chodí v Londýne väčšinou na futbal, ale teraz sa presunuli do Wimbledonu, kde ich tenis prežíva historické chvíle.

Do štvrťfinále sa dostala trojica Jerzy Janowicz, Lukasz Kubot a Agnieszka Radwanská. V prípade Radwanskej to prekvapenie nebolo, vo štvrtok si zahrá druhýkrát v kariére trávnaté semifinále.

O to viac sa to nečakalo od mužov. Poliaci spôsobili tenisovému svetu šok a ich hráč si tak prvýkrát v histórii zabezpečí účasť v semifinále, keďže sa stretnú obaja v stredajšom štvrťfinále.

Víťazný kankán Kubota

Naposledy pred 33 rokmi

„Tento rok je Wimbledon červeno­biely,“ s radosťou napísal najväčší poľský denník Gazeta Wyborcza.

Podobný grandslam Poliaci nikdy nezažili. Radwanská je stálica. V grandslamovom štvrťfinále bola už deviatykrát, ale u mužov bol naposledy podobne ďaleko Wojciech Fibak pred 33 rokmi.

„Práve mi prišla pochvalná esemeska od kapitána Austrálie Patricka Raftera. Asi by sme mali doma vymyslieť ich obľúbený trávnatý kurt,“ povedal s úsmevom pre sport.pl kapitán daviscupového tímu Poľska Radoslaw Szymanik.

Prekvapením je hlavne postup tridsaťjedenročného Kubota, ktorý je v rebríčku ATP na 130. mieste a na londýnsky grandslam sa prebojoval z kvalifikácie. V pavúku mal síce aj dostatok šťastia, keďže v druhom kole proti nemu ani nenastúpil Nadalov premožiteľ Belgičan Steve Darcis a až do štvrťfinále čelil len jednému nasadenému hráčovi, ale napriek tomu mu nič nebráni oslavovať tradičným kankánom najlepší singlový výsledok v kariére.

„Keď sme postúpili do štvrťfinále po päťsetových bitkách, bežali sme do šatne, aby sme sa mohli objať. Je to niečo neopísateľné,“ hovoril brtským médiám Janowicz.

Poľský dlháň má za sebou zaujímavé obdobie. Ešte pred osemnástimi mesiacmi si nemohol dovoliť letieť na Australian Open, keďže ho opustilo viacero sponzorov. Pritom ako junior si dvakrát zahral v grandslamovom finále. Ale prechod medzi seniorov bol ťažký.

Prespával v aute

Rozpočet bol taký napätý, že jeho rodičia museli predať sieť športových obchodov, aby syn udržal svoje šance medzi profesionálmi.

Miestami prespával na turnajoch v aute, aby ich mohol absolvovať. Pred pár rokmi na US Open mu dokonca krajania kupovali nový pár tenisiek, aby mal v čom hrať.

Postupne sa však vypracoval na jedného z najlepšie podávajúcich hráčov na okruhu, k tomu pridal slušný forhend a rezaný bekhend, výborné zbrane na trávu, ktoré môžu postrašiť aj favorita Andyho Murrayho v prípadnom semifinále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Prespával v aute, nemal na tenisky, teraz siaha po semifinále Wimbledonu