Prešov získal druhé finále v päťsetovej dráme

Michal Rajduga pečatil v tajbrejku zápas dvomi úspešnými útokmi.
Michal Rajduga pečatil v tajbrejku zápas dvomi úspešnými útokmi. (Autor: TASR/František Iván)
Martin Belej|24. apr 2016 o 18:33

Volejbalisti Prešova vedú vo finálovej sérii extraligy nad Nitrou 2:0 na zápasy.

V nedeľu rozhodli druhý duel skutočne detaily a aj šťastie.

PREŠOV. Druhé finálové stretnutie volejbalovej extraligy prinieslo v prešovskej hale obrovskú päťsetovú drámu so šťastným koncom pre domácich.

Tí sú tak po dvoch výhrach v sérii na štyri víťazstvá na koni, na budúci víkend nemusia cestovať na ďalšie dva zápasy k súperovi pod tlakom.

Nitrania môžu byť smutní, lebo herne sa domácim vyrovnali, najmä v obranných činnostiach boli aj lepší, ale v rozhodujúcich detailoch nepochodili.

Prešov viedol, Nitra vyrovnala

Prvý set kopíroval priebeh sobotňajšieho prvého duelu – maximálna vyrovnanosť a rozhodnutie až v koncovke. Nitra sa snažila od začiatku pritlačiť viac servisom, ale dlho si žiadny tím nevypracoval výraznejší náskok.

Potom prišli Sopkove chvíle, ktorý najskôr skúsene vyriešil tri ťažké útočné situácie na sieti a pri jeho dobrom podaní viedol Prešov 23:19.

Ani to však nestačilo, lebo Nitra po sérii chýb domácich ešte vyrovnala.

Následné ťahanie bod na bod ukončil až štvrtý setbal domácich a ešte hodnú chvíľu doznievajúce emócie zo vzájomných miniprovokácií hráčov.

Úvod druhého dejstva plne ukázal, v čom je silná stránka Nitry. Hostia výborne bránili na sieti a v poli pochytali aj nemožné, čo sa o Prešovčanoch povedať nedalo. Rezultoval z toho štvorbodový náskok hostí (9:13, 11:15).

Domáci mali v týchto fázach veľký problém s nahrávkou aj útokom.

Keď k tomu Nitra pridala účinný taktický servis, jej náskok narastal (12:18, 17:22) a vcelku jasne vyrovnala pomer setov.

Podanie verzus obrana

Z hernej letargie dostala v treťom sete Prešovčanov ich tradičná silná zbraň – servis. Ním zavelil Sopko, domáci viedli 5:1 a naraz ich hra dostala potrebnú razanciu, hrali podstatne rýchlejšie presnejšie a dostali súpera pod tlak.

Päť- šesťbodový náskok si Prešovčania strážili až do koncovky. V nej sa síce Nitra priblížila na tri body (22:19), ale domáci si už set v pohode ustrážili.

Hojdačkový duel o detailoch pokračoval aj vo štvrtom sete. Nitra si vybudovala v úvode náskok, ktorý napriek snahe domácich dlho udržiavala (4:9, 6:11, 9:14, 11:16).

Prešovčania nehodili flintu do žita, znížili na 15:17, ale živší a variabilnejší Nitrania opäť vytiahli výbornú obranu a vynútili si tajbrejk.

V tajbrejku pečatil Rajduga

V piatom sete dráma vrcholila. Obaja súperi minimálne chybovali a až do stavu 12:11 (!) nikto nemal viac ako jednobodový náskok.

Potom po bloku Halaja získali domáci minibrejk na 13:11, ktorý však Nitra vzápätí podobným štýlom eliminovala (13:13).

Rajduga vybojoval útokom pre Prešov mečbal a vzápätí ho po dobrej obrane domácich v poli aj premenil.

Trocha symbolicky, lebo práve na poste univerzála tentoraz Michal Rajduga prevýšil výkonom aj efektivou nitrianskeho Lukasza Szareka, čo bol jeden z rozhodujúcich detailov.

Hlasy po zápase

Ľuboslav Šalata (tréner Prešova): "Opäť dramatický zápas sprevádzaný bojom o každú loptu, ktorý zákonite musel vyvrcholiť v tajbrejku. My sme oproti včerajšku dnes lepšie útočili, súper, naopak, dominoval vo svojej silnej stránke - na bloku. Výborným výkonom ma dnes potešil Mišo Rajduga, ktorému sa včera až tak nedarilo a vhodne ho dopĺňal jeho švagor Sopko. Vedieme na zápasy 2:0, tak ako sme si pred víkendom zaumienili, aj keď to bolo nesmierne náročné."

Marek Kardoš (tréner Nitry): "Znovu sa rozhodovalo prakticky v detailoch. My sme nedokázali ubrániť v poli dvoch hráčov, Rajdugu a Drobňáka, a práve vo fáze, keď sme mali zatlačiť servisom, sme chybovali. Prehrať 2:3 a 13:15 v tajbrejku bolí, ale chceme u nás vyrovnať sériu."

svf.sk

Štatistika

VK Mirad PU Prešov – VK Bystrina SPU Nitra 3:2 (26, -19, 20, -20, 13) – stav série 2:0

Hralo sa 133 minút, pred 600 divákmi rozhodovali Daruľa a Mokrý.

Prešov: Halaj 3, Sopko 27, Macko 10, Rajduga 26, Drobňák 15, Červeň 7, libero T. Lampart (Digaňa 1, Peleščák 1, Brilla). Tréner Ľ. Šalata.

Nitra: Zaťko 4, Kubš 16, Ludha 11, Szarek 17, Malina 12, Kašper 13, libero Turis (Hukel, Porubský). Tréner K. Kardoš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešov získal druhé finále v päťsetovej dráme