Prešov utrpel v Pohári EHF druhý debakel

Peter Dávid. Reprezentačný tréner si v hľadisku prisadol k šéfovi prešovskej výpravy M. Chmeliarovi.
Peter Dávid. Reprezentačný tréner si v hľadisku prisadol k šéfovi prešovskej výpravy M. Chmeliarovi. (Autor: ESI)
Sportnet|18. mar 2013 o 00:00

Tri zápasy odohrali v troch rôznych súťažiach hádzanári Tatrana Prešov počas minulého týždňa.

V pondelok v silno improvizovanom zložení zdolali v extralige posledné Košice celkom hladko o osem gólov. O dva dni už hrali SEHA League v Doboji (Bosna a Hercegovina s aktuálne poslednou Slogou. Po rozpačitom výkone Tatran vyhral 31:29. Druhý deň po tomto zápase už mieril z BaH cez Chorvátsko, Slovinsko a Rakúsko do Nemecka na Pohár EHF do Mannheimu s bundesligovým Rhein – Neckar Löwen.

MANNHEIM. Zázraky od slovenského majstra sa na pôde bundesligového mužstva, hrajúceho o špicu tabuľky vari najkvalitnejšej súťaže hádzanárov na svete, sa ozaj nečakali.

Tatran Prešov síce v prvom domácom zápase skupiny B Pohára EHF siahal s týmto súperom na senzáciu. Tá sa nakoniec nekonala. Rhein – Neckar rozhodol o najtesnejšej výhre skoro súčasne so záverečným klaksónom.

Odveta v Mannheime, kde v hľadisku haly s kapacitou 1 900 miest bolo počuť aj hlasivky Fan klubu prešovského Tatrana, bola už jednoznačná.

Darmo sa slovenský šampión hotoval odohrať dôstojnú partiu. Výsledkom po matnom výkone, až na malé výnimky celého tímu trénera Romana Lamača, je ďalšia prehra dvojciferným rozdielom na palubovke súpera.

Po výprasku o dvadsať gólov v dánskom Koldingu, v nemeckom Mannheime to Prešov schytal o rovných šestnásť.

Tatran sa nevysporiadal s mimoriadne účinnou obranou „levov“. Ak už cez ňu ťažko prešovskí hádzanári nejako prešli, buď šance zahodili, alebo im ich zmarili skvelí nemeckí gólmani Stojanovič či Landin.

V 15. minúte Prešovčan Tomáš Urban upravil skóre na 7:6, no potom sa už domáci rozbehli. Tak, že tréner nemeckého mužstva mohol svojich v sezóne najvyťaženejších hráčov zakrátko posadiť na lavičku.

Z toho, čo videl, nadšený Dávid nebol

Tatran Prešov nebol v tomto zápase schopný úspešne vzdorovať, nieto konkurovať všestranne lepšiemu súperovi, ktorý má na európskej scéne, v porovnaní so slovenským šampiónom, neporovnateľné postavenie.

Vysokú prehru sledoval v Mannheime i vedľa nás sediaci tréner hádzanárov Slovenska Peter Dávid a zároveň bundesligového TV Grosswallstadt.

„Tento zápas som mal poznačený v kalendári. Do Mannheimu to mám v podstate kúsok. Takže takúto príležitosť vidieť slovenského majstra, s piatimi reprezentantmi republiky v kádri v Pohári EHF som si nemohol nechať ujsť. O dva týždne má naša reprezentácia zraz pred kvalifikáciou s Lotyšmi, nuž som chcel vidieť, v akej forme sú reprezentanti z Prešova. Z toho, čo som videl, nadšený veru nie som. Aj dnes Rhein-Neckar názorne predviedol, akú veľkú váhu má dobrá spolupráca obrany s brankárom. Tatran toho naozaj veľa neukázal. Iba raz sa dotiahol na gól. Inak ťahal zjavne za kratší koniec.“

Aspoň Krok ukázal v závere streleckú odvahu

Dávid netajil, že ak mohol, ťažko by v niečom R. Lamačovi účinne poradil. Nemecké mužstvo má podľa neho vysokú kvalitu.

„Napríklad pivot Myrhol je podľa mňa najlepší na svojom poste v bundeslige. Práve on na začiatku spustil na Prešovčanov lavínu. Potom vynikajúci brankári. Rhein-Neckar svoju silu dokázal aj so silnejšími protivníkmi. Lenže Tatran domácim až príliš ľahko nahrával. Nepremenenými príležitosťami, kopením množstva zbytočných technických chýb. Ak k nim ešte priradím diery v obrane, tak nečudo, že zápas už v prvej štvrťhodine nabral jednoznačný smer.“

Tatran sklamal ako celok i reprezentačného kormidelníka Slovenska. Na výkony reprezentantov hrajúcich v prešovských farbách mal ale v Mannheime rozdielny pohľad.

„Tomáš Urban mal dobré momenty, zahral celkom dobre. Svoje, ako vždy, si dokáže uhrať aj Rado Antl. Vlado Guzy bol na ihrisku krátko, nedarilo sa mu. Možno, ak by sa bol uchytil dobrou prihrávkou či nejakým gólom, mohlo to byť lepšie. Oliver Rábek po pauze, zavinenej zranením členku, nie je momentálne absolútne v hernej pohode. Zápas v Nemecku mu vôbec nevyšiel. Príjemne ale prekvapil Dominik Krok. Keď sa to Prešovu všetko rozpadávalo, aspoň on držal v závere zápasu streleckú zástavu hostí. Tuším za desať či dvanásť minút dal päť gólov. Pozdával sa mi i preto, že to nevzdal a pokúšal sa skorigovať veľký gólový rozdiel v čase, keď to iní už zabalili.“

Ďalší zápas skupiny B Pohára EHF odohrá Tatran Prešov na domácej pôde v sobotu 23. marca s dánskym KIF Kolding.

Štatistika

Pohár EHF mužov 2012/2013 - skupinová fáza - B-skupina - 5. kolo:

Rhein-Neckar Löwen (Nem.) - Tatran Prešov (SR) 36:20 (21:10)

Najviac gólov za RN Löwen: Sigurmannsson 7, Schmid 7/2, Myrhol 5. Zostava a góly Tatrana: Verkič, Krupa - Rábek 1, Marušák, Hrstka, Michal Urban, D. Krok 5, Kristopans 3, Radčenko 2, Tumidalský, T. Urban 4, Číp, Guzy, Pejovič, Antl 3/2, Petro 2. Pok. hody: 2/2 - 2/2, vylúčení: 3 - 4, rozhodovali: Togstad a Kristiansen (obaja Nór.), 1732 divákov.

red.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešov utrpel v Pohári EHF druhý debakel