Prešov dvadsať minút viedol nad Veszprémom

Carlos Perez, na snímke v "objatí" s Tumidalským (č. 19), Prešovčanov dobehol.
Carlos Perez, na snímke v "objatí" s Tumidalským (č. 19), Prešovčanov dobehol. (Autor: Ján Leško)
Sportnet|8. feb 2010 o 00:00

Šláger 19. kola základnej časti maďarskej hádzanárskej ligy sa hral v piatok podvečer. Prvý MKB Veszprém hostil aktuálne druhý Tatrana Prešov, ktorý je jediným zahraničným účastníkom tejto súťaže hádzanárov.

Šláger 19. kola základnej časti Budapest Bank Ligy, nesúcej názov Pohár priateľstva, sa hral za asistencie televíznych kamier v piatok podvečer. Prvý MKB Veszprém hostil aktuálne druhý Tatrana Prešov, ktorý je jediným zahraničným účastníkom tejto súťaže hádzanárov. Hoci slovenský majster začal veľmi sľubne, prekvapenie sa napokon nekonalo.

VESZPRÉM. Maďarský hádzanársky šampión je považovaný za jeden z najlepších európskych tímov. Veľké oči pred zápasom teda nemali. Dvadsať úvodných minút boli však favoritovi viac než vyrovnaným súperom. Viedli 8:7, no potom nasledoval osemminútový bezgólový pôst, počas ktorého Perez strelil Tatranu šesť gólov a Veszprém viedol 14:8. Druhý polčas už patril jasne domácim. Hostia sa iba raz dotiahli na rozdiel troch gólov.

Hrozil trest

Mužstvo Tatrana Prešov šlo do zápasu vo Veszpréme s tým, že tréner R. Trtík využije služby novozískanej, 206 cm vysokej spojky, Srba Vojina Menkoviča. Aj napriek tomu, že jeho prestupové formality nie sú dotiahnuté. Ten sa v krásnej novučičkej Veszperém Aréne aj rozcvičoval. Asi desať minút pred začiatkom musel však z ihriska do kabíny. Domáci klub nenamietal proti štartu Menkoviča. Potvrdil nám to aj uznávaný manažér MKB Csaba Hajnal. Maďarský hádzanársky zväz však písomne upozornil - kým nie je Menkovič oficiálne preregistrovaný, ani napriek platnej zmluve v Prešove nemôže zaň hrať. V opačnom prípade, tvrdil nám riaditeľ Tatrana Prešov Tibor Szalai, hrozilo by hráčovi zastavenie činnosti a klubu mastná pokuta.

Tieto skutočnosti Rastislavovi Trtíkovi značne nabúrali predzápasové plány. "Spoliehal som sa na dohodu klubov. Škoda, že to nevyšlo. Vojina som mať integrovaného do hry v obrane i v útoku s výhľadom na prvý zápas Pohára EHF s Laško Celje. Narýchlo som musel však korigovať. Napriek tomu chlapci vstup do zápasu zvládli veľmi dobre. Vôbec dobrý dojem mám, hoci sme prehrali nakoniec o osem, z celého stretnutia. Bol to vyrovnaný súboj. Akurát, že sme v ňom doplatili na chvíľkové výpadky hernej disciplíny v útočnej fáze. Tie predovšetkým ovplyvnili konečné skóre. Päť technických chýb v rade, po ktorých sme päťkrát inkasovali. Iné, priemerné mužstvo by asi po takej fáze rezignovalo. Naše sa nepoddalo. Znova naštartovalo. Rozobral nás vlastne jeden hráč. Carlos Perez je vskutku výnimočný hádzanár. Hoci dobre vieme, ako robí kľučku, na ktorú stranu, že páli z nábehu, stále nás dobehol. To je jediné, čo by som mohol chlapcom v obrane vytknúť. Škoda tých slabších momentov. Hrali sme však s veľkým súperom, ktorý si zaslúži rešpekt. Mohlo to však dopadnúť aj lepšie," povedal na margo zápasu tréner Prešova.

Kristopans v merku odborníkov

Slovenský majster nemohol ešte využiť služby svojho nového hráča. Navyše musel zaplátať dieru po odchode krídelníka T. Stráňovského do Szegedu. Do popredia na ihrisku silného súpera šli hráči, ktorí príjemne prekvapili. Richard Babjak svoju šancu na pravom krídle v druhom polčase pretavil do dvoch gólov v zakončení. "V maďarskej lige som už nastúpil. Veszprém, to je mužstvo, proti akému som však doposiaľ nehral," priznal odchovanec Tatrana. "Dva góly som dal, ale mrzí ma jedna nevyužitá príležitosť. Zakončoval som až z príliš ťažkého uhla. Ak dostanem ďalšie šance, a urobím maximum, aby prišli, dúfam, že to bude ešte lepšie."

Výrazné pokroky ukazuje 215-centimetrový Lotyš Dajnis Kristopans. Slovenčina mu ide už celkom dobre. Hlavne však, už je ho omnoho viac vidieť na ihrisku. Aj vo Veszpréme ho nechválil len tréner R. Trtík. Všimli si a vypytovali sa naňho aj miestni hádzanárski odborníci. Kristopans odviedol predovšetkým výbornú robotu v obrane. "To hovoria oni. Ja viem, že som urobil aj chyby. Stále sa musím učiť," nedal Dajnis na slová chvály. "Na druhej strane ma však podobné názory a tvrdenia zaväzujú. Vážim si trénera, že mi dáva šancu a má so mnou trpezlivosť. Zatiaľ ma pri mojej výške viac berú ako obranára. Ja však chcem byť komplexným hráčom, dávať viac gólov."

Fakty

MKB Veszprém KC - Tatran Prešov 34:26 (15:11)

Piatkový súboj v Pohári priateľstva prvého Veszprému s aktuálne druhým Prešovom mal prekvapujúci úvod. Opraty zápasu držali nečakane "koňare". Tatran tvrdil muziku v úvode gólmi Antla, Huňadyho, Radčenka i parádou Tumidalského. Vzadu výborná obrana, Krupa okrem iného kryl aj dve sedmičky. Diváci sa nestačili čudovať, keď na začiatku 20. minúty viedol Prešov po góle Radčenka 8:7. Lenže to už sa chystal na palubovku domáci bombardér Perez. Za pár minút otočil skóre šiestimi gólmi. V 42. minúte to vyzeralo ešte sľubne. Tatran prehrával po góle Mazúra iba 18:21. Vzápätí však nepremenil pokutový hod. Postupne Prešovčania nakopili veľa technických chýb, po ktorých skúsení domáci z kontier poľahky zvyšovali. Slovenský majster na maďarského síce nemal, zato však priaznivejší výsledok mal rozhodne na dosah.

Najviac gólov za Veszprém: Perez 8, Gulyás, Šešum, Korazija po 5. Zostava a góly Prešova: Krupa, Popčák – Mazúr 5/1, T. Mažár 3, Huňady 3, Mi. Urban, Geci, Kristopans 1, Babjak 2, Radčenko 2, Tumidalský 1, Mikéci 1, Antl 6/1, Dudáš 2. Pok. hody: 3/1 - 3/2. Vylúčení: 3-2. Rozhodovali: Dobrovits a Tájok (obaja Maďarsko). Divákov: 2 800.

leš

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešov dvadsať minút viedol nad Veszprémom