Prešov bude hrať v Ligu majstrov v Bregenzi

TASR|22. júl 2010 o 15:39

Hádzanári slovenského majstra Tatrana Prešov sa na turnaji predkola Ligy majstrov 3.-5. septembra predstavia v rakúskom Bregenzi.

VIEDEŇ/PREŠOV. Prednostné právo usporiadať skupinu štyroch tímov, z ktorých iba víťaz postúpi do hlavnej súťaže, mal síce turecký Besiktas Istanbul, no ten ponuku odmietol a rakúsky šampión, na ktorého právo prešlo, sa nenechal dlho ponúkať.

Išlo pritom už o druhé kolo "dražby" dejiska zo strany Európskej hádzanárskej federácie (EHF), lebo v prvom kole postupne Besiktas, Bregenz, Tatran a aj nórsky Drammen HK odmietli ponuku za podmienok, že usporiadateľ turnaja bude hradiť sto percent nákladov aj ostatným súperom. Nasledovalo druhé kolo za nových okolností, ktoré znamenali len 50-perentný príspevok ďalším trom mužstvám zo strany hostiteľa. Istanbul opäť nereflektoval a hoci Prešov tentokrát záujem prejavil, prednosť dostal klub z Vorarlberska, ktorý bol v poradí pred ním.

Trtík: Mrzí ma to

"Môžem len povedať, že ma mrzí, že sa turnaj nepodarilo dostať pred našich divákov, výrazne by to zvýšilo naše šance postúpiť. Hoci zmena dejiska teraz podstatne pomôže Bregenzu, my sa určite pobijeme o postup," konštatoval pre TASR tréner Prešovčanov Rastislav Trtík.

Naopak, spokojnosť prejavil slovenský tréner rakúskeho tímu Martin Lipták. "V prvom rade som rád, že nemusíme nikam cestovať, no veľmi ma teší, že naši diváci uvidia veľmi zaujímavý turnaj," konštatoval Lipták, ktorý pred dvoma rokmi so zeleno-bielymi uhral pod Alpami remízu 30:30 znamenajúcu konečnú
tretiu priečku v základnej skupine LM a postup do osemfinále PVP. Prešov je aj tu známa veličina nielen pre to, že sme už v Lige majstrov mali do činenia, zhodou okolností, keď som bol ja na lavičke Tatrana, ale svojimi výsledkami v kvalitnej maďarskej lige, či v pohárovej Európe. Veď naposledy veľa nechýbalo a takmer prešiel cez slovinské Celje. Besiktas v týchto končinách ešte nikdy nebol a bude to niečo nové, no a Drammen je predsa zástupca hádzanárskej veľmoci, akou Nórsko bezpochyby je. Možno to nebude vzhľadom na úvod sezóny najkvalitnejšia hádzaná, no určite to bude vydarený turnaj. Náš klub vie zorganizovať veľmi dobré podujatia."

Lipták favorizuje Tatran

Prešov sa s Bregenzom stretol aj v sezóne 2004/05 ešte v predkole LM pod vedením Petra Hatalčíka a hoci pri Bodamskom jazere podľahol 28:32, domácu odvetu potom suverénne zvládol, vyhral 35:21 a postúpil do základnej skupiny. Práve medzi oboma súpermi sa pravdepodobne rozhodne o postupujúcom aj tentoraz, i keď ani dvojica Drammen a Besiktas v žiadnom prípade nebude predstavovať žiadnych outsiderov.

"V mojich očiach je Prešov stále najväčším favoritom na postup. Kvalitné družstvo má prakticky pokope už niekoľko rokov a chlapci sa dobre poznajú. Naopak u nás nastal veľký hráčsky pohyb a cez letnú prípravu musíme zapracovať šesť nových hráčov. Dôležité však je, že Prešov musí postúpiť a my len chceme," zdôraznil Lipták, ktorý sa po počiatočnom odmietnutí turnaja Bregenzom a prejdení práva na Prešov už podvedome pripravoval na výlet do srdca Šariša: "Naozaj ma prekvapilo, že Prešov to nezobral, lebo odhadujem, že by na to mal aj za pôvodných podmienok. Podľa mňa to vedenie trochu prešpekulovalo."

EHF už síce aj zverejnila rozpis turnaja, no v kompetencii organizátora bude prispôsobiť program vlastným predstavám. "Ja by som chcel hrať najskôr s Istanbulom, potom s Drammenom a na záver s Tatranom," naznačil kormidelník A1, ktorý zároveň vedie aj českú reprezentáciu.


Predbežný program turnaja:

piatok, 3. septembra: Tatran Prešov - A1 Bregenz, Drammen HK - Besiktas JK Istanbul

sobota, 4. septembra: Besiktas - Prešov, Bregenz - Drammen

nedeľa, 5. septembra: Bregenz - Besiktas, Prešov - Drammen

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešov bude hrať v Ligu majstrov v Bregenzi