Pred rokom žiaril, dnes majú Freda za vinníka brazílskej katastrofy

O Fredovi hovoria ako o najhoršom útočníkovi Brazílie na svetových šampionátoch.
O Fredovi hovoria ako o najhoršom útočníkovi Brazílie na svetových šampionátoch. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|9. júl 2014 o 09:49

Brazílski fanúšikovia vypískali po semifinále s Nemeckom najviac Freda.

BRATISLAVA. Pred rokom zvládla Brazília Pohár konfederácií skvele. Dominovala v skupine aj na celom turnaji, ktorý je vždy previerkou pred svetovým šampionátom. Ani raz nezaváhala, trápila sa len v semifinále s Uruguajom. Vo finále poľahky zdolali Španielov 3:0.

Hrdinom ich tímu nebol len Neymar, ale aj Fred, ktorý strelil vo finále dva góly a s piatimi ovládol tabuľku strelcov turnaja. Hlavne preto s ním počítal tréner Luis Felipe Scolari ako s jasnou jednotkou na post hrotového útočníka.

Pritom Fred v Európe neodohral obzvlášť výnimočnú kariéru. V Lyone nehral zle, ale extra nevynikal. V roku 2009 sa vrátil domov do Fluminese, kde má priemer 0,7 gólu na zápas, preto si ho Scolari pred rokom obľúbil.

((video))

Najhorší zo stredných útočníkov

Mnoho odborníkov už pred svetovým šampionátom upozorňovalo, že tridsaťročný hráč ťažko nahradí brazílske legendy. Päťnásobní majstri sveta sa mohli vždy pýšiť hrotovými útočníkmi. Od Pelého po Romária či Ronalda.

Fred však sklamal. Domáci turnaj začal sporným pádom proti Chorvátom, po ktorom kopala Brazília prísnu jedenástku. Jeho výkony neboli oslnivé ani ďalej. Síce strelil gól zdecimovanému Kamerunu, ale inak nepredviedol skoro nič.

„Musí myslieť na to, aby strelil gól. To je základ,“ povedal pred semifinále Serginho, ktorého považujú za najhoršieho hrotového útočníka Brazílie na MS. Sklamal na šampionáte v roku 1982.

„Som odhodlaný streliť dôležitý gól. Viem, že sú na mňa diváci nahnevaní, ale tím stojí za mnou a to je presne to, čo potrebujem,“ povedal Fred pre fifa.com.

V semifinále proti Nemcom bol opäť neviditeľný, za prvý polčas sa dotkol lopty len šesťkrát. Pri katastrofálnej prehre 1:7 ho fanúšikovia označili za hlavného vinníka.

Po každom góle v sieti domáceho tímu sa hnev násobil a nakoniec bučal pri útočníkovom dotyku s loptou takmer celý štadión v Belo Horizonte.

„Všetci sú proti Fredovi. Nikto nie je ticho. Také bučanie som nezažil,“ napísal redaktor Daily Telegraph.

Nemali adekvátnu náhradu

Scolari radšej útočníka v 69. minúte vystriedal. Piskot len zosilnel. „Keby hral Neymar na vozíčku, tak by mal viac dotykov z loptou ako Fred,“ šírilo sa v noci sociálnymi sieťami.

„My sme zahrali najhorší duel v našich kariérach a Nemci zas najlepší,“ povedal stroho Fred.

Skúsený útočník bol pomalý, takmer vôbec sa nedostával do šancí a nepresne strieľal. Za šesť zápasov vystrelil len šesťkrát na bránku. Najhoršie bolo, že veľmoc ako Brazília nemá na jeho post na turnaji adekvátnu náhradu, keďže náhradník Jo bol podobne nulový.

Fanúšikovia sa zhodli, že radšej mal Scolari zobrať niekoho z dvojice Ronaldhino, Kaka, aj keď nikto z nich nie je typický hrot. Na turnaj mohli ísť prípadne aj Robinho či Pato.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Pred rokom žiaril, dnes majú Freda za vinníka brazílskej katastrofy