Pred cestou do Prešova aj Kolding zakopol

Lukáš Urban. M. Chmeliar ho označil za najväčší talent jeho éry v Tatrane.
Lukáš Urban. M. Chmeliar ho označil za najväčší talent jeho éry v Tatrane. (Autor: elev)
Sportnet|19. mar 2013 o 00:00

Neslávny bol návrat prešovských hádzanárov po poslednom stretnutí na súperovej pôde v skupine B Pohára EHF.

Tatran Prešov prehral v nemeckom Mannheime s Rhein – Neckar Löwen, jednoznačne favorizovaným mužstvom, ktoré mal doma už–už na lopate, vysoko, o šestnásť gólov.

MANNHEIM/PREŠOV. Prehra so špičkovým nemeckým tímom mrzela zástupcu slovenskej hádzanej v druhej najprestížnejšej súťaži hádzanárov o to viac, keď sa dozvedeli ďalší výsledok skupiny B z dánskeho Koldingu.

Ten Motor, ktorý sa zadrel po výkonoch Tatrana Prešov, znamenajúce doterajšie dve výhry nad týmto tímom z ukrajinského Záporožia, vyhral senzačne nad silným KIF Kolding o dva góly. Teda nad súperom, ktorý doma roztrhal Prešov rozdielom dvadsiatich gólov.

Čisto teoreticky...

Čisto teoreticky. Ak by Tatran Prešov dotiahol domáci zápas s vtedy lídrom bundesligy RNL z Mannheimu aspoň do remízovej podoby, po prehre Koldingu so Záporožím, mal by slovenský majster veľkú šancu na postup zo skupiny, vzhľadom na kvalitu tímov do nej vyžrebovaných, aj „skupinou smrti“, na možný senzačný postup.

Lenže Tatran Prešov zápas s RN Löwen doma prehral o jediný gól. Prešov doma za stavu 33:33 tesne pred záverom mal loptu v svojej moci.

Nezakončil ju ale vydarene. Nasledovala nemecká kontra a dve (!) sekundy pred samým koncom nezaslúžená víťazná koncovka bundesligového lídra.

Po nej sa hráči z Mannheimu radovali akoby Pohár EHF už získali. Siahnuť naň ale stále môžu. Sú už istým postupujúcim zo skupiny B.

Za istých teoretických okolností ale postup druhého mužstva z nej mohol ovplyvniť prešovský Tatran.

Kto by to bol povedal

„Kto by po našej vysokej prehre v Koldingu a následne dvoch presvedčivých výhrách nad Motorom Záporožie povedal, že Ukrajinci sa v Dánsku postarajú o takúto senzáciu,“ kládol otázku majiteľ Tatrana Prešov Miloslav Chmeliar.

Osemnásobný šampión v poslednom kole skupinovej fázy Pohára EHF privíta na domácej pôde v sobotu 23. marca (18. h) európskymi hráčskymi esami nabitý celok dánskeho majstra KIF Kolding.

„Mať tak aspoň ten bod s Rhein – Neckar Löwen, tak sme ešte reálnu šancu ísť ďalej mali. Stačila by nám aj výhra o gól. Tento bod ale nemáme a keďže sme v Dánsku prehrali s Koldingom o dvadsať, to by museli motyky strieľať, aby sme ich doma zdolali o dvadsaťjeden gólov. Hádzaná je ale zaujímavým a príťažlivým športom i preto, že ani jasný favorit to nemá nikdy vopred vyhrané. Do soboty, kedy hostíme Kolding je času ešte dosť. Iste, šancu na dobrý výsledok máme. Osobne si ale myslím, že po prehre s Motorom spraví KIF maximum pre to, aby druhú blamáž v rade vylúčil.“

Bývalý hráč sa stal asistentom

Teoretizujúc o najbližšom programe hádzanárov Tatrana Prešov na domácej i medzinárodnej scéne sme v debate cestou z výjazdu na zápas SEHA ligy v Doboji a duelu Pohára EHF z Mannheimu, s Miloslavom Chmeliarom okrem iného zabŕdli aj do novôt na poli hráčskom i manažérskom v klube slovenského hádzanárskeho šampióna.

Pred časom bol verejnosti predstavený nový generálny manažér Tatrana Branko Benko. Len nedávno sa v jeho pracovnom tíme objavil bývalý hráč a odchovanec prešovskej hádzanej Marián Huňady.

„Branko Benko v rámci Tatrana Prešov nezabezpečuje len športovú činnosť. V rámci obchodných skupín našich spoločností je poverovaný aj iným úlohami. Je napríklad výkonným riaditeľom prešovského Aquaparku. Aj preto jeho robotu v Tatrane Prešov bolo žiaduce rozložiť. Marián Huňady je asistentom Benka. Ani v jeho prípade však neplatí, že sa bude starať výhradne len o hádzanú. Tatran Prešov je obchodnou spoločnosťou, ktorá si na samotnú hádzanú musí zarábať. Preto bude zabezpečovať činnosti v súlade s nariadeniami generálneho manažéra.“

Radčenko podpísal na dva roky

Úplne čerstvou novinkou v Tatrane Prešov je predĺženie hráčskej zmluvy s jedným z najskúsenejších hráčov, čoskoro už štyridsaťročným, zato ale stále ťažko nahraditeľným Alexandrom Radčenkom.

„Saša Radčenko ostáva v Tatrane ako hráč ďalšie dve sezóny,“ konštatoval M. Chmeliar.

„V kádri máme síce perspektívneho hráča, strednú spojku slovenskej reprezentácie V. Guzyho, no ten stále ešte nemá toľko skúseností, aby dokázal Radčenka nahradiť. Hlavne v ťažkých medzinárodných zápasoch. Nuž a kúpiť hotovú strednú spojku jemu rovnakých kvalít je veľmi ťažké. Z krajín Balkánu, kde často hrávame, vari len z Metarlurgu Skopje či z Croatie Záhreb by sme si mohli niekoho vybrať. Strednú spojku trebárs z popredných poľských celkov nepreplatíme a z takého Nemecka či Dánska zase na Slovensko hráč Radčenkovi podobných kvalít nepríde. Hľadať postupne náhradu musíme teda len v rámci našich možností. Je tu Vlado Guzy. Kým Saša Radčenko bude v Tatrane hrať, mohli by popri ňom rásť talenty na jeho post z našej vlastnej liahne. Za mojej jedenásťročnej éry pri prešovskej hádzanej sa mi ako najväčší talent javí sedemnásťročný Lukáš Urban. Na strednej spojke hrá aj v reprezentácii Slovenska 21 Samo Orlovský. Sú tu teda talenty, ktoré by mohli v dohľadnej dobe a kým ešte bude hrať Radčenko, dať o sebe vedieť.“


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Pred cestou do Prešova aj Kolding zakopol