Pre tréning vo Viedni robil kamelota v Bratislave

Prokop Slováček|3. apr 2006 o 00:00

BRATISLAVA - Pred štyrmi rokmi na olympiáde v Salt Lake City skočil ako prvý človek na svete trojité salto s piatimi vrutmi (otočenie sa okolo vlastnej osi tela). Získal zlatú medailu a tým najlepším spôsobom prezentoval svoj šport, o ktorom sa dovtedy ..

"Počas skoku sa len sústredím. Na predvedenie a dopad. Na nič iné nie je vo vzduchu čas." FOTO - CTK

BRATISLAVA - Pred štyrmi rokmi na olympiáde v Salt Lake City skočil ako prvý človek na svete trojité salto s piatimi vrutmi (otočenie sa okolo vlastnej osi tela). Získal zlatú medailu a tým najlepším spôsobom prezentoval svoj šport, o ktorom sa dovtedy veľa nehovorilo. Akrobatický skokan ALEŠ VALENTA už má tohtoročnú sezónu za sebou. Na olympiáde v Turíne sa nezmestil z 21. miesta po kvalifikácii do finále, chuť si však napravil na dvoch záverečných podujatiach Svetového pohára. Vo švajčiarskom Davose i kanadskom Apexe skončil na 3. mieste. V celkovom hodnotení z toho bolo siedme miesto.

Spokojonosť?

"Tak na 70 percent. S vlaňajškom sa to vôbec nedá porovnávať, lebo som bol po operácii krčnej chrbtice. Ale ako sa hovorí, koniec dobrý, všetko dobré. Posledné dve tretie miesta vo Svetovom pohári boli najlepšími výsledkami sezóny. Aj predtým som skákal dobre, len som nemal potrebný kúsok šťastia."

Na olympiáde i po nej ste skákali s natrhnutými postrannými väzmi v kolene. Nebolo to príliš veľké riziko?

"Bez riskovania sa nedá vyhrávať a ani dobre skákať. Boľavé väzy sa lepšia, teraz potrebujem pár týždňov pokoj a bude to v poriadku. S malými boliestkami sa bežne skáče, na svetovej úrovni sú rizikové všetky športy. Ten náš je možno nebezpečnejší ako beh na 100 metrov, ale všetko je podriadené tvrdému tréningu. Prípravou na vode minimalizujeme neskoršie možné vážne zranenia na snehu."

Od leta 2002 ste trénovali nový skok - Ľadový dych. Skočili ste ho už na pretekoch?

"Ešte nie, vďaka zraneniam chrbtice a kolena. Ľadový dych je trojité salto s piatimi vrutmi. Vrut je otočenie sa okolo vlastnej osi. V prvom salte je jeden vrut, v druhom tri a v záverečnom salte opäť jeden. Skok je náročný hlavne preto, že sa mi musí podariť naskladať do jedného salta tri vruty. A to je naozaj dosť ťažké. V Salt Lake City som tiež skočil tri saltá s piatimi vrutmi, ale tam bolo ich poradie 2 - 2 - 1."

Boli ste prvý, kto to dokázal. Kam sa ešte dajú posúvať hranice?

"Myslím si, že sa dá skočiť trojité salto so šiestimi vrutmi. Ale bude to otázka niekoľkých rokov. Ak bude povolené skákať štvornásobné salto, čo je teraz zakázané, tak sa tie hranice, samozrejme, môžu posúvať ešte ďalej. Podľa mňa nie je dobré niečo obmedzovať pravidlami. Každý skokan presne vie, aké riziko je pre neho skákať skok, ktorý nemá dokonale zvládnutý."

Chcete iniciovať zmeny v pravidlách. Aj na základe niektorých sporných momentov z akrobatického lyžovania v Turíne. Čo by sa malo zmeniť?

"Bolo by dobré, ak by sa do rozhodovania zapojili moderné technológie a mala by sa predovšetkým zlepšiť komunikácia medzi rozhodcami a trénermi. Hodnotenie je skostnatené a zastarané."

Svoj šport ste pomohli zviditeľniť už pred štyrmi rokmi. Čo sa odvtedy zmenilo?

"Zväčšila sa predovšetkým základňa skokanov. Ale nie je to žiadna masovka a nikdy nebude. Výborné je, že sa podarilo vybudovať Acrobat Park v Štítoch pri Šumperku. Je k dispozícii nielen všetkým športovcom, ale skoky si tu vďaka dopadu do vody môžu vyskúšať aj absolútni amatéri."

Ako ste začínali vy?

"Najprv som sedem rokov robil gymnastiku. Na strednej škole som stretol kamaráta, ktorý spomenul akrobatické lyžovanie. Cesta do svetovej špičky bola zložitá, lebo u nás neboli vhodné podmienky. Jeden čas som dokonca vďaka slovenským kamarátom býval v Bratislave, kde som pracoval napríklad aj ako kamelot. Kedže nebolo dosť peňazí, tak som na tréning do Viedne dochádzal na bicykli. Potom som sa v lete do Viedne presťahoval a trénoval s rakúskym národným tímom."

Čo obsahuje príprava a koľko vás stojí celá sezóna?

"Letný tréning, to je predovšetkým skákanie do vody na lyžiach zo špeciálneho mostíka. Veľká porcia prípravy je venovaná vytrvalosti, tréningu dynamiky a všeobecnej kondícii. Pridáva sa akrobacia, gymnastika, skoky na trampolíne. Je to okolo šesť hodín denne. Suma použitá v lete sa mení v závislosti od miesta tréningového kempu, za sezónu je to spravidla milión korún."

Skáčete na špeciálnych lyžiach?

"Mne ich vyrábajú na mieru, ale začínajúci skokani môžu používať aj bežné lyže. Viazanie aj topánky sú klasické, ako pri zjazdovom lyžovaní."

U nás ani v Čechách akrobatické lyžovanie nepatrí k populárnym športom. Čo vo svete?

"Je veľmi populárne v Severnej Amerike, v Austrálii, v Číne, v Japonsku i v európskych alpských krajinách. Dôkazom je fakt, že patrí k najnavštevovanejším športom na olympiáde. V Salt Lake City bol dokonca prvý vypredaný. Skôr ako hokej. Budúcnosť vidím optimisticky, ale musia sa upraviť pravidlá rozhodovania, pretože je to jeden z najpálčivejších problémov tohto športu."

Akou partiou sú akrobatickí lyžiari?

" Všetci sme ,pohodári' a vychádzame spolu dobre. S niekým lepšie, s iným menej, ako v normálnom živote. Na Slovensku mám tiež mnoho priateľov, s niektorými z nich som dokonca skokansky vyrastal. Dnes sa už skokom nevenujú, šport si užívajú už len rekreačne."

Aleš Valenta

Dátum narodenia: 6. február 1973 v Šumperku

Váha: 75 kg

Výška: 179 cm

Znamenie: Vodnár

Výsledky: V tohtoročnom SP celkové 7. miesto, maximom je 3. priečka z roku 2002, OH 1998 Nagano 4. miesto, OH 2002 Salt Lake City 1. miesto, OH 2006 v Turíne 21. miesto

Rodina: manželka Elen, deti Denis a Amélia

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Pre tréning vo Viedni robil kamelota v Bratislave