Posledný duel Stanley Cupu nepozná minulosť

Zdeno Chára sa teší so spoluhráčmi z Bostonu.
Zdeno Chára sa teší so spoluhráčmi z Bostonu. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|14. jún 2011 o 17:44

Vancouver bude mať vo štvrtok o 2.00 h v rozhodujúcom zápase výhodu domáceho ľadu. Siedmy zápas play off je nápor na psychiku, kondíciu i taktiku. Tak ako sa v nich rodia heroické výkony, pyká sa za hlúpe chyby.

Nič, čo sa stalo v doterajších šiestich zápasoch finálovej série, neplatí. Boston po nich vedie na skóre 19:7, ale

BOSTON. Zápas číslo šesť, ktorý vyhral Boston 5:2 pokračoval podľa predchádzajúcich zákonitostí. Kto dal prvý gól, vyhral, brankárovi Luongovi sa vonku zase nedarilo, domáci Boston opäť na súpera vyletel agresívnym náporom.

V desiatej minúte viedli domáci 4:0, po treťom góle Ferenceho vystriedal v bránke hostí Luonga Schneider. Pre Luonga sa finálová séria zmenila na horor. Na ľade bol dokopy 111 minút a 52 sekúnd a dostal 15 gólov. Fanúšikovia Bostonu si to vychutnali posmešným Luuu–ongooo.

Rekord Bostonu

Bruins štyrmi gólmi v priebehu štyroch minút a 14 sekúnd stanovili nový rekord finálového Stanley Cupu.

Doteraz strelili štyri góly najrýchlejšie po sebe Montreal v roku 1956. V súboji s Detroitom na to potreboval päť minút a 29 sekúnd.

„Sústredili sme sa na začiatok a robili len veci, na ktorých sme sa dohodli. Navyše sme sa rýchlo dopracovali ku gólom. Hrali sme o všetko a bolo to dobré,“ povedal pre tsn.com Zdeno Chára.

Hoci Vancouver potom zvýšil aktivitu, Boston kontroloval vývoj.

V bránke Bruins sa prekonával 37-­ročný Tim Thoms, ktorý sa nenechal vyviesť z miery ani podpichovačnou poznámkou Luonga.

Luongo sa otrasie

Tréner Vancouvru Alain Vigneault ostal po výbuchu svojho brankára Luonga pokojný. „Na siedmy zápas ho nemusím nejako osobitne pripravovať. Je to profesionál. Verím že nadviaže na svoje úžasné percento úspešnosti 97,9, prípadne vychytá nulu.“

Kapitán Bostonu Chára by rád preniesol výkon tímu zo šiesteho zápasu na vancouverský ľad. Určite musíme odohrať najlepší zápas série vo Vancouvri.“

Jeho 43-­ročný spoluhráč Mark Recchi mal v poslednom súboji tri asistencie.

„Som na chlapcov pyšný. Boli sme viackrát chrbtom pri stene, ale po celý rok sme sa ukázali ako nezlomní.“

Tréner Claude Julien pred odchodom vo Vancouvru tvrdí, že medvede musia byť hladnejšie po víťazstve ako v predchádzajúcich zápasoch.

Kľúčový útočník Vancouvru Daniel Sedin: „To, že sme neuspeli v Bostone, má jednoduché vysvetlenie – brankár Thomas je mimoriadne dobrý. Musíme ho v bránke viac rozhýbať. Doma siedmy zápas vyhráme, máme dosť sebavedomia.“

Jeho malý má na pohár

Stres až muky prežíva Zdeněk Chára pri televíznej obrazovke, kde po nociach sleduje finále hokejového Stanley Cupu.

BRATISLAVA. Bývalý reprezentačný zápasník Zdeněk Chára (58) občas na diaľku povzbudzuje svojho syna: No poď náš malý, drž sa.

Jeho malý je s 206 centimetrami najvyšší hráč celej NHL a kapitán Bostonu Zdeno Chára.

Oslovenie 'náš malý' má zafixované z rokov, keď sa naozaj maličký Zdeno tmolil po okolí.

„Som naňho pyšný ako na správneho obra, ale keď príde zo zámoria, medzi nami mu vždy poviem 'môj malý'.“

Pri téme finále Stanley Cupu sa Chárovi staršiemu zrýchli pulz.

„Všetky zápasy sledujem naživo, nezaspal by som, keby som vedel, že mám možnosť vidieť v televízii, ako Zdeno prijíma a rozdáva hokejové hity.“

Chára starší pevne verí, že tím jeho syna konečne zlomí Vancouver aj na jeho ľade.

„Viem, že siedmy zápas má svoje špecifiká, Ale keď si spomeniem, ako súperovi naložili doma osmičku a ďalšie dve presvedčivé výhry, jednoducho to musí útočníkom začať padať aj vonku.“

Chára starší ešte v Bostone nebol, ale zastrája sa, že možno o pár dní na vlastnej koži vychutná oslavy slávneho pohára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Posledný duel Stanley Cupu nepozná minulosť